Demonstranter protesterte tidligere denne uka utenfor Det hvite hus i Washington. Protesten var rettet mot USAs og FNs holdning til konflikten i landet der de har kritisert landets myndigheter og deres allierte for brudd på menneskerettigheter og humanitær lov. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB

Etiopia: Kvinner ble voldtatt av Tigray-styrker, sier Amnesty

Tigray-opprørere har voldtatt, ranet og slått flere kvinner under et angrep mot en by i Amhara-regionen i Etiopia, fremgår det av en rapport fra Amnesty. FN rapporterer samtidig om at myndighetene har arrestert sjåfører involvert i nødhjelpstransporter

Amnesty har sett nærmere på angrep som fant sted i august under Tigray-styrkenes offensiv i Amhara. Rapporten de har skrevet er blant annet basert på intervjuer med 16 kvinner som har overlevd seksuelle overgrep i byen Nifas Mewcha, skriver NTB.

14 av de 16 kvinnene sier til Amnesty at de ble gjengvoldtatt av opprørere. I noen tilfeller skjedde det mens de ble siktet på med våpen og mens barn så på.

- Det var tre av dem som voldtok meg mens barna mine gråt, fortalte en av de overlevende til menneskerettighetsorganisasjonen. – De slo og sparket meg. De spente våpnene sine som om de skulle skyte meg, sier hun.

 

Over 70 rapporter om voldtekt

Tigray-styrkene tok kontroll med Nifas Mewcha i perioden 12. – 21. august som et ledd i sin militære offensiven. Ifølge kilder på et lokalt sykehus og regionale myndigheter skal over 70 kvinner i byen ha blitt voldtatt i denne perioden. Soldatene skal også ha plyndret sykehuset for medisiner.

– Vitnesbyrdene vi har hørt fra overlevende, beskriver foraktelige handlinger begått av TPLF-opprørere og som utgjør krigsforbrytelser og muligens forbrytelser mot menneskeheten, sier Amnesty-leder Agnès Callamard.

Tidligere har Amnesty International lagt fram en rapport som har dokumentert voldtekter av hundrevis av kvinner og jenter utført av både etiopiske og eritreiske soldater i Tigray-regionen.

 

16 lokale FN-ansatte arrestert

NTB melder tirsdag at 16 lokale FN-ansatte i Etiopia er arrestert av sikkerhetsstyrker i Addis Abeba under en aksjon rettet mot etniske tigrayer, og viser til FN og humanitære kilder.

Samtidig er seks andre ansatte som tidligere var arrestert, blitt løslatt, ifølge FN-talsperson Stephane Dujarric. Dette skjer mens landet er inne i en unntakstilstand der sikkerhetsstyrker har fått vide fullmakter til å foreta arrestasjoner.

En kilde sier til nyhetsbyrået AFP at noen ble hentet i hjemmene sine. FN opplyser at de har begjært de ansatte løslatt.

– Vi jobber selvfølgelig aktivt med regjeringen i Etiopia for å sikre deres umiddelbare løslatelse, sa Dujarric til journalister ved FNs hovedkvarter i New York.

 

Spent situasjon

Situasjonen i Etiopia er nå svært spent, og myndighetene har bedt sivile innbyggere ta til våpen og være klare til å forsvare hovedstaden Addis Abeba. Årsaken er at Tigray-styrker og deres allierte Oromofolkets frigjøringshær (OLA) er på offensiven, og rykker stadig nærmere byen.

Menneskerettighetsgrupper, inkludert Amnesty, har fordømt metodene regjeringen bruker under unntakstilstanden. Den gjør det nemlig mulig for regjeringen å ransake og sette folk i varetekt uten arrestordre dersom de blir mistenkt for å støtte «terrorgrupper». Folk er pålagt å bære identitetskort. Advokater i landet sier at tallet på pågripelser av etniske tigrayer har økt den siste uken.

FN anklager også etiopiske myndigheter for å ha pågrepet 72 sjåfører fra Verdens matvareprogram (WFP) i krigsherjede områder nord i Etiopia.

Nødhjelpsbehovene her er enorme, og ifølge FN trues flere hundre tusen mennesker av sult i Tigray-regionen. Matlagrene gikk tomme i august.

 

FN: Regjeringen blokkerer nødhjelp

FN har lenge anklaget regjeringen i Etiopia for å blokkere nødhjelp til det sult- og krigsherjede områder. Regjeringen hevder på sin side at det er Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF) og deres militære styrker som hindrer nødhjelpen, mens TPLF har vist til at mange sjåfører er blitt truet og trakassert i veisperringer og på regionale grenseoverganger.

For å dekke behovet for nødhjelp i Tigray trengs minst 100 lastebillass daglig, men fra midten av juli til midten av oktober slapp det inn under 900 lastebiler. Det dekket ifølge FN bare 14 prosent av behovet. 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 10.11.2021 11.11.04 Sist oppdatert: 10.11.2021 11.11.04