Erik Lunde begynner som generalsekretær i Strømmestiftelsen etter sommerferien. Foto: Strømmestiftelsen

KrF-statssekretær blir generalsekretær i Strømmestiftelsen

I fjor høst ledet Erik Lunde (41) arbeidet med å spisse KrFs utviklingspolitikk. Fredag ble han utnevnt som ny generalsekretær i Strømmestiftelsen.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 05.03.2021 16.38.00

Lunde tar over etter Kristine Storesletten Sødal, som har ledet arbeidet siden 2017.

Lunde er fra Risør, er utdannet teolog fra Universitetet i Oslo og har i tillegg master i ledelse fra BI. Han er nå i pappapermisjon etter å ha vært statssekretær i Barne- og familiedepartementet.

Lunde har utstrakt politisk erfaring fra Oslo Bystyre og andre politiske verv. Han har hatt en rekke  stillinger innen politikk, organisasjonsliv og akademia. Han har blant annet vært internasjonal rådgiver i miljøstiftelsen Zero, og har skrevet en rekke bøker og artikler. Lunde kjenner Strømmestiftelsen godt og har vært del av stiftelsens styre siden 2020.

I fjor ledet Lunde arbeidet med Kristelig Folkepartis nye partiprogram. I utkastet til nytt partiprogram ble det slått fast at: Minst 70 prosent av bistanden skal gå til langsiktig fattigdomsbekjempelse i de fattigste landene;  det skal innføres en menneskerettighetslov for næringslivet og rollen til sivilsamfunnsorganisasjoner skal styrkes.

 

Fattigdomsbekjempelse

Fra august av blir Lunde leder for en sivilsamfunnsorganisasjon som har mange av de samme prioriteringene.

– Strømmestiftelsens mål er å utrydde fattigdom, og vi skal jobbe blant de fattigste av de fattige. I en verden som preges av økende ulikhet og usikkerhet er vårt arbeid med utdanning og jobbskaping viktigere enn noensinne. Strømmestiftelsens desentraliserte struktur og samarbeid med partnere i Sør gjør det mulig å nå ut til mange og drive effektiv fattigdomsbekjempelse. Den sterke lokale forankringen bidrar også til at ringvirkningene fortsetter også etter at vårt arbeid er avsluttet, fordi kompetansen og kunnskapen blir værende i lokalsamfunnet, sier Lunde i en pressemelding.

Styreleder Arvid Grundekjøn  mener Lunde har aller best forutsetning for å lede Strømmestiftelsen til videre vekst og utvikling.

- Arbeidet til Strømmestiftelsen når langt for å hjelpe utsatte og marginaliserte mennesker ut av fattigdom og til et bedre liv, sier han i en pressemelding.

Strømmestiftelsen hadde i 2020 et budsjett på 221 millioner kroner. Midlene kom fra private givere, næringsliv, organisasjoner og offentlige myndigheter.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 05.03.2021 16.38.00 Sist oppdatert: 05.03.2021 16.38.00