Næringsdrivende sliter etter at Taliban tok makten i Afghanistan

Etter at Taliban tok kontroll over Kabul, har Afghanistans økonomi stupt. USA har frosset over ni milliarder av landets valutareserver, som sto i amerikanske banker. Den økonomiske krisen har rammet alle sektorer av landets økonomi. Her forteller tre næringsdrivende om situasjonen.

Abdul Bashir, butikkeier. Foto: Izhar Ullah

Waheedullah Safi, restauranteier

Waheedullah Safi driver en restaurant i hjertet av Kabuls travle markedsplass Jada-e-Ismai. Virksomheten hans er blitt redusert til null etter at Taliban inntok Kabul.

– Gjestene har uteblitt, forteller han.

Safi er samtidig glad for at sikkerhetssituasjonen er forbedret med Taliban-regjeringen, og håper at virksomheten vil ta seg opp i tiden som kommer.

– Før Kabul falt, brukte vi å ha kunder helt til klokka ett på natta, men nå går kundene sjelden ut i det hele tatt, sier Safi.

Hovedgrunnen er at befolkningen nå mangler kontanter, legger han til. Bankreservene er blitt kraftig redusert, på grunn av frysen av landets valutareserver og stans i utenlandsk bistand. Sentralbanken i Kabul har innført stramme grenser på hvor mye kontanter folk får ta ut av banken per dag, for å få bedre kontroll på strømmen av fysiske kontanter i landet.

Safi sier de tidligere hadde problemer med lov, orden og sikkerhet, på grunn av kampene mellom Taliban og regjeringsstyrkene. Men han håper Taliban nå vil holde løftene sine, og både styrke sikkerhetssituasjonen og økonomien.

Saayed Jan Agha, butikkeier Foto: Izhar Ullah

 

Abdul Baseer, kjøpmann 

Abdul Baseer driver en lokalbutikk i Kabul. Han deler synspunkt med Waheedullah Safi om forbedringene i sikkerhetssituasjon, men beklager seg over den kraftige prisøkningen på dagligvarer.

Baseer sier prisen på en pakke hvete nå har steget til 3000 afghani (vel 300 kroner) på grunn av den økonomiske krisen i landet etter Kabuls fall.

– Handelen har nesten stoppet helt opp, men det er ingen tvil om at sikkerhetssituasjonen er blitt bedre, sier han.

Waheedullah Safi, restaurant-eider Foto: Izhar Ullah

 

Saeed Jan Agha, butikkeier 

Før de kunngjorde etableringen av sin nye regjering, lovet Taliban å danne en inkluderende regjering med representanter for alle Afghanistans etniske grupper.

Den lokale kjøpmannen Saeed Jan Agha, som eier en butikk i Kabul, ønsker seg en inkluderende regjering som vil fremme lokal handelsvirksomhet. Han viser til at Afghanistan har 34 provinser, og at handelen kunne ta seg opp om Taliban involverte alle etniske grupper i styringen av landet. Agha sier folk av alle etnisiteter som har ekspertise på forskjellige områder må involveres.

– Taliban må sørge for utdanning til ungdommen, så vil de bidra til å gjøre Afghanistan til et storslått land, som overlever den nåværende økonomiske krisen, sier han. 

Publisert: 27.09.2021 19.59.42 Sist oppdatert: 27.09.2021 19.59.42