Annika Byrde / NTB  BNC, POL

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide forteller at norske diplomater har hatt flere møter med Taliban om den humanitære situasjonen i landet. Foto: NTB

Norge diskuterte humanitær bistand med Taliban

Forrige uke diskuterte Norge den humanitære situasjonen og humanitær bistand med Taliban i Doha. – Norge har økt den humanitære støtten til Afghanistan, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til Bistandsaktuelt.

Hun påpeker at over 18 millioner mennesker i Afghanistan trenger nå beskyttelse og livreddende assistanse. Samlet norsk humanitær bistand øremerket til Afghanistan er så langt i år 261 millioner kroner, inkludert 100 millioner kroner som er omprioritert fra langsiktig bistand til humanitær innsats.

– Støtten går til partnere som har tilstedeværelse og er operative i landet, og til flyktninger i nærområdene, sier Eriksen Søreide i en skriftlig svar.

 

Ser etter nye muligheter

Den langsiktige bistanden som indirekte har gått til afghanske myndigheter ble stanset da Taliban overtok makten i Kabul.

–  I likhet med andre, vestlige givere ser Norge på muligheten for å videreføre innsats innen enkelte sektorer som er avgjørende for den afghanske befolkningen, inkludert helse og utdanning. Dette vil i så fall skje gjennom ikke-statlige og multilaterale organisasjoner og vil ikke være direkte støtte eller anerkjennelse til det sittende regimet, sier utenriksministeren.

 

Møter med Taliban

Hun bekrefter det Bistandsaktuelt meldte i går om at norske diplomater sammen med andre representanter fra det internasjonale samfunn møtte Taliban i Doha før helgen.

– Formålet med møtet var å diskutere spørsmål knyttet til den humanitære situasjonen og humanitær bistand. Det ble fra norsk side lagt særlig vekt på Talibans ansvar for å respektere menneskerettigheter, spesielt for kvinner og jenter, internasjonal humanitærrett og de humanitære prinsippene, sier Eriksen Søreide.

– Vi har også hatt andre møter med representanter for Taliban etter maktovertakelsen i august hvor de samme problemstillingene har vært berørt. Dette er kontakter som er bygget opp over tid, først og fremst i Doha. Norge sammen med enkelte andre land støttet opp om forhandlingsprosessen mellom den afghanske republikken og Taliban som pågikk i Qatar frem til august, sier Eriksen Søreide.

 

Publisert: 12.10.2021 07.39.23 Sist oppdatert: 12.10.2021 07.39.23