En kvinne holder barnet sitt i en leir for internt fordrevne i Kabul. Tørke, økonomisk sammebrudd og en helsesystem som er i ferd med å kollpase gjør at situasjonen i Afghanistan rask forverrer seg. Foro: Bernat Armangue/AP/NTB.

WFP: - Må gjøre mer for å hjelpe afghanerne

Afghanistans humanitære krise blir verre og verre, advarer Verdens matvareprogram (WFP), og ber om at det gjøres mer for å hjelpe afghanerne.

– Det er den første gangen jeg har sett en slik krise eskalere og vokse i slik fart og slik omfang, sa WFPs landdirektør for Afghanistan, Mary-Ellen McGroarty.

Allerede før Taliban overtok makten i landet i august, sto rundt 18 millioner afghanere i en «humanitær krise av utrolige proporsjoner», sa McGroarty.

 

– Vi venter at de tallene øker, særlig når det er snakk om mat og underernæring, la hun til.

Ifølge henne gjør en likviditetskrise i landet at afghanerne både blir mer og mer desperate og samtidig får mindre og mindre penger.

 

Nå trengs mer internasjonal bistand før den tøffe vinteren, ifølge McGroarty. Hun svarte avvisende på spørsmål om Taliban forhindrer levering av humanitærhjelp.

– Vi har egentlig ikke støtt på noen hindre, sa hun, og la til at bistand er basert på «humanitære prinsipper, upartiskhet, nøytralitet og operativ uavhengighet».

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 07.10.2021 08.08.43 Sist oppdatert: 07.10.2021 08.08.43