– Det er bare dager siden vi hørte om et potensielt militærkupp, men ingen trodde det kunne skje igjen, midt i en pandemi – folk vitset egentlig om det, sier en kilde bosatt i Myanmars finanshovedstad Yangon til Bistandsaktuelt.
Mobilnettet i Myanmar har vært nede store deler av dagen, men vi når henne via nett-telefoni. Kvinnen som Bistandsaktuelt tidligere har samarbeidet med på reportasjereiser sier hun i denne sammenheng vil uttale seg som «vanlig borger», at hun har det bra, men er preget etter at det i morges ble kjent at hæren tok makten bare timer før nasjonalforsamlingen skulle tre sammen første gang.
Aung San Suu Kyi og flere av hennes regjeringskolleger er arrestert.
«Militæret har tatt makten!»
«Maktovergangen er nødvendig for å bevare stabiliteten i landet», het det i en melding som ble kunngjort på den militæreide kanalen Myawaddy mandag morgen. Da Bistandsaktuelts kilde våknet, visste hun ingenting om det som hadde skjedd, men det hadde tikket inn meldinger fra flere venner.
«Militæret har tatt makten!». «Er du ok?». «Er du trygg?».

Soldater på gata i Myanmars hovedstad Naypyitaw mandag morgen. Foto: Str. / AFP / NTB
Og da sola var på vei opp, valgte hun å dra til et lokalt marked for å handle.
– Folk stod i kø for å kjøpe ris og andre nødvendige matvarer, men bortsett fra noen som hadde samlet seg i små grupper virket alt normalt.
Kvinnen i begynnelsen av tredveårene presiserer at hun bor i en stille del av byen, at situasjonen kan være annerledes i andre områder.
– To markedshandlere snakket om at de hadde sett militære veisperringer, men jeg hørte ingen andre snakke om det som har skjedd. Men militærets tv-kanal Myawaddy har jo annonsert at det nå er unntaktstilstand, så da har de jo tatt makten. Det er uvirkelig.
– Protester kan bli blodbad
Hun sier det nå florerer med falske nyheter på Facebook.
– Det er for eksempel en melding som ber folk gå ut i gatene og protestere. Den skal være fra Aung San Suu Kyi, men jeg tror den er falsk. Jeg skal i hvert fall holde meg i ro, for om mange demonstrerer kan det bli et blodbad.
Hun frykter at internett skal stenges, påpeker at hun ikke har et radio-apparat.
– Om også nettet stenges blir vi helt avskåret fra omverdenen.

Det var relativt rolig der dette militæret kjøretøyet stod parkert sentralt i Yangon idag, men flere Bistandsaktuelt har snakket med frykter konsekvensene dersom folk tar til gatene for å protestere mot kuppet. Foto: New York Times / NTB
Hun forteller om et video-innslag som viser militærsupportere feirende på gata.
– Noen grupper har de siste dagene forsøkt å starte opptøyer som et påskudd for at militæret skulle gripe inn. Nå veiver nasjonalister og pro-militære sine flagg foran uavhengighetsmonumentet. Det er stygge bilder.
– Er du overrasket?
– Ja. Jeg trodde ikke de var så dumme, militæret satt jo på den reelle makten.
– Redd?
– Jeg er ok, men vi vet jo ikke hva som skjer nå – hva de neste dagene vil bringe. Alle i min generasjon kjenner historien, men har aldri selv opplevd noe slikt.
Hun sier at aktivistvenner nå «har gått under jorda» – og at hun selv vil være anonym av frykt for hva det kan bety å fortelle omverdenen om det som skjer.
– De sier det skal være unntaktstilstand i ett år, men dette vil vare lengre. Med koronasituasjonen var alt så usikkert – og nå dette. Det gjør meg trist.
– Hva tenker du det internasjonale samfunnet nå må gjøre?
– Jeg vet ikke om de kan gjøre noe. Du er fra Norge, sant?
– Ja...?
– Hvorfor ble Telenor med på å stenge ned mobilnettet i Rakhine, hvordan kunne de bli med på noe sånt? Det er utrolig viktig at internasjonale selskaper og vestlige land ikke støtter opp om militærregimet. De må vise at de bryr seg om Myanmars folk, at vi ikke står alene i dette. Det er bra at andre lands myndigheter fordømmer kuppet, men jeg vet ikke om det vil hjelpe. Dersom det inluderer økonomiske sanksjoner kan det kanskje legge et press på de militære lederne.
– En komplett uforståelig tidsreise
Bistandsaktuelt har også snakket med Aye Chan Naing, redaktør i tv-stasjonen Democratic Voice of Burma (DVB). Han befinner seg for tiden i Norge, og sier det er komplett uforståelig hvorfor militæret valgte en slik manøver nå.
– Fra sitt ståsted, hadde de jo innrettet seg så bra. Grunnloven fra 2008 gav dem enorm makt, i tillegg var det jo slik at Aung San Suu Kyi måtte «ta støyten» og svare for alt det som ikke går bra i Myanmar. Jeg tror dette blir en hodepine for de militære, sier Aye Chan Naing.
DVB-redaktøren påpeker at Myanmar hadde sett positiv utvikling siden 2012.
– Det var fortsatt mye som ikke var perfekt, men også mye som var blitt veldig mye bedre. Nå reiser vi tilbake i tid.
Aye Chan Naing sier tiden etter november-valget i Myanmar har lignet den USA har vært gjennom, med løgner om juks og at valgresultatet var manipulert.
– Det virker nesten som om hærsjefen er inspirert av Trump.
DVB-redaktøren er i jevnlig dialog med kolleger i Myanmar.
– Kollegaene mine forteller at flere kjente aktivister er pågrepet, i tillegg til Aung San Suu Kyi og hennes regjeringskolleger, sier Aye Chan Naing.
– Ryktene florerer
Han sier det er en uoversiktelig situasjon.
– Det florerer rykter om matpriser og mange drar til markeder for å hamstre. Noen butikker er allerede tomme, ifølge mine kolleger i Myanmar.

Den burmesiske hæren Tatmadaw har tatt oppstilling ved strategiske punkter i Myanmars hovedstad Naypyitaw. Foto: Stringer / Abaca / Anadolu / NTB
Aye Chan Naing frykter at situasjonen kan eskalere, og tror folk kommer til å bli sinte når de forstår omfanget av det som har skjedd.
– Folk protestere når de får med seg hva som har skjedd. NLD vant en overlegen seier i november, men det handlet ikke bare om en støtte til NLDs politikk, det var også et valg mot de militære. Samtidig tror jeg nok militæret er godt forberedt. Dersom det blir demonstrasjoner er jeg redd for at vi får se lignende scener som under safranrevolusjonen, der militæret tyr til vold. De har malt seg selv inn i et hjørne og er liksom nødt til «å gå hele veien». Det kan bli stygt.
– Men hvor ser du Kina i den situasjonen som nå utspiller seg?
– Jeg ville tenkt at militæret trengte «en velsignelse» fra kinesiske myndigheter for å gjøre dette, men nå er jeg mer usikker. Kinesiske myndigheter har hatt tett dialog med Aung San Sau Kyis regjering de siste årene, så at de nå skal ha «snudd» er jeg usikker på. Men at Kina kan spille en viktig rolle i denne situasjonen er jeg overbevist om. Spørsmålet er hvilke signaler som nå kommer fra Beijing.
Redaktøren mener kuppet har tydeliggjort at militæret har sin helt egne logikk.
– Den er basert på løgner, slik de har holdt på i tiår etter tiår. Da demokrati-bevegelsens protester ble brutalt slått ned i 1988, sa de militære lederne også at unntakstilstanden skulle vare i et år. Men den gang varte militærstyret i mer enn 20 år, så jeg frykter dette kan bli langvarig igjen, sier Aye Chan Naing.