imageBROKER/Bernd Zoller / imageBROKER / NTB  Masai Mara, National Park, No People, natural preserve, young, African elephant, Trunked nosed mammal, baby animal, out, Mammal, stormy sky, world, national reserve, wild animal, group, wildlife, nature, newborn, Kenya, kingdom, African, exterial shot, outdoors, daylight, calf, nature reserve, animal, young animal, daytime, East Africa

Mye nedbør, mindre krypskyting og nedgang i safari-turisme er gode nyheter for baby-elefantene på savannen i Kenya. Det er mange tiår siden sist det ble født så mange elefanter som i fjor. Foto: Bernd Zoller / Imagebroker / NTB

Baby-boom og mindre krypskyting gir håp for Kenyas elefanter

Kenya har lykkes i sin kamp mot krypskyting. Det er i dag dobbelt så mange elefanter i det østafrikanske landet som for 30 år siden.

Parkvoktere i grønne uniformer sitter i skyggen av et stort tre i en av Kenyas mange nasjonalparker.

«Elefantene er overalt, de er lykkelige og de har god plass.»

Winnie Kiiru, kenyansk biolog og dyreverner.

De sitter konsentrert og følger med på informasjon fra en ny mobil-app. En av appens hovedfunksjoner er å registrere mulige trusler mot dyrene i regionen. Appen kan registrere hvor både levende og døde dyr befinner seg, samt observere mennesker som ikke burde vært der. 

– Dette har totalt endret måten vi patruljerer på. Med denne teknologien har vi ikke lenger så stor bruk for våpnene våre, sier parkvokter Eric Irere i et intervju med Financial Times. 

Hvis en av parkvokterne ser et dødt dyr med skuddsår, kan de raskt begynne å forberede en åstedsundersøkelse selv – før de sender informasjonen videre til politi, påtalemyndigheter og dommere.

 

Revolusjonerende

Det er ni globale naturvernorganisasjoner står bak det revolusjonerende overvåkingsverktøyet.

En kombinasjon av avansert teknologi, grundige «rettsmedisinske» veterinærundersøkelser av døde dyr, samt forbedret kontroll fra vokternes side, er noe av forklaringen på at Kenya har fått til en dramatisk nedgang i krypskyting. 

Tilfeller av krypskyting har minsket med 96 prosent de siste årene. Bare 11 elefanter ble drept i Kenya i 2020 sammenlignet med 386 i 2013, ifølge Kenya Wildlife Service. 

I dag finnes det rundt 36 000 elefanter i Kenya. Antallet har økt med 12 prosent siden 2014, ifølge landets første omfattende kartlegging av dyrepopulasjonene. Den ble offentliggjort i september i år. Det er i dag dobbelt så mange elefanter i Kenya som for 30 år siden. 

 

Brente 105 tonn elfenben

Store bestander av dyr gir muligheter for økt safari-turisme som er en viktig inntektskilde for landet. President Uhuru Kenyatta hyller landets naturvern-institusjoner for å ha klart å slå ned på krypskyting og oppfordrer dem til å finne nyere, innovative tilnærminger for å beskytte dyrelivet. 

– Når det registreres færre drap på elefanter, neshorn og andre truede arter skyldes det blant annet det store og gode arbeidet til Kenya Wildlife Service og deres tjenestemenn, sa presidenten ved lanseringen av dyrepopulasjons-kartleggingen. 

Kenyas president har i mange år frontet kampen mot den ulovlige handelen av elfenbein. I april 2016 beordret han at 105 tonn med beslaglagt elfenben og neshorn skulle brennes. Hensikten var å sende en tydelig melding om at handelen må stoppes. Videre har den kenyanske regjeringen innført strengere straffer for alle som er dømt for krypskyting eller illegal handel med trofeer, inkludert høye bøter og fengselsstraff.

 

Dystert bilde

Kenyas fremgang i å slå ned på krypskytingen blir ekstra imponerende når man sammenligner med den generelle trenden på kontinentet. Internasjonal illegal handel med elfenbein og neshorn samt tap av habitat har resultert i en katastrofal nedgang i elefant- og neshornbestandene i Afrika. 

På 1970-tallet var Afrika hjem til 1,3 millioner elefanter. I dag er tallet rundt 500 000. Mindre enn 30 000 elefanter bor i dag i det frie. Antallet afrikanske skogelefanter har falt med 86 prosent i løpet av en 30-årsperiode, og bestanden av afrikanske savanneelefanter har gått ned med 60 prosent de siste 50 årene, ifølge en rapport fra den norskstøttede organisasjonen International Union for Conservation of Nature. 

IUCN er en av flere internasjonale og lokale bistandsstøttede organisasjoner som har jobbet med ulike typer programmer og prosjekter innen viltforvaltning. 

 

Elefant-babyboom

Samtidig som krypskytingen er redusert, fødes det stadig flere elefanter i landet. Nasjonalparken Amboseli i Sør-Kenya er hjem til den største konsentrasjonen av elefanter i landet. I 2020 registrerte fornøyde ansatte 248 elefant-fødsler. 

– Amboseli har et unikt miljø for elefanter. De siste to årene har vi hatt rekordmye regn og fraværet av turister under koronakrisen har vært bra for dyrene, sier Winnie Kiiru, som er en kjent kenyansk biolog og ledende elefantekspert ved Elephant Protection Initiative Foundation.

Hun fastslår fornøyd at «elefantene er overalt, de er lykkelige og de har god plass».

Norge har gjennom over 20 år støttet ulike programmer innen viltforvaltning i Øst-Afrika, blant annet i naturparken South Luangwa Valley i Zambia. Fortsatt støtter norsk bistand ulike miljøorganisasjoner som driver programmer for bevaring av dyrelivet i regionen. 

Publisert: 21.12.2021 07.36.56 Sist oppdatert: 21.12.2021 07.36.56
Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.