Satellittbildene viser ødeleggelsene i den ene leiren. Foto: DX Open Network

Flyktninghjelpens bygninger ødelagt i flyktningleirer i Tigray

Satellittbilder viser ødeleggelsene i to av flyktningleirene for eritreerne helt nord i Etiopia i Tigray-provinsen. Flere bygninger som har vært brukt av Flyktninghjelpen til å gi grunnleggende nødhjelp, samt en skole og en helseklinikk er ødelagt og brent til grunne i flyktningleirene Hitsaats og Shimelba i løpet av de siste ukene. I andre deler av provinsen trappes nødhjelpsinnsatsen opp.

– Vi fordømmer disse kriminelle ødeleggelsene på våre fasiliteter som ble bygget for å tjene flyktninger i nød. Ildspåsetting og plyndring gjennomført av væpnede menn forverrer den allerede dype krisen for millioner av mennesker i Tigray, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland i en pressemelding.

Den britiske analysegruppen DX Open Network har brukt satellittbilder for å lage en oversikt over ødeleggelsene. Deres analyser, som også samsvarer med andre rapporter som Flyktninghjelpen har fått fra leirene, indikerer at fasilitenene i flyktningleiren Hitsaats ble brent til grunne en gang mellom 5. og 8. januar i år.

Dette er over en måned etter at statsminister Abiy erklærte at de etiopiske styrkene hadde kontroll over Tigray-regionen og hadde de hadde styrtet regionstyret til Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF). På samme tid lovet Abiy at humanitærhjelp ville kunne sendes inn i regionen.

 

Ber om etterforskning

Flyktninghjelpen ber nå etiopiske myndigheter og giverland om å etterforske ødeleggelsene og stille gjerningsmennene til ansvar og sikre at humanitær infrastruktur blir beskyttet.

– Vi ber igjen alle parter i konflikten om å respektere og beskytte hjelpearbeidere og våre eiendeler, i tråd med internasjonal rett, sier Egeland.

– Dette er en uventet og uakseptabel negativ utvikling i et land som i lang tid har satt et godt eksempel når det gjelder tilrettelegging for nødhjelpsarbeid.

Flyktningleirene Hitsaats og Shimelba huset over 25.000 eritreiske flyktninger. De totale konsekvensene av ødeleggelsene for flyktningene i leirene er fremdeles ukjente. FN har meldt at mens 3000 flyktninger er relokalisert, er så mange som 20.000 flyktninger fremdeles ikke gjort rede for.

Det har tidligere kommet ubekreftede rapporter, gjengitt av State department i Washington, om at eritreiske styrker, som kjempet mot TPLF i allianse med de føderale styrkene, skal ha tvunget noen eritreiske flyktninger til å vende tilbake til Eritrea.

 

Uten tilgang

I pressemeldingen understreker Flyktninghjelpen at uavhengig verifisering av situasjonen til flyktningene og status på alle fasilitetene er umulig ettersom hjelpeorganisasjoner ikke har tilgang til området. De to flyktningleirene og områdene rundt er blant områdene som hjelpearbeidere ikke har tilgang til.

I forrige uke fikk FN levere mat til en av de to andre leirene i Tigray, men det skjedde under militæreskorte.

Pågående trefninger og betydelige byråkratiske utfordringer fortsetter å hindre hjelpeorganisasjoner fra å nå store deler av Tigray tre måneder etter at konflikten blusset opp.  

– Tretten lange uker uten mulighet til å reise inn i Tigray, respondere effektivt på de store behovene og verifisere statusen på våre fasiliteter er fullstendig uakseptabelt, sier Egeland. 

– Vi kan ikke få sagt det mange nok ganger. Hjelpeorganisasjoner trenger uhindret tilgang til alle deler av Tigray for å vurdere behovene og ødeleggelsene, og for å nå ut med livreddende nødhjelp før det er for sent.

 

Matleveranser og UD-penger

Mandag meldte Verdens matvareprogram (WFP)at de hadde fått levere mat inn i Tigray, men det er uklart hvor mange områder som organisasjonen vil få tilgang til og hvor rask nødhjelpen kan trappes opp. Avtalen som omtales på WFPs hjemmeside viser at mange byråkratiske hindringer gjenstår og at mange av forpliktelsene fra etiopisk side er formulert i generelle ordelag. Dette er heller ikke første gang FN og etiopiske styresmakter har inngått nødhjelpsavtaler.

Samtidig ble et mandag klart at Kirkens Nødhjelp har også fått ti millioner kroner til nødhjelpsrespons i Etiopia/Sudan fra Utenriksdepartementet i Oslo. 

Kirkens Nødhjelp jobber tett med World Food Programme og lokale partnere i Tigray.   

- Tigrays befolkning trenger hjelp nå, og denne avtalen må bli vendepunktet som sikrer at hjelpen kommer frem, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp i en pressemelding.

- Det er en dramatisk situasjon for sivilbefolkningen i Tigray, og tre millioner mennesker, av en befolkning på fem millioner, trenger humanitær hjelp nå. Alle som kan bidra i Etiopia, lokale og internasjonale aktører, må øke innsatsen, sier Høybråten.

 

 

Publisert: 08.02.2021 16.42.47 Sist oppdatert: 08.02.2021 16.42.47