STR / AFP / NTB  Horizontal, POPULAR PROTEST, POLITICS, DEMONSTRATION

Titusener demonstrerte i Myanmars største by Yangon lørdag. Foto: Str. / AFP / NTB

Politiet fikk blomster: – Demonstrerer for barna

Store demonstrasjoner i Myanmar. – Dette er for vår felles framtid. Folk vil bare ha frihet, sier Swe Win i Myanmar Now. Men sjefredaktøren frykter hva som nå vil skje med protest-ledere.

Av Espen Røst Sist oppdatert: 06.02.2021 14.13.47

– Det har vært fem dager med smerte. Nå går folk ut i gatene for å kreve at regimet løslater de folkevalgte og trekker seg, sier Swe Win, sjefredaktør i Myanmar Now.

Når Bistandsaktuelt snakker med 43-åringen via Signal lørdag formiddag, er det demonstrasjoner i flere byer. Swe Win påpeker at det er fredelige protester, der demonstranter også tilbyr mat og roser til utkommandert opprørspoliti. Det har også kommet rapporter om demonstranter som ber politifolk om å stå på folkets side, støtte kravet om at juntaen må trekke seg og frigi alle arresterte.

– Protestene er for barna i Myanmar, for deres framtid. Og både aktivister og opprørspoliti har barn, så demonstrantene ber nå politiet om å støtte opp om protestene. Det er tydelig at mange i politiet er ukomfortable med sin rolle.

STR / AFP / NTB  Horizontal, POPULAR PROTEST, POLITICS, DEMONSTRATION

Flere av demonstrantene i Yangon festet blomster på opprørspoliti. Foto: Str. / AFP / NTB

Sjefredaktøren har 30 reportere inne i Myanmar, men befinner seg selv utenfor landet. Myanmar Now er et av få uavhengige burmesiske medier som fortsetter å rapportere etter at juntaen igjen stengte ned internett og mobilnett lørdag.

Swe Win sier dét gjør jobben krevende.

– Jeg mistet kontakten med mange av reporterne i morges. Mangel på informasjonsflyt for folk i Myanmar er med på å eskalere situasjonen.

 

– Respekterer ikke folkets valg

Men titusener av mennesker trosset altså nett-blokkeringen og samlet seg i Yangon for å protestere mot kuppet idag. Ifølge kilder Bistandsaktuelt har snakket med har det også vært demonstrasjoner i andre byer, som Mandalay.

Minst to andre grupper marsjerte også i andre områder av millionbyen Yangon, men demonstrasjonen i sentrum er den største siden militæret kuppet makten.

– Ned med militærdiktaturet, ropte folk mens de viftet med National League for Democracy-flagg og holdt tre fingre i været.

Det begynte med relativt små grupper, men etterhvert utviklet demonstrasjonen i Yangon seg til store ansamlinger. Video: Myanmar Now

Demonstrantene klarte å samle seg langs veien til universitetet til tross for at Facebook, internett og Twitter er stengt, nettopp for å hindre protester. Store styrker opprørspoliti var ifølge NTB utplassert for å blokkere veier i området, men bilder viser demonstranter som deler ut roser til politiet.

– De respekterer ikke folkets valg, de er forrædere. Vår revolusjon starter i dag, sa en av demonstrantene til nyhetsbyrået AFP.

Swe Win sier til Bistandsaktuelt at det er naturlig med fredelige demonstrasjoner etter kuppet, men påpeker at han frykter konsekvensene.

– De som nå tar til gatene er virkelig modige, men dette er ikke tidspunktet for gratulasjoner – for protestene er en nødvendighet i denne situasjonen. At opprørspoliti enda ikke har brukt vold, betyr ikke at militæret aksepterer dette.

 

– Frykter arrestasjoner i natt

Swe Win frykter at lederfigurer skal bli arrestert i etterkant av protestene.

– Jeg frykter arrestasjoner når mørket faller på. Slik har militæret operert tidligere, med mål om å unngå nye protester, sier Swe Win.

Opprørspoliti ved demonstrasjonen i sentrum av Yangon i dag, lørdag. Foto. Myanmar Now

Han sier kuppet vil nulle mye av det positive som har skjedd utviklingsmessig i Myanmar etter at reformprosessene startet for vel ti år siden.

– Dette føles som begynnelsen på en ny, mørk æra. Samtidig er det slik at det sinnet mange av oss nå føler på, ikke gagner noen. Det gagner ikke folket, det gagner ikke generalene – så denne situasjonen er bare tragisk.

Swe Win høres litt trist ut, sier det er viktig at folk i vestlige, demokratiske land skjønner hvor heldige de er.

– Jeg vokste opp i et diktatur og vet at demokratiske verdier er noe av det mest verdifulle et menneske kan ha.

LYNN BO BO / EPA / NTB

Ingen vet hvor mange som har demonstrert i Myanmars største by Yangon idag, men noen kilder hevder det var titusener. Foto: Lynn Bo Bo / EPA / NTB

Han forteller at han selv ble fengslet da han var 20, at han ble holdt bak lås og slå til han var 27, etter å ha deltatt i «fredelige demokrati-demonstrasjoner».

– Det er ikke noe ekstraordinært ved at jeg satt fengslet, for det har veldig mange i min generasjon opplevd. Selv følte jeg ingen frihet før jeg var i tredveårene.

Swe Win sier at akkurat dette er viktig poeng for ham å få frem:

– At mange i Myanmar er fattige, at det er vanskelig for ekstremt mange å få endene til å møtes, er egentlig helt uvesentlig i et buddhistisk perspektiv. Det som er viktig er fred – og frihet. Vi vil bare ha verdighet, sier Win Swe.

Stadig modigere protester mot de militære har økt i dagene siden kuppet, blant annet ved at folk dunker på gryter og grytelokk gjennom natten, og ved at de viser sin motstand ved å samles til gruppebilder med protestplakater.

 

Telenor er bekymret

Idet protestene økte, beordret juntaen teleselskapene til å blokkere adgangen til Facebook, som trolig er landets viktigste kommunikasjonskanal. Fredag utvidet militæret sine anstrengelser for å stanse motstand ved å blokkere andre sosiale medier, inkludert Twitter. Noen greide å omgå blokkeringene ved å bruke VPN, men utover ettermiddagen lørdag var praktisk talt all internettkommunikasjon stilnet.

LYNN BO BO / EPA / NTB

Kravet fra demonstranetene var soleklart: Slipp Aung San Suu Kyi ut av husarrest og løslat alle folkevalgte som er arrestert denne uka. Foto: Lynn Bo Bo / EPA / NTB

Telenor, en av Myanmars største mobiloperatører, uttrykker idag bekymring etter å ha blitt beordret til å stenge datatrafikken.

– Telenor Myanmar er forpliktet til å følge lokal lov og må nå håndtere denne høyst uregelmessige og vanskelige situasjonen. Telenor har ansatte på bakken, og vår høyeste prioritet er å sørge for deres sikkerhet, skriver Telenor i en pressemelding.

For sjefredaktøren i Myanmar Now betyr stengte nett og telefonlinjer at det blir enda vanskeligere å få ut informasjon.

– Dette gjør jobben med å rapportere vanskeligere. Når de stenger alle kommunikasjonsplattformer blir det krevende å holde kontakt både internt og utad. Vi gjør så godt vi kan med ulike løsninger, men nå frykter jeg hva som kan skje med våre reportere, og ikke minst de som demonstrerer, sier Swe Win.

Det er tydelig at mange i opprørspolitiet er ukomfortable med sin rolle

Swe Win, sjefredaktør i Myanmar Now.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 06.02.2021 14.13.47 Sist oppdatert: 06.02.2021 14.13.47