Klima- og miljøministeren Espen Barth Eide møtte Ecuadors miljøminister Gustavo Manrique under klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: Cortesía Ministerio del Ambiente

Ecuador takker Norge for regnskogstøtte

Norske myndigheter intensiverer regnskogstøtten til Ecuador og Costa Rica.

– Jeg vil takke for Norges engasjement for å bevare våre skoger, sier miljøminister Gustavo Manrique i en uttalelse etter at Norge nå annonserer økt regnskogstøtte til Ecuador.

Den ecuadorianske ministeren viser til at støtten vil bidra til å redusere avskoging og til å bevare biomangfold. Norge, Ecuador og Tyskland har samarbeidet om skogbevaring siden 2018, heter det i en pressemelding fra Klima- og miljødepartementet (KLD).

– Ecuador har vært ledende i å redusere avskoging og samtidig ivareta urfolk og lokalsamfunn. Norge vil støtte skogland som lykkes i å redusere avskoging, og er glade for å fortsette samarbeidet, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (AP).

 

10 dollar per tonn CO2

I tillegg til inntil 200 millioner skog-kroner til Ecuador, vil Norge også tilby Costa Rica inntil 100 millioner kroner for reduksjoner i avskoging. Ifølge KLD regnes Costa Rica som et foregangsland fordi myndighetene over lang tid har ført en aktiv skogpolitikk.

Costa Rica mistet rundt en tredel av regnskogen, før landet fra midten av 1990-tallet bremset avskogingen betraktelig.

Utbetalingene fra Norge til både Ecuador og Costa Rica vil bli regnet ut og sertifisert gjennom Architecture for REDD+ Transactions (ART). Norge tilbyr 10 dollar per tonn CO2 i reduserte utslipp sertifisert gjennom ART.

 

«Overveldende» interesse for LEAF

Det har vært overveldende interesse fra skogland for LEAF-koalisjonen – et offentlig-privat samarbeid for skogbevaring – siden lanseringen i april, heter det fra KLD. I Glasgow ble det klart at LEAF inngår intensjonsavtaler med fem skogland, deriblant både Ecuador og Costa Rica. De andre landene er Ghana, Nepal og Vietnam. Gjennom LEAF-koalisjonen går selskaper og land sammen om å sikre storskala finansiering til land som lykkes med sin skogbevaring.

Norge, USA og Storbritannia deltar sammen med flere av verdens største selskaper som Amazon, Nestlé og Unilever. LEAF har allerede mobilisert en milliard dollar, og mer enn 30 land og delstater har sendt inn forslag til samarbeid, ifølge KLD.

Norge tilbyr å betale Ecuador og Costa Rica for reduserte utslipp i perioden før eventuelle avtaler med LEAF trer i kraft.

Publisert: 15.11.2021 15.39.35 Sist oppdatert: 15.11.2021 15.39.35