Tom Peyre-Costa /NRC/Flyktninghjelpen / NTB  SOC, POL

I løpet av få måneder har 275 000 mennesker blitt drevet på flukt i Burkina Faso, og mange av dem må vente i ukevis på hjelp, ifølge Flyktninghjelpen. Et jihadistopprør har kastet Burkina Faso inn i voldsspiral, der angrep og kamper driver stadig flere mennesker på flukt. Siden april har i snitt 13 000 mennesker flyktet hver eneste uke. Foto: Tom Peyre-Costa / Flyktninghjelpen / NTB

Flyktninghjelpen stenges ute fra konfliktområder i Burkina Faso

Det er første gang at en internasjonal hjelpeorganisasjon har blitt midlertidig stanset fra å arbeide i det vestafrikanske landet, der jihadistangrep har fått feste siden 2015 og tatt nesten 2000 liv.

– Jeg har besluttet å suspendere Flyktninghjelpens aktiviteter i leirer for internt fordrevne personer med umiddelbar virkning, står det i et brev fra landets statsråd for humanitære saker, Helene Marie Laurence Ilboudo, datert 27. september og sendt til guvernøren i regionen Centre-Nord.

– Flere andre guvernører og regionale ledere med ansvar for hjelp og rehabilitering har mottatt tilsvarende beslutninger om å suspendere Flyktninghjelpens aktiviteter, og har innført tiltak, sier en regional tjenesteperson som uttaler seg anonymt.

Ilboudo anklager Flyktninghjelpen for å bringe regjeringen i vanry.

I en pressemelding bekrefter Flyktninghjelpen at organisasjonen har stanset alt humanitært arbeid i Burkina Faso etter pålegg fra landets regjering.

Ifølge uttalelse fra Flyktninghjelpen i dag skyldes regjeringens reaksjon mot Flykninghjelpen medias dekning av en pressemelding organisasjonen publiserte 13. september i år. I pressemeldingen ba Flykninghjelpens regjeringen i landet om å trappe opp innsatsen for å hjelpe internt fordrevne mennesker.

Flykninghjelpen viste til at landets myndigheter brukte flere uker på å registrere fordrevne mennesker for at de skulle få tilgang på mat og annen hjelp. I praksis betyr det at de må velge mellom å bli værende i et voldsherjet område, eller flykte til et sted der de må jakte på mat i dagevis, uttalte organisasjonen.

Nå har altså myndighetene reagert negativt på denne kritikken.

Den norske organisasjonen gjør nå det den kan for å komme i gang igjen med å hjelpe folk. 

"Flyktninghjelpen er i dialog med regjeringen for å adressere de bekymringene den måtte ha slik at gode relasjoner, samarbeid og vårt humanitære arbeid kan gjenopptas", heter det i uttalelsen fra Flykninghjelpen.

Publisert: 01.10.2021 10.01.09 Sist oppdatert: 01.10.2021 10.01.09