AA/ABACA / Abaca / NTB

Sjefen for United States Agency for International Development (USAID), Samantha Power, besøker Sudan (bildet) og Etiopia denne uken for å sikre at nødhjelpssendinger kan nå fram til de trengende i regionen. Foto: Mahmoud Hjaj / Anadolu Agency /NTB

USAs bistandssjef besøker Sudan og Etiopia - samtidig ble 50 lik oppdaget i grenseelven

Lokale myndigheter øst i Sudan opplyser at det er funnet rundt 50 lik i en grenseelv mot Etiopia, flere av dem bakbundet og med skuddsår. Samtidig er USAs bistandssjef i regionen for å sikre at humanitær hjelp slippes inn i det omstridte Tigray-regionen av Etiopia.

En tjenestemann i Sudan bekrefter likfunnene i Kassala-provinsen den siste uka og sier at det trolig dreier seg om ofre for krigen i Tigray-regionen i Etiopia.

To etiopiske helsearbeidere i Hamdayet-området bekrefter at de har sett likene flyte i elva Tekeze, som på Sudans side av grensa heter Setit. 

Elva renner gjennom ett av områdene i Tigray som har vært hardest rammet av kamper under den ni måneder lange krigen mellom regionale styrker knyttet tigray-regionen og etiopiske regjeringsstyrker  og deres allierte fra eritrea og Amhara-regionen.

En lege, Tewodros Tefera, som har tidligere flyktet fra den etiopiske byen Humera til Sudan, sier til Reuters at han har begravet ti lik, og at han kunne identifiserer tre personer som skal ha kommet fra samme by.

 

Krever humanitær tilgang

Nyheten om likfunnene kommer samtidig med at sjefen for USAID, tidligere FN-ambassadør Samantha Power, er i Sudan før hun fortsetter til Etiopia der hun håper å sikre humanitær tilgang til krigsherjede Tigray, der det er fare for en sultkatastrofe. 

UNICEF anslår at 100.000 barn i Tigray kommer til å lide av livstruende akutt underernæring i løpet av de neste 12 månedene Det utgjør en tidobling når man sammenligner med årsgjennomsnittet for underernæringssaker. Screening-undersøkelser indikerer også at nær halvparten (47 prosent) av alle gravide og ammende kvinner er akutt underernærte, skriver organisasjonen i en pressemelding.

– Dette er alarmerende tall og tyder på at kvinnene er mer utsatt for komplikasjoner under graviditeten. Det igjen øker risikoen for at kvinner dør under fødsel, i tillegg til at babyer med lav fødselsvekt er mye mer utsatt for sykdom og død, sier UNICEF-talsperson Marixie Mercado.

Den siste tiden har konflikten eskalert i naboregionene Afar og Amhara, hvor nesten 1,5 millioner mennesker allerede står overfor akutt matusikkerhet. At konflikten forverres der, kan påvirke forholdene ellers i hele den nordlige delen av Etiopia, mener UNICEF.

Publisert: 03.08.2021 13.02.51 Sist oppdatert: 03.08.2021 13.02.51