Utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Søreide: Bekymret for sikkerheten til ansatte i Afghanistan

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier at hun er bekymret for situasjonen i Afghanistan og at Norge har fokus på sikkerheten til ambassadeansatte.

 

– Det haster å gjøre dette i den forstand at vi ser at situasjonen forverrer seg raskt, og selv om ikke Kabul er under angrep, er det klart at det er en situasjon der Taliban rykker nærmere. Vi ønsker ikke å komme i en situasjon der vi ikke klarer å evakuere våre ansatte, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

 

 

Evakuerer ikke sivile

Fra før har Utenriksdepartementet oppfordret alle norske sivilborgere til å forlate Afghanistan. Norge har imidlertid ikke evakuert sivile, noe for eksempel Tyskland har gjort med et eget fly chartret til dette.

Det ligger ikke an til at Norge vil evakuere sivile, norske statsborgere fra Afghanistan. Når ambassaden stenges, vil norske myndigheter ikke ha mulighet til å yte konsulær bistand til nordmenn i landet.

– Det er en krevende situasjon for dem som ikke har forlatt landet, men det har vært tydelige oppfordringer fra norske myndigheter over lang tid om enten ikke å reise dit eller forlate landet, sier Eriksen Søreide.

 

Lokalt ansatte får komme til Norge

Regjeringen har bestemt at lokalt ansatte afghanere får komme til Norge hvis de ønsker dette. De regnes på kvoten for overføringsflyktninger.

Norge må hente hjem eller hjelpe dem som har jobbet for norske styrker i Afghanistan, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

– Det forutsetter at norske myndigheter har oversikt over dem som risikerer sin sikkerhet nå på grunn av arbeid for Norge. Jeg har dyp medfølelse for den situasjonen de er i, sier han til avisa.

– Det er en dramatisk utvikling i Afghanistan og grunn til dyp uro for sivile. Minoriteter, kvinner, de som har grunn til å frykte det Taliban de kjente. Samtidig er det et åpent spørsmål om Taliban 2021 er det Taliban som på 90-tallet styrte Afghanistan, sier Støre.

 

Norsk sanitetsstyrke "godt ivaretatt"

Forsvaret opplyser at sikkerhetssituasjonen til den norske sanitetsstyrken på Kabuls flyplass fortsatt er god, selv om Kabul ser ut til å falle til Taliban.

Det er rundt 40 norske borgere i sanitetsstyrken som driver feltsykehuset på Kabuls internasjonale flyplass.

– Sikkerhetssituasjonen er uendret, og de føler seg godt ivaretatt. Nå er også amerikanske styrker på vei inn for å styrke sikkerheten ytterligere, sier oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

 

Publisert: 13.08.2021 19.47.14 Sist oppdatert: 15.08.2021 14.33.53