Kuppledere i Guinea forbyr ministre å forlate landet

Guineas ministre er blitt bedt om å levere inn pass og offentlige kjøretøy, opplyser kuppleder Mamady Doumbouya dagen etter at han avsatte landets president.

 

– Å nekte å møte opp vil bli regnet som et opprør, opplyste militærjuntaen på forhånd.

Doumbouya opphevet samme dag ordren om at all flytrafikk var innstilt, samt portforbud som er innført i landets gruveområder.

Etter møtet kjørte Doumbouya i en militærkolonne til et fengsel i hovedstaden Conakry, der fire opposisjonspolitikere ble satt fri, ifølge en lokal reporter som jobber for nyhetsbyrået DPA.

– De andre vil bli satt fri senere, sa kupplederen med referanse til tusenvis av opposisjonelle som er blitt fengslet mens Alpha Conde har vært president.

Hundrevis av opposisjonsmedlemmer feiret mandag Condes fall. Folk danset i veikanten, mens andre hevet neven som et symbol på at de har seiret.

 

Conde i husarrest?

Hvor den avsatte presidenten befinner seg, var mandag fortsatt uklart. Ifølge ubekreftede meldinger befinner han seg på et hotell i Conakry, der han sitter i husarrest. Både FN, EU, USA og Russland har fordømt kuppet.

En video sendt ut av kuppmakerne søndag, viser Conde sittende på en sofa omgitt av soldater. Den avsatte presidenten nekter å svare på spørsmål om han har blitt mishandlet.

Det fattige og ustabile landet i Vest-Afrika ble nok en gang kastet ut i et politisk kaos da elitestyrker ledet av Doumbouya pågrep Conde. Han ble i 2010 landets første demokratisk valgte leder, men ble møtt med raseri da han ti år senere presset gjennom grunnlovsendringer som lot ham bli valgt for en tredje periode og dermed beholde grepet om makten.

 

Portforbud

– Vi kan ikke lenger la én mann kontrollere politikken, vi vil gi den tilliten til borgerne. Guinea er vakkert. Vi trenger ikke voldta henne lenger, vi trenger kun å elske med henne, sa kupplederen, som anklaget det avsatte regimet for inngrodd korrupsjon og for å ha tråkket på borgernes rettigheter.

I kjølvannet av kuppet er det innført portforbud, og juntaen har erklært at de setter grunnloven til side. Grensene ble stengt – men skal være åpnet igjen mandag – regjeringen er oppløst, og guvernører og andre embetsmenn i toppsjiktet er erstattet med militært personell.

 

Løfter om inkludering

Samtidig lover Doumbouya å oppnevne en samlende regjering, og han sier landet skal oppfylle sine økonomiske forpliktelser og avtaler knyttet til gruvedrift. Han sier han vil sette i gang «nasjonal rådslagning for å starte en inkluderende og rolig overgang».

Paraplyorganisasjonen FNDC, som ledet protestene mot Condes grunnlovsendringer, sier dens fengslede medlemmer vil bli sluppet fri mandag.

Nå venter de 13 millioner innbyggerne i den tidligere franske kolonien på å få vite mer om hvordan landets umiddelbare fremtid vil se ut.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 07.09.2021 08.07.06 Sist oppdatert: 07.09.2021 08.07.06