BNC, POL

Dag-Inge Ulstein fra Hordaland må gå av som utviklingsminister, men fortsetter i rikspolitikken som en av KrFs tre stortingsrepresentanter. (Her fotografert under Stortingets spørretime). Foto: NTB

Ulstein blir en av KrFs tre representanter på Stortinget

Norges utviklingsminister Dag-Inge Ulstein opplevde at KrF gjorde et dårlig valg, men kan glede seg over at han er en av tre representanter som skal representere partiet på Stortinget neste år. Der vil han fortsatt fronte utviklingspolitikk, lover han.

De to andre er partileder Kjell Inge Ropstad og nestleder Olaug Bollestad. Partiet, som i en årrekke har vært utviklingsbistandens ivrigste forsvarer i norsk politikk, fikk kun 3,8 prosent av stemmene og falt dermed under sperregrensen.

Valget er det dårligste for partiet siden krigen med en tilbakegang på 0,4 prosentpoeng siden valget i 2017. KrF har tapt fem mandater og cirka 13.000 stemmer sammenlignet med dette valget. Partiet var drøyt 6000 stemmer unna å klare sperregrensen.

«Valgresultatet ble en skuffelse for KrF, men jeg kan love at utviklingspolitikken fortsatt vil være vår fremste hjertesak.», skriver Ulstein i en sms som svar på spørsmål fra Bistandsaktuelt.

 

Skadelige skikker og slaveri

«Fra min nye rolle som stortingsrepresentant vil jeg fortsatt jobbe for en fattigdomsorientert bistandspolitikk som prioriterer sårbare grupper, som ofre for skadelige skikker og moderne slaveri eller inkludering av mennesker med funksjonshemninger.», skriver han.

Den 40-årige avtroppende statsråden mener også at prioritering av klimatilpasning og kampen mot sult vil fortsette å være «brennaktuell» i tida framover. Han vektlegger også at samspillet med sivilsamfunnet er spesielt viktig.

I Hordaland fikk partiet – med Ulstein som toppkandidat - 4,9 prosent oppslutning, en nedgang på 0,6 prosentpoeng.

Ulstein var et overraskende valg som utviklingsminister da KrF kom inn i regjeringen i januar 2019. Han hadde forut for dette vært finansbyråd for KrF i i et byrådssamarbeid med Arbeiderpartiet i Bergen, og hadde støttet Kjell Arild Hareide og den rødgrønne siden under den interne debatten om regjeringssamarbeid.

Les mer: Norges nye utviklingsminister

 

Et regionalisert nisjeparti

KrF har ved dette valget høyest velgeroppslutning i kommuner på Sør- og Sørvestlandet, der mellom 13 og 27 prosent har stemt på partiet.

«Det har vært livsviktig for Ropstad å kjøre en kynisk valgkamp i kjerneområdene Agder, Rogaland og Hordaland hvor de nå får mandat, men valgresultatet befester inntrykket av KrF som et regionalisert nisjeparti som tenker mer på enkelte kristne miljø og mindre på å fremstå som folkeparti. Muligheten for vekst lå på den brede folkekirken og alle «julaften-kristne», mente tidligere partileder Hareide. Da kommer abortpolitikk og homofilisynet i veien for mange potensielle velgere», skriver NRK-kommentator Lars Nehru Sand i en kommentar.                                                                       

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 14.09.2021 15.38.47 Sist oppdatert: 14.09.2021 15.38.47