Lise Åserud / NTB  BNC SOC ROY, SOC, BNC, ENT, ROY

USAs nye posisjon om covid-vaksiner endrer spillet i Verdens handelsorganisasjon, sier Norges ambassadør til WTO, Dagfinn Sørli, Foto: Lise Aaserud /NTB

Norsk forhandler: Strid om vaksinepatenter i WTO vil ta tid

USAs nye posisjon endrer spillet, sier Norges ambassadør til WTO. Han ser for seg en tidkrevende prosess.

Forhandlingene i WTO tok en ny retning etter at Joe Bidens administrasjon gikk inn for å lempe på patentbeskyttelser av vaksiner mot covid-19 onsdag denne uken. Siden oktober i fjor har de vært mer eller mindre låst, med Sør-Afrika og India samt en stadig voksende gruppe utviklingsland på den ene siden, og land som USA, Canada, EU – og Norge – på den andre.

Nå ser bildet svært annerledes ut.

«Dette er en global helsekrise, og pandemiens ekstraordinære forhold krever ekstraordinære tiltak», skrev USAs spesialutsending for handel, Katherine Tai.

Forslaget – formelt kalt waiver – som først ble stilt av sør-afrikanske og indiske representanter, gikk ut på å oppheve landenes forpliktelse til å beskytte patenter på alle koronarelaterte legemidler under pandemien, som medisiner og vaksiner. Amerikanske myndigheter støtter nå kun delen av forslaget som går ut på å løfte patentbeskyttelser for covid-19-vaksinen, men det er likefullt et stort steg.

 

USA endrer spillet

Tai skriver at USA «aktivt vil delta i tekstbaserte forhandlinger i WTO for å få det til å skje». Hvordan vil så disse forhandlingene foregå fremover, og hvor fort kan det gå?

– Aller først må partene få tid til å tenke og omstille seg. USAs nye posisjon endrer spillet, de har gått fra å avvise waiver-tankegangen, til å omfavne den. Det er en betydelig endring som vil sette sitt preg på prosessen, sier Norges ambassadør til WTO, Dagfinn Sørli, på telefon fra Genève.

I mars fikk han ansvaret for å lede forhandlingene da Norge tok over formannskapet i rådet for patentrettigheter i WTO, TRIPS.

Normalt er det kun tre offisielle møter i TRIPS-rådet i løpet av et år. Det neste møtet i rådet er planlagt 8. og 9. juni, og det knyttes stor forventning til hva partene kan komme fram til de neste ukene.

– Det kan fort ta lenger tid enn som så. Det kan ikke utelukkes at det er mer realistisk å ha året som tidshorisont enn tiden før møtet i juni, sier han.

 

I tenkeboksen

Forrige uke meldte India og Sør-Afrika at de arbeidet med et revidert forslag, som de ville kunne legge frem på et åpent plenumsmøte i andre halvdel av mai. Men, det var før USA varslet sin nye posisjon. Det er ikke klart om også USA vil legge et eget, konkret forslag på bordet, og de andre landene er nå også nødt til å tenke nytt om sine posisjoner. Tysklands rikskansler Angela Merkel har uttrykt skepsis overfor USAs signal, mens EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen uttalte at hun var «klar for å diskutere alle forslag som setter fokus på krisen på en effektiv og pragmatisk måte». Land som Canada, Japan og Australia har foreløpig ikke kommentert den amerikanske posisjonen.

– Det foregår mye på kammersene rundt om kring nå, alle er i tenkeboksen. Min rolle fremover er å ha kontakt med aktørene for å vite hva som er hensiktsmessig, og legge til rette for dialog, sier Sørli.

– Framdriften og framskrittene skjer som regel ikke i de formelle foraene. Bevegelsen må komme utenfor de offisielle møtene. I slike prosesser begynner man vanligvis med å teste vannet hos hverandre, uten at det er satt på papir noe sted, sier han.

 

Forandre eller oppheve

­Argumentasjonen bak Sør-Afrika og Indias opprinnelige forslag om hevelse av patentbeskyttelser, går ut på at produksjon av vaksiner og legemidler i utviklingsland kan gjøre transport og utdeling raskere og enklere, i tillegg til å senke prisene og gjøre produksjonsprosessene mer gjennomsiktige. Enkelt sagt vil de at aktører skal kunne bruke legemiddelselskapenes vaksineoppskrifter og produsere vaksiner der det er kapasitet. Det finnes allerede en slik «fleksibilitet» i TRIPS-avtalen, kalt tvangslisensiering. Tvangslisensiering skjer når myndighetene i et land lar noen produsere et patentert produkt uten samtykke fra patenteieren, som for eksempel et legemiddelselskap. Under bestemmelsen mister imidlertid ikke patenteieren råderetten over patentet, og eieren har krav på «adekvat kompensasjon». Før tvangslisensiering kan innføres stilles det også en rekke betingelser.

– Det er mange som mener at det er for tungvint, fordi det er så mange krav som må innfris og det tar tid, sier Sørli.

–  Før en kan sette i verk en slik tvangslisensiering skal man ha prøvd å få til en frivillig ordning først, det skal også dokumentere hva som skal produseres, i hvilke kvantum, hvor det skal og så videre. Så er spørsmålet om det skal gjøres noe med prosedyrene, eller om hele regelverket skal settes ut av kraft.

I det opprinnelige forslaget fra Sør-Afrika og India står det at bestemmelser i den nåværende TRIPS-avtalen er i veien for rask opptrapping av produksjonen, og at det særlig går utover utviklingsland. Forslagstillerne har tatt til orde for at hele regelverket oppheves fram til «utbredt vaksinering er tilgjengelig globalt».

– Generaldirektøren i WTO har sagt at vi må slippe å ha en diskusjon som dette hver gang det oppstår en krise. Hun har tatt til orde for at man trenger en forståelse som utløses i en pandemisammenheng, at bestemte klausuler trer i kraft idet Verdens helseorganisasjon erklærer pandemi, sier Sørli.

 

Vanskeligere å forhandle på skjerm

Pandemien har også satt sitt preg på forhandlingene i Genève rent fysisk. De lokale smittevernreglene i Sveits sier at det ikke er lov til å samles mer enn femten innendørs, så de 164 medlemmene av WTO har ikke vært i samme rom siden oktober i fjor. Det er begrensende for forhandlingsprosessen, sier Sørli.

– Det er mye enklere å snakke om vanskelige ting om en kan se folk inn i øynene, og ikke via en skjerm på nettet. Formatet vi jobber under nå, gjør det ikke enklere å nærme seg hverandre, det er tvert i mot lettere å holde distanse, sier han.

– Relasjonsbyggingen er en viktig del av forhandlingen. Den menneskelige dimensjonen har mye å si for å komme videre, så vi prøver å legge til rette for den selv om det er krevende, sier han.

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 07.05.2021 17.30.44 Sist oppdatert: 07.05.2021 17.30.44