Greenpeaceaktivister har tradisjon for å aksjonere mot olje- og gassutvinning – her fra da de bordet oljeriggen Transocean Spitsbergen i Barentshavet i 2014 i protest mot planene om prøveboring nær Bjørnøya. Foto: Greenpeace / NTB

Greenpeace fyller 50 – men toppsjef mener det er lite å feire

Denne uken er det 50 år siden Greenpeace sendte en fiskebåt av gårde til Alaska for å stanse amerikanske atomprøvesprengninger.

 

Båten med tolv idealistiske miljøaktivister la ut fra Vancouver i Canada 15. september 1971, noe som ble starten på det som i dag er en av verdens største uavhengige miljøorganisasjoner.

Målet var Amchitka-øya utenfor Alaska, der USA planla en atomprøvesprenging.

«Galskap», tenkte Barbara Stowe da hun og broren Robert som tenåringer opplevde at foreldrene hennes planla aksjonen hjemme i familiens stue.

– Jeg må si at faren min, foreldrene mine, paret Bohlen, Bob Hunter, Ben Metaclife, de var visjonærer, de var fylt av den litt sprø ideen om at ett enkelt individ eller en liten gruppe mennesker faktisk kan få til endringer som kan endre verden, sier Robert Stowe, som i dag er 66 år gammel og nevrolog.

 

Mye støtte og medieblest

Den leide fiskebåten, som aktivistene døpte Greenpeace, greide ikke å stanse prøvesprengingen, men aksjonen fikk stor oppmerksomhet, og mange amerikanere og canadiere støttet den.

Siden har Greenpeace fortsatt å aksjonere mot det de mener er miljøsyndere verden over. Aktivistene har klatret opp på oljeplattformer i Nordsjøen og Arktis, sneket seg inn i atomanlegg i Frankrike og Sverige, forsøkt å sabotere norsk hvalfangst og stanset tyvfiske i Barentshavet.

Om Greenpeace

  • Stiftet 1971. Greenpeace Norge ble stiftet i 1988.
  • Er politisk og økonomisk uavhengig.
  • Kjent for bruk av sivil ulydighet og ikkevoldelige aksjoner.
  • Har om lag 3.500 ansatte i over 55 land og rundt 3,2 millioner medlemmer på verdensbasis (tall fra 2015).

Kilde: Wikipedia

 

Så sent som i midten av august forsøkte fire Greenpeace-aktivister å ta seg fram til Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum under Arendalsuka for å gi ham FNs siste klimarapport. Det greide de ikke, men aksjonen nådde i det minste pressen.

50 år med aktivisme har vært kronet med flere seire. Den største var kanskje da okkupasjonen av den britiske oljeplattformen Brent Spar i 1995 førte til at Shells plan om å dumpe hele plattformen i Atlanterhavet, ble stanset.

 

Dempet feiring

Men dagens Greenpeace-ledelse mener at det er liten grunn til å feire foreløpig. 50-årsjubileet skal derfor markeres på stillferdig vis, ifølge Jennifer Morgan, administrerende direktør i Greenpeace International.

– Det er ikke mye å feire akkurat nå. Vi er i en klimakrise som haster, sier Morgan i et intervju med nyhetsbyrået AFP ved hovedkontoret i utkanten av Amsterdam.

Morgan sier hun er dypt bekymret for at klimatiltakene som verdens land skal enes om under klimatoppmøtet i Glasgow i oktober, langt fra vil være nok.

– Alt vi har gjort i disse 50 årene må vi samle sammen nå og bruke det for å skape en absolutt radikal og dyp endring. Tiden renner ut, sier Morgan, som understreker at kjerneprinsippene i Greenpeace er de samme i dag som for 50 år siden.

– Greenpeace startet som en idé om at individer kan endre verden med en idé og litt håp, sier hun.

– Jeg mener at Greenpeace har oppnådd virkelig mirakuløse ting i løpet av 50 år, føyer hun til.

 

Tragedie i Auckland

Men organisasjonen har også vært rammet av tragedier. I 1985 festet fransk etterretning en bombe på Greenpeace-skipet «Rainbow Warrior» mens den lå til kai i Auckland i New Zealand. Den portugisiske fotografen Fernando Pereira ble drept.

Hvert år blir datoen 10. juli markert av Greenpeace-aktivister, som også i dag løper en personlig risiko i land som Brasil, Indonesia og Kina.

I dag har Greenpeace om lag 3.500 ansatte i over 55 land, noe som gjør Greenpeace like stor som enkelte av de multinasjonale selskapene den kjemper imot.

Morgan insisterer imidlertid på at de fortsatt er radikale selv om nye organisasjoner som Extinction Rebellion har overtatt noe av oppmerksomhet med sine ofte spektakulære aksjoner.

 

Klimasøksmål

Greenpeace har selv en fortid med mange mediestunt, men er nå mer opptatt av langsiktige strategier, som klimasøksmål mot regjeringer og selskaper som forurenser.

Ifølge Morgan er det også mer samarbeid med andre miljøorganisasjoner og urbefolkninger enn før, noe hun mener burde vært gjort oftere.

Greenpeace kommer dessuten til å engasjere seg under COP 26 i Glasgow.

– Jeg er dypt bekymret. Det jeg ser nå, er at regjeringer nesten oppfører seg som om de befant seg på 1980-tallet når det gjelder hastenivået på klimasaken, sier hun,

Når det gjelder 50-årsjubileet, blir det på jubileumsdagen kun en dempet markering på kontorene rundt omkring i verden torsdag.

På spørsmål om hva som er målet for de neste 50 årene, mener Morgan at det må være at Greenpeace ikke trengs mer.

– Jeg antar at målet må være at Greenpeace ikke finnes mer, sier hun.

 

Publisert: 14.09.2021 07.38.05 Sist oppdatert: 14.09.2021 07.38.05