Familie og naboer av afghanske Zemari Ahmadi ser på skadene etter at en amerikansk rakett ble avfyrt fra en drone mot Ahmadis bil i et boligområde i Kabul 29. august. Ahmadi og flere andre ble drept i angrepet.  New York Times mener det er grunn til å tvile på USAs offsielle forklaring om at Ahmadi var tilknyttet IS og at bilen hans var full av sprengstoff. Ahmadi jobbet for en hjelpeorganisasjson, og famile og slektninger sier han ikke hadde noe med IS å gjøre.  Foto: Jim Huylebroek/The New York Times/NTB
 

New York Times: Mannen USA drepte med drone i Kabul var trolig bistandsarbeider, ikke terrorist

New York Times mener videobilder og annen informasjon kan tyde på at mannen som ble drept i det amerikanske dronerangrepet i Kabul 29. august var en bistandsarbeider, ikke en terrorist. Avisa mener også at 10 sivile, syv av dem barn, ble drept i det samme angrepet. Amerikanske myndigheter hevder derimot at tre sivile ble drept.

Den amerikanske hæren kalte droneangrepet mot en bil i et tettbebodd område av Kabul 29. august i år «et rettferdig angrep mot en umiddelbar trussel.»

Amerikanske tjenestemenn mente bilen inneholdt en bombe og at mannnen som kjørte bilen hadde tenkt å angripe Kabuls flyplass.

Etter fire timers droneovervåkning av mannens bevegelser, avfyrte de derfor en Hellfire-rakett som drepte mannen. Ifølge amerikanske myndigheter ble også tre sivile drept.

Men den amerikanske avisa New York Times har etterforsket saken og funnene sår nå tvil om forklaringen til amerikanske myndigheter. New York Times har identifisert mannen som satt i bilen.

Han het Zemari Ahmadi og var 43 år da han ble drept. Ahmadi var ingeniør og hadde siden 2006 jobbet for den amerikanske hjelpeorganisasjonen Nutrition and Education International. Organisasjonen har hovedkontor i California og har jobbet med matsikkerhet i Afghanistan i en årrekke.  

Journalistene har undersøkt videobevis, intervjuet mer enn et dusin av sjåførens kolleger og familiemedlemmer i Kabul og mener det er grunn til å tvile på den amerikanske versjonen av hendelsene. Inkludert om det var sprengstoff i bilen, at Ahmadi hadde forbindelse til ISIS, og om det var en andre eksplosjon etter at raketten traff bilen.¨

Militære tjenestemenn sa at de ikke kjente identiteten til sjåføren da dronen ble avfyrt, men anså ham som mistenkelig ut ifra hvordan på de tolket aktivitetene hans den dagenDe mente blant annet at han muligens hadde besøkt et "safe house" som tilhørte terrororganisasjonen IS. På et tidspunkt lastet Ahmadi det amerikanerne trodde kunne være sprengstoff inn i bilen.

Men videobildene New York Times har fått tak i, tyder blant annet på at det var vann i kannene Zemari Ahmadi hadde i bilen, ikke eksplosiver. Vannet skulle han ta med hjem til familien fordi det var vannmangel i boligområdet deres.

Flere eksperter  har studert bilvraket og skadene De sier til den amerikanske avisen at det er lite som tyder på at det var en eksplosjon av eksplosiver i bilen etter angrepet, slik amerikanske myndigheter hevder. 

Slektninger og kollegaer av Ahmadi forklarer at det amerikanerne tolket som svært mistenkelig oppførsel bare var en helt vanlig dag på jobben for for den afghanske bistandsarbeideren.

Raketten fra dronen traff bilen i det Ahmadi var i ferd med å parkere utenfor boligen hvor han og familien bodde. Slektninger og naboer hevder 10 mennesker ble drept i angrepet, syv av dem barn. Amerikanske myndigheter hevder Ahmadi og tre andre ble drept, men etterforsker nå saken.

Ahmadi hadde søkt om opphold for seg og familien i USA. Søknaden var til behandling da han ble drept.

Det ble avfyrt raketter mot flyplassen i Kabul fra en lignende bil som den Ahmadi kjørte dagen etter det amerikanske droneangrepet.

Amerikanske myndigheter har foreløpig ikke kommentert funnene til New York Times.

Publisert: 11.09.2021 11.31.16 Sist oppdatert: 11.09.2021 11.31.16