SOPA Images / SipaUSA / NTB  news, pills, pharmaceutical, capsule, medicine pills, business, branding, Ukraine, sign, medicine, economy, pill, logos, drug, signs, pfizer, logo, company, capsules, brand, health care, finance

Pfizer har undertegnet en avtale med Medicines Patent Pool (MPP) om å gi underlisenser for produksjon av Paxlovid-pillen til generiske legemiddelprodusenter, uten at Pfizer krever penger i retur. Foto: NTB

Fattige land får tilgang til billigere varianter av Pfizers koronapille

Dersom Pfizers lovende koronapille blir godkjent, åpner selskapet for billige kopivarianter for de 95 fattigste landene i verden.

Selskapet har undertegnet en avtale med Medicines Patent Pool (MPP) om å gi underlisenser for produksjon av Paxlovid-pillen til generiske legemiddelprodusenter, uten at Pfizer krever penger i retur. Medicines Patent Pool (MPP) jobber med å øke tilgangen til nye medikamenter.

Dermed kan 95 lav- og mellominntektsland som til sammen utgjør 53 prosent av verdens befolkning få tilgang til pillen.

- Dette er et viktig skritt i retning av bedre tilgang til legemidler mot covid-19. Pandemien er på ingen måte over, og vi må fortsette arbeidet, blant annet ved å se på slike lisensieringsavtaler og andre virkemidler. Fordelingen av både medisiner og vaksiner mot covid-19 er langt fra der den bør være og nettopp derfor er hver slik avtale viktig, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim i en skriftelig kommentar.

 

Reduserer faren

Foreløpige data fra testingen av Paxlovid-pillen viser at den reduserer faren for død eller sykehusinnleggelse fra covid-19 med 89 prosent blant voksne i risikogruppa.

Den nye lisensavtalen kommer kort tid etter at MPP inngikk en liknende avtale om det antivirale legemiddelet Molnupiravir med MSD/Merck. Avtalen gjør at også Molnupiravir kan bli tilgjengelig i 105 land.

- Norge har i pandemien jobbet for større åpenhet i legemiddelindustrien, overføring av teknologi og frivillig lisensiering. Det må til dersom vi skal få en mer likeverdig fordeling av vaksiner og medisiner. Med denne avtalen kan legemiddelprodusenter i hele verden produsere disse medisinene på lisens, og forhåpentligvis kan det redde liv, sier Tvinnereim.

Norges globale helseambassadør John- Arne Røttingen er styremedlem i MPP.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 16.11.2021 14.10.39 Sist oppdatert: 16.11.2021 14.10.39