Ben Curtis / AP / NTB

Sju år gamle Elena står i kø for å få mat på et mottakssenter for internt fordrevne flyktninger i Mekele i Tigray-regionen tidligere i år. Foto: Ben Curtis / AP / NTB

FN frykter hungersnød i hele 43 land

Rundt 45 millioner mennesker i 43 land risikerer akutt hungersnød, advarer Verdens matvareprogram (WFP). Situasjonen i Afghanistan og Etiopia bidrar til det dystre varselet.

Tidligere i år var WFPs anslag på 42 millioner mennesker. Økningen på 3 millioner tilskrives en gjennomgang av matsikkerhetssituasjonen i Afghanistan, opplyser FN-organisasjonen.

– Titalls millioner mennesker stirrer ned i avgrunnen. Vi har konflikt, klimaendring og covid-19 som bidrar til det økende antallet akutt sultne mennesker, sier WFPs leder David Beasley.

Situasjonen forverres av økende priser på mange varer i kjølvannet av pandemien.

– Drivstoffkostnadene går opp, matprisene øker og gjødsel er blitt dyrere, sier Beasley.

Han trekker særlig fram situasjonen i Afghanistan, samt den langvarige nøden i Jemen og Syria. 12,4 millioner mennesker i Syria opplever matusikkerhet – det største antallet siden krigen i landet brøt ut.

Også i Etiopia, Haiti, Somalia, Angola, Kenya og Burundi er det flere mennesker som sulter.

WFP anslår at prisen for å unngå hungersnød i en rekke land er 7 milliarder dollar, tilsvarende 60 milliarder kroner. Kostnadene øker samtidig som det blir vanskeligere å finansiere nødhjelpsarbeidet.

Publisert: 08.11.2021 08.10.06 Sist oppdatert: 08.11.2021 09.09.31