Klimaorganisasjoner vil utsette toppmøte

Et globalt nettverk av klimaorganisasjoner ber om at høstens klimatoppmøte i Glasgow utsettes. De frykter at vaksinemangel vil sette flere land på sidelinjen.

Økende smitte, globale forskjeller i vaksineutrullingen og strenge karakterkrav for rundt 60 «røde» land og territorier gjør det umulig å arrangere «en trygg, inkluderende og rettferdig global klimakonferanse», heter det i en uttalelse fra Climate Action Network (CAN). Nettverket er en paraplyorganisasjon for over 1.500 klimaorganisasjoner verden over.

– Vår bekymring er at de landene som blir mest påvirket av klimakrisen og som lider under manglende vaksinestøtte fra rike land, ikke får være med. Det har alltid vært en skjev maktbalanse i FNs klimasamtaler, og den forsterkes nå av en helsekrise, sier CAN-direktør Tasneem Essop.

Klimatoppmøtet COP26 som holdes i skotske Glasgow i november, er allerede utsatt i ett år på grunn av pandemien. Vertslandet Storbritannia sier klimarapporten FN la fram nylig, viser «hvorfor COP26 må gjennomføres i november, slik at verdens ledere kan samles og forplikte seg til å håndtere klimaendringene».

– Vi jobber utrettelig med våre partnere, inkludert den skotske regjeringen og FN, for å sikre et inkluderende, tilgjengelig og trygt toppmøte, sier COP-sjef Alok Sharma.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 07.09.2021 14.01.34 Sist oppdatert: 07.09.2021 14.01.34