Rahmat Gul / AP / NTB

Et amerikansk helikopter over USAs ambassade i Kabul søndag. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB

Afghanistan: Taliban overtar makten i Kabul

Taliban-styrker beveget seg inn mot sentrum av Afghanistans hovedstad Kabul søndag kveld. Det har kommet rapporter om skyting. En delegasjon fra Taliban tok seg søndag kveld inn i presidentpalasset i Kabul, kort tid etter at president Ashraf Ghani forlot Afghanistan. Byen Jalalabad ble erobret av Taliban søndag morgen. Evakuering av utlendinger fra Kabul trappes opp. Taliban kontrollerer nå alle grenseoverganger.

Det er nyhetsbyrået Reuters som melder at Taliban selv har kunngjort at de har tatt kontroll over palasset, og at de snart erklærer at Afghanistan blir et islamsk emirat.

Regjeringen har ikke bekreftet at palasset er overgitt, men flere ledere, blant dem tidligere president Hamid Karzai har dannet et samordningsråd for å håndtere overføringen av myndighet til Taliban.

I rådet sitter også lederen for landets forsoningskomité, Abdullah Abdullah, og lederen for Hizb-e-Islami, Gulbuddin Hekmatyar.

Samtidig er det meldt om skyting ved flyplassen dit amerikanske militære fløy den amerikanske ambassadøren. Ambassaden ber amerikanske borgere gå i dekning, og sier at situasjonen skifter raskt.

Palasset ligger midt i landets hovedstad som siden søndag morgen har vært omringet av Taliban-styrker.

Taliban hadde omringet Kabul søndag morgen og innledet forhandlet om en fredelig overtakelse av den afghanske hovedstaden.

Afghanistans president Ashraf Ghani har forlatt landet, melder det afghanske innenriksdepartementet, ifølge Reuters. Ghani har reist til nabolandet Tadsjikistan. Presidenten sa tidligere på søndag i en videouttalelse at regjeringsstyrker skal opprettholde lov og orden i hovedstaden.

Også lederen for Afghanistans forsoningsråd, Abdullah Abdullah, bekrefter at Ghani har reist.

– Han forlot Afghanistan på et vanskelig tidspunkt. Gud vil holde ham ansvarlig for det, sa Abdullah.

Den fungerende innenriksministeren i Afghanistan opplyser ifølge flere medier at det blir en fredelig maktoverføring til en overgangsregjering.

Tidlig søndag befant Talibans styrker befant seg angivelig i distriktene Kalakan, Qarabagh og Paghman i utkanten av byen.

Søndag opplyste Taliban at de utover kvelden skulle rykke lenger inn mot sentrum av byen for å forhindre plyndring. Flere medier rapporterte at det hørte skyting.

 

Kaos i Kabul

NRK-korrespondent Yama Wolasmal melder at det er full panikk i Kabuls gater søndag. Utlendinger forsøker å flykte til flyplassen.

– Det er kaos i gatene og full panikk. Folk vet ikke hvor de skal gjøre av seg. De løper til banker og minibanker for å ta ut pengene sine. Vi hører noen skuddsalver gå av, men det er ikke tegn til kamper, sier Wolasmal til NRK.

– Alle utlendinger er på full fart mot flyplassen. De har sluppet det de har, sier NRK-korrespondenten.

Den internasjonale flyplassen er både en vei ut og ett av få sikre områder i Kabul, ettersom det er en stor amerikansk base der. Det er også der det norske feltsykehuset i Kabul er stasjonert.

Regjeringskontorer i Kabul begynte søndag plutselig å sende ansatte hjem, samtidig som helikoptre fløy fram og tilbake over byen.

Helikoptre har begynt å gå i skytteltrafikk ved USAs ambassade i den afghanske hovedstaden Kabul.

Nyhetsbyrået AP skriver at helikoptrene begynte å lande noen timer etter at Taliban søndag tok kontroll over byen Jalalabad.

Samtidig har pansrede SUV-er kjørt bort fra ambassadeområdet. Og nær taket på bygningen er det små skyer av røyk. Diplomatene forsøker i all hast å brenne hemmelige dokumenter, ifølge kilder i det amerikanske forsvaret som AP har snakket med.

 

Kuttet Kabuls forbindelser

Taliban erobret Jalalabad i Nangarhar-provinsen søndag morgen og dermed kuttet av Kabuls forbindelse mot øst, opplyser afghanske politikere til nyhetsbyrået AP.

Jalalabad er landets femte største og ligger langs hovedveien mellom Afghanistan og Pakistan, om lag 150 kilometer øst for Kabul. Det var den siste store byen utenom Kabul som ikke hadde falt i hendene på Taliban.

Jalalabad ble overført til Taliban tidlig søndag morgen uten kamp etter forhandlinger. Opprørerne publiserte foto som viser dem inne på guvernørens kontor i provinshovedstaden.

Lokalpolitiker Abrarullah Murad sier til AP at opprørerne tok over kontrollen etter forhandlinger med de eldre lederne i område.

– Det er ingen sammenstøt i Jalalabad fordi guvernøren har overgitt seg til Taliban. Å gi Taliban passasje var den eneste måten å redde sivile liv på, sier en ikke navngitt tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters.

 

Flybase overgitt til Taliban

Den strategisk viktige flybasen i Bagram er blitt overgitt til Taliban, opplyser en afghansk regjeringskilde.

Det er blant annet et fengsel med 5.000 innsatte på flybasen, som ligger drøyt 60 kilometer nord for Kabul.

Bagram-basen var en viktig base for Nato-styrkene før den ble overgitt til afghanske regjeringsstyrker i sommer.

 

Fester grepet

Søndagens overtakelse kom etter at Mazar-e-Sharif og Maimana lørdag ble erobret etter å ha holdt stand mot Taliban i flere dager.

Mazar-e-Sharif er Afghanistans fjerde største by, og norske styrker var tidligere stasjonert her. Regjeringsstyrkene og mektige lokale krigsherrer var fast innstilt på å klare å forsvare byen.

Også Maimana, provinshovedstaden i Faryab-provinsen der norske styrker hadde ansvaret for sikkerheten fra 2005 til 2012, falt lørdag, ifølge den lokale folkevalgte Fawzia Raoufi.

Hovedstaden Kabul er nå det eneste større byområdet som regjeringen og dens styrker kontrollerer. Ifølge det amerikanske fredsinstituttet var Jalalabad en av de eneste sikre rutene ut av Kabul for flyktninger.

 

Kontrollerer over 20 provinshovedsteder

Taliban har de siste dagene overtatt Kandahar og Herat, landets to største byer med unntak av Kabul, og kontrollerer nå nærmere 25 av landets 34 provinshovedsteder.

I tillegg til Mazar-e-Sharif og Maimana inntok de lørdag også Sharana i Paktika-provinsen, Asadabad i Kunar og Nili i Daykundi-provinsen, den siste angivelig etter at det bare ble avfyrt to skudd.

President Ashraf Ghani, som lørdag talte til nasjonen for første gang siden offensiven starter, framstår mer og mer isolert. Krigsherrer han forhandlet med for få dager siden, har overgitt seg til Taliban eller flyktet. De pågående forhandlingene i Qatar har heller ikke lyktes i å hindre opprørernes framrykking.

I Sharana meldes det at lokale eldre ledere meklet mellom Taliban og regjeringsstyrkene for å unngå krigshandlinger etter at det brøt ut kamper lørdag morgen.

Nærmer seg Kabul

Samme dag tok Taliban også mesteparten av Logar-provinsen rett sør for Kabul. Etter at distriktet Char Asyab ble inntatt, står opprørerne angivelig bare 11 kilometer fra hovedstaden Kabul.

I Kabul brer panikken seg, og mange frykter at det bare er dager til Taliban marsjerer inn i byen. På flyplassen er det lange køer av folk som prøver å skaffe seg billetter til hvor som helst i utlandet.

Der ankom også de første amerikanske soldatene som skal evakuere amerikanske diplomater og afghanere som har jobbet for USA. Lørdag økte president Joe Biden antallet soldater til 5.000.

Biden advarte samtidig Taliban mot å angripe amerikanske interesser. Det vil utløse et kraftig svar, sa han.

 

Evakuerer

Storbritannia, Tyskland og andre land sender også fly og soldater for å hente ut sine diplomater og andre statsborgere, samt tolker og andre lokalt ansatte afghanere.

Tysklands utenriksminister Heiko Maas sier landet er forberedt på alle scenarioer når evakueringen av diplomater og ansatte på ambassaden planlegges, melder nyhetsbyrået DPA.

–Vår høyeste prioritet er sikkerheten til våre ansatte. Vi kommer ikke til å risikere at våre folk faller i hendene på Taliban. Vi er forberedt på alle scenarioer, sier Maas til søndagsutgaven av avisen Bild.

Det tyske luftforsvaret sender militære transportfly til Kabul mandag, ifølge avisen.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 15.08.2021 10.09.22 Sist oppdatert: 15.08.2021 14.46.45