Det er dyrt å skaffe koronavaksiner til alle, men det er nok penger i verden, mener Oxfam. Foto: NTB

Oxfam: Pengene til verdens ti rikeste er nok til å kjøpe vaksiner til alle

Formuen til verdens ti rikeste milliardærer ville være nok til koronavaksine til alle verdens innbyggere, sier Oxfam i en ny rapport. Koronapandemien kan forsterke ulikhetene i omtrent alle verdens land, advarer Oxfam. Verdens ti rikeste skal allerede ha blitt 4.200 milliarder kroner rikere.

Av NTB Sist oppdatert: 25.01.2021 07.34.25

I Oxfams årlige ulikhetsrapport kommer det fram at de rikeste menneskene i verden er like rike som før pandemien, mens det for de fattigste kan ta ti år å oppnå sammen levestandard som de hadde før.

– Riggede økonomier sluser rikdom til en rik elite som seiler gjennom pandemien i luksus, sier Oxfam-sjef Gabriela Bucher.

– De som står ved pandemiens frontlinje – butikkarbeidere, helsearbeider og torghandlere – sliter med å betale regningene og få mat på bordet, legger hun til.

 

Voksende formuer

Selv om også de rikeste fikk seg en knekk da pandemien for alvor rammet verden i fjor, tok det ikke lang tid før de kom seg ovenpå igjen.

For verdens tusen rikeste mennesker tok det bare ni måneder før de hadde tjent inn igjen det tapte. For verdens fattige kan det komme til å ta over ti år, skriver Oxfam.

Verdens ti rikeste milliardærer ser ut til å ha kommet enda bedre ut av krisen. Oxfam anslår at de i løpet av pandemien har økt formuene sine med 500 milliarder dollar til sammen.

Summen tilsvarer over 4.200 milliarder kroner. På listen over de ti rikeste står Tesla-sjefen Elon Musk og toppsjef Mark Zuckerberg i Facebook, som nylig besluttet å utestenge Donald Trump etter stormingen av Kongressen i USA.

 

– Kunne kjøpt vaksiner til alle

Oxfam skriver at disse 4.200 milliarder kronene ville vært nok til å sikre vaksiner til alle i verden og i tillegg hindre at noen synker ned i fattigdom som følge av pandemien.

Den nye rapporten ble offentliggjort mandag, i forkant av åpningen av årets digitale utgave av Verdens økonomiske forum (WEF).

Rapporten er blant annet basert på intervjuer med 295 økonomer i 79 land. Et stort flertall av dem tror pandemien vil føre til st

 

Kamp mot ulikhet

En spørreundersøkelse Oxfam har gjennomført blant økonomer i hele verden, viser at 87 prosent av dem forventer økt ulikhet som følge av pandemien.

– Covid-19 har gjort kampen mot ulikhet i verden viktigere enn noen gang. Akkurat nå ser vi hvordan antall smittetilfeller øker i landene vi jobber i, sier Dagfinn Høybråten, som er generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, som har fått Oxfam-rapporten til publisering.

Høybråten sier at helsevesenet i mange av landene der de arbeider, var overbelastet allerede før pandemien, og at situasjonen nå er kritisk.

– Om vi ikke handler nå, vil pandemien forsterke forskjeller og ulikhet i verden. Et første skritt er å sikre rettferdig tilgang ti vaksiner for hele verdens befolkning, Folk må stå i sentrum for en gjenoppbygging som reduserer ulikhet og klimautslipp, sier han.

Kirkens Nødhjelp viser til at fattigdommen for første gang siden 1997 økte i fjor, og at det ser ut til at fattigdommen øker samtidig overalt.

Publisert: 25.01.2021 07.34.25 Sist oppdatert: 25.01.2021 07.34.25