Moe Zoyari/Redux / Redux / NTB  border, Afghanistan, night, Afghani, War, Afghan, Refugees, crossing, Afghanis, Turkey, Iran, children, refugee, child

To afghanske familier på reise i Irans grenseområder. Flyktninghjelpen roper nå varsko om store humanitære behov, også i Afghanistans naboland. Foto: Moe Zoyari / Redux / NTB

«Hver eneste dag krysser 5000 afghanere grensa til Iran»

Siden Taliban tok makten har 300 000 afghanere flyktet over grensa til Iran, ifølge Flyktninghjelpen.

– Tusenvis av utslitte barn, kvinner og menn krysser grensa til Iran hver dag på leting etter trygghet. Iran kan ikke forventes å huse så mange afghanere uten mer støtte fra det internasjonale samfunnet. Støtten, både til Afghanistan og til naboland som Iran, må umiddelbart trappes opp – før den dødelige vinterkulda setter inn, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland i en uttalelse.

Mellom 4000 og 5000 afghanere flykter til Iran hver eneste dag via uformelle grenseoverganger, ifølge Flyktninghjelpen, en av organisasjonene som støtter de nyankomne, samt hundretusener av afghanske flyktninger som har oppholdt seg i Iran i lang tid.

Rundt 3,6 millioner afghanere er bosatt i Iran, selv om kun 780 000 av disse er anerkjent som flyktninger. Iran ville vært det nest største vertslandet for flyktninger i verden etter Tyrkia dersom alle afghanere ble anerkjent som flyktninger. Nesten fem millioner afghanere er fortsatt på flukt utenfor landet – og av disse bor 90 prosent i Iran og Pakistan.

Den norske hjelpeorganisasjonen påpeker at temperaturene i store deler av Afghanistan faller til godt under frysepunktet ganske snart, og at Afghanistans økonomi er «i fritt fall». Egeland påpeker at de humanitære behovene er enorme.

 

Døtre skulle giftes bort

– Vi har hørt hjerteskjærende historier fra familier som nylig har ankommet Iran. En flyktning fortalte at deres få gjenværende eiendeler ble tatt og huset deres brent fordi de var sjiamuslimer. De ble fortalt at døtrene deres skulle giftes bort til krigere så snart de fyller ti år. De måtte flykte flere ganger i Afghanistan før de nådde Iran, sier Egeland som nå befinner seg i Afghanistan.

FN og deres samarbeidspartnere har bedt om 300 millioner dollar for å bistå over en halv million mennesker som er ventet å flykte fra Afghanistan til nabolandene innen utgangen av året. Appellen er hittil bare 32 prosent finansiert, påpeker generalsekretæren

– Selv om det foreløpig ikke har kommet et stort antall afghanske flyktninger til Europa, bør alle rike land nå både øke bistanden og holde grensene åpne for de som flykter fra konflikt og forfølgelse, sier Egeland.

Han ber også Norge trappe opp støtten:

– At nesten ingen asylsøkere kommer hit til Norge må ikke tolkes som at flyktningkrisen er over. Norge kan være med å ta vår del av ansvaret både ved å øke støtten til nødhjelp for mennesker på flukt og ved å ta imot flere kvoteflyktninger, sier Egeland.

Publisert: 10.11.2021 08.56.29 Sist oppdatert: 10.11.2021 08.56.29