Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Amnesty anklager Taliban for å ha stått bak en massakre på 11 mennesker i Daikundi-provinsen. Alle de døde tilhøret den etniske minoriteten hazara. Taliban benekter anklagene. Bildet viser Taliban-krigere i en amerikansk humvee i Kabul. Foto: Felipe Dana/AP/NTB

 

 

Amnesty anklager Taliban for massakre

I alt 13 mennesker ble drept av Taliban-krigere i byen Kahor i Daikundi-provinsen 30. august, ifølge Amnesty International.

De 13 menneskene tilhørte den lokale Hazara-befolkningen, ifølge Amnesty. 

Hazaraene er et etnisk minoritet som er blant annet ble forfult da Taliban hadde makten på 90-tallet. De er shia-muslimer, i motsetning til den sunni-muslimske majoriteten i Afghanistan.

Det gjør har hazaraene til mål for ekstremister og de er blant annet blitt ustatt for flere angrep fra IS i Afghanistan.

Elleve av de drepte i Daikundi-provinsen var tidligere medlemmer av de afghanske sikkerhetsstyrkene. Ni av disse ble drept i regelmessige henrettelser, skriver Amnesty.

To sivile, blant annet en 17 år gammel jente, ble også drept mens de prøvde å flykte.

Taliban benekter drapene, som Amnesty dokumenterer gjennom vitnesbyrd, foto og video.

 

– Henrettelser

– Disse kaldblodige henrettelsene er ytterligere bevis på at Taliban begår samme type grusomheter som de var beryktet for da de sist var ved makten i Afghanistan, sier Amnestys generalsekretær Agnès Callamard i en pressemelding.

Taliban tok makten i Afghanistan i midten av august. Da lovet lederne at de ville være mer moderate enn forrige gang de satt med makten fra 1996 til 2001.

Det har siden vært flere eksempler på det motsatte. Blant annet har ikke kvinner fått komme tilbake til jobbene sine, og motstandere av regjeringen har blitt hardt straffet.

 

Vanskelig å dokumentere

Ifølge Amnesty er det vanskelig å dokumentere Talibans harde grep om makten, ettersom de har begrenset bruken av mobiltelefoner i mange regioner.

Likevel kan organisasjonen dokumentere at Taliban-krigere åpnet ild mot en folkemengde i slutten av august. Bilder viser flere av de drepte med skuddskader i hodet.

– Taliban krenker gjentatte ganger rettighetene til afghanere som de ser på som sine motstandere, sier Callamard.

– De dreper til og med mennesker som allerede har overgitt seg. Taliban hevder at de ikke angriper ansatte fra den forrige afghanske regjeringen, men disse drapene motsier det, sier hun.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 05.10.2021 07.31.32 Sist oppdatert: 05.10.2021 07.31.32