Den etiopiske regjeringshæren og allierte regionsstyrker jakter fortsatt på flere TPLF-ledere i fjellområdene i provinsen. Foto: NTB

Etiopia: Regjeringsstyrker pågrep TPLF-grunnlegger

En av grunnleggerne av partiet TPLF er arrestert av etiopiske styrker. Mannen i 80-årene ble lørdag vist fram på etiopisk fjernsyn. Flere andre ble arrestert og drept tidligere denne uka.

Av Lucy Kassa, i Addis Abeba Sist oppdatert: 09.01.2021 11.16.42

Det var i november i fjor at Etiopia startet en militær offensiv mot Tigray-regionen med mål om å styrte TPLF-styret i området. Regjeringsstyrkene maktet i løpet av noen uker å ta kontrollen over viktige regionbyer, men sentrale politiske og militære ledere i TPLF flyktet fra regionshovedstaden Mekele.

Statsminister Abyi Ahmed lovet imidlertid å ta dem til fange, og lover to millioner kroner i dusør for informasjon om deres tilholdssteder.  

Sebhat Nega omtales av noen som den mektigste politikeren som hittil er arrestert. Han er mest kjent under navnet Aboy («far»). Nega var en av grunnleggerne og del av kjernen i Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF) som ble dannet i 1975 for å bekjempe det daværende Derg-styret i Etiopia.

Han var en sentral strateg i frigjøringskampen. TPLF styrtet Derg-regimet i 1991 og utgjorde den sentrale del av regjeringsmakten i Etiopia fram til april 2018.

 

Mislikte tap av makt og posisjoner

De gamle TPLF-lederne mislikte intenst at nåværende statsminister Abiy Ahmeds del av regjeringskoalisjonen EPRDF påførte TPLF et nederlag innad i koalisjonen. Mektige TPLF-ledere ble gradvis fratatt makt og posisjoner.

Sebhat-Nega-960x450.jpg

Sebhat har aldri vært statsminister og har holdt en lav profil i offentligheten, men har vært betraktet som strategen og «makten bak tronen» i 27 år. Han var en tidlig alliert av TPLFs leder og tidligere statsminister Melese Zenawi, fram til Meles døde i 2012. Også under statsminister Hailemariam Desalegn beholdt han sin innflytelse.

Senere har Sebhat vært en sentral kraft i den delen av TPLF som ivret for å bryte fullstendig med Abiy og for at partiet skulle trekke seg tilbake til maktbasen i Tigray-provinsen. Andre mener mannen i 80-årene hadde begrenset innflytelse.

I fjor høst gjennomførte TPLF valg i provinsen, mot sentralmyndighetenes vilje. TPLF vant en overlegen seier, ifølge den daværende regionledelsen i Tigray.

 

Flyktet til Tigray

Da Abiy overtok makten, valgte Sebhat å flykte fra hovedstaden Addis Abeba. Det ble raskt framsatt påstander om at Sebhat hadde svindlet til seg milliarder fra næringslivsfondet Endowment Fund for the Rehabilitation of Tigray (EFFORT), som eier en rekke bedrifter i Tigray. Blant dem var flere av de største bedriftene i Etiopia.

I august  i fjor ble Sebhat anklaget for korrupsjon og mord av en tidligere agent for TPLFs etterretningstjeneste, Lilay Hailemaram. Det skjedde på Fana TV, en tv-stasjon som er alliert med myndighetene. Han sa at Sebhat systematisk gjennom alle år hadde likvidert sentrale motstandere innad i TPLF, og at han hadde sørget for stillinger for personer fra sin hjemby Adwa.

- Etiopia har vært styrt av Sebhat og hans slekt fra Adwa. De har dominert landets politikk og økonomi i 27 år. Han var som en konge, sa Lilay.

Sebhat var ettersøkt av Abiy-regjeringen allerede før de seneste kamphandlingene i fjor høst.

 

Pågrepet i fjellområde

Regjeringen i Addis Abeba sier at de arresterte Sebhat i et fort i ørkenområdene langs Tekeze-elven. Pågripelsen skjedde dagen etter hans yngre søster Kidusan Nega overga seg til hæren. En svært medtatt Sebhat Nega, hans søster og andre TPLF-medlemmer skal han vært brakt til Addis Abeba og vist fram på etiopisk fjernsyn.

Arrestasjonen kommer kort tid etter at flere andre TPLF-ledere er drept eller arrestert. Den etiopiske hæren har drept fire medlemmer i Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF), opplyste hæren selv torsdag kveld.

Blant de drepte var TPLF-propagandamedarbeidere Sekoture Getachew og Zeray Asgedom, lederen for Demtsi Woyane TV (TPLF TV) Abebe Asgedom og Daniel Assefa, som er tidligere direktør for Tigrays økonomiske byrå.

En etiopisk general i hæren opplyste samme dag at hæren hadde pågrepet ni medlemmer av TPLF.

 

Mange har flyktet

Etiopias fredsprisvinnende statsminister Abiy Ahmed Ali erklærte seier i desember, men det pågår fortsatt kamphandlinger i deler av landet, og resten av TPLF-ledelsen er fortsatt på frifot.

Over 50 000 mennesker har flyktet til nabolandet Sudan, og det er mange hundretusener av internt fordrevne i Etiopia etter krigshandlingene. Det kommer stadig rapporter om overgrep mot sivile utført av både regjeringshæren og deres allierte, eritreiske styrker som bisto Abiy og av TPLF. Det er fortsatt vanskelig for uavhengige granskere og journalister å bevege seg i regionen.

Dette er videoen som etiopisk fjernsyn viste av de tilfangetagne:

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 09.01.2021 11.16.42 Sist oppdatert: 09.01.2021 11.16.42