Regjeringen i Etiopia kunngjorde mandag at den har erobret to strategisk viktige byer fra opprørerne TPLF. Bildet er fra en video med statsminister Abiy Ahmed på et ukjent sted, filmet på ukjent dato. Ahmed sa i slutten av november at han ville lede regjeringsstyrkene fra fronten. Foto: AP / NTB

Abiys soldater gjenerobrer flere byer i motoffensiv

Regjeringen i Etiopia kunngjorde mandag at de har gjenerobret to strategisk viktige byer fra opprørerne i TPLF. Hærens bruk av droner har trolig bidratt til framgangen.

Byene Dessie og Kombolcha ligger nord i det sentrale Etiopia, i Amhara-regionen, langs en hovedfartsåre til hovedstaden Addis Abeba. Da Tigrayfolkets frigjøringshær (TPLF) tok over byene i oktober, skapte det frykt for at de ville marsjere mot hovedstaden.

De erobrede byene ligger knappe tolv kilometer fra hverandre og har en samlet befolkning på nesten 750.000.

 

- Tunge tap

Statsminister Abiy Ahmed sier ifølge den statlige nyhetskanalen EBC at opprørerne i TPLF har lidd tunge tap, og var ute av stand til å håndtere angrepet fra allierte styrker.

Opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Ahmed har siden slutten av november hevdet å lede troppene fra fronten. Det ble kunngjort etter at TPLF hadde hatt en rekke viktige seire i borgerkrigen i landet.

Det er uklart hvor Abiy har vært. Bildene og video som statsministerens kontore har sluppet gjennom sensuren er trolig fra Afar-provinsen.

Siden den gang har konflikten snudd nok en gang, og regjeringsstyrkene skal ha tatt flere byer. I forrige uke opplyste regjeringen at de hadde erobret verdensarvbyen Lalibela, som falt til TPLF i august, og Shewa Robit, som ligger 220 kilometer fra Addis Abeba.

 

- Fortsatt ubeseiret

TPLF-leder Debretsion Gebremichael tilbakeviste regjeringens påstander søndag. I en uttalelse sa han at opprørene hadde foretatt strategiske territorielle justeringer, og at de fortsatt var ubeseiret.

– Fienden blir sterkere, så vi må også være sterke og trappe opp kampen, sa Gebremichael.

 

Krigsdroner

De seneste månedene har det kommet flere rapporter på internasjonale medier at Abiy-regjeringen har anskaffet flere krigsdroner fra De forente arabiske emiratene, Tyrkia og kanskje Kina. Noen observatører mener det kan ha bidratt til at TPLF igjen måttet endre taktikk.

Publisert: 07.12.2021 07.45.17 Sist oppdatert: 07.12.2021 07.45.17