Både Tesla-eier Elon Musk og forretningsmannen Richard Branson er i ferd med å bygge opp selskaper som skal tjene penger på verdensrommet. Entreprenører bør heller bidra til å redde planeten fremfor å satse på romturisme, mener prins William. Her taler prinsen under utdelingen av Earthshot Prize i London 17. oktober i år. Foto: Yui Mok / AFP / NTB

Prins William kritiserer milliardær-satsing på romturisme

Tre av verdens rikeste menn bygger selskaper som skal tjene penger i verdensrommet. Satsingen får kritikk av britiske prins William. Han mener entreprenører heller bør bidra til å redde jorden. Prinsen har delt ut flere miljøpriser til prosjekter i utviklingsland.

– Smarte mennesker bør prøve å reparere denne planeten, fremfor å finne en annen planet å leve på, sa prins William til BBC tidligere denne måneden.

Uttalelsen falt etter at Star Trek-skuespiller William Shatner reiste til verdensrommet i et fartøy bygget av milliardær og Amazon-sjef Jeff Bezos. Også Tesla-eier Elon Musk og forretningsmannen Richard Branson er i ferd med å bygge opp selskaper som skal tjene penger på romturisme.

Entreprenører og smarte mennesker bør heller bidra til å redde planeten fremfor å satse på romturisme, mener prins William. Han advarer samtidig mot økt klimaangst blant unge mennesker.

– Situasjonen er veldig enerverende, sier han.

Intervjuet med BBC ble gjennomført kort tid før miljøprisen Earthshot Prize, som prins William selv har tatt initiativ til, skulle deles ut for aller første gang. Prisen består av fem forskjellige kategorier. Den deles ut til mennesker som jobber for å finne løsninger på den globale miljøkrisen hvert år i løpet av det neste tiåret. Alle vinnerne får en premie på en million pund.

Under utdelingen, som fant sted i Alexandra-palasset i London, ble Costa Rica utropt til vinner av kategorien «beskytt og restaurer naturen». Costarikanske myndigheter fikk prisen for å ha lyktes i å restaurere landets regnskog, som tidligere ble utsatt for avskoging.

Også selskapet Takachar vant en av de fem prisene. Det indiske selskapet vant prisen for kategorien «rens luften» for utviklingen av en maskin som lager drivstoff og andre biologiske produkter av jordbruksavfall. Vinnerne ble kåret av et dommerpanel på femten personer, inkludert skuespilleren Kate Blanchett, sangeren Shakira og den kjente programlederen David Attenborough.

Prisene ble delt ut kort tid før det viktige klimatoppmøtet i Glasgow, som går av stabelen om litt over en uke.

Publisert: 20.10.2021 14.26.02 Sist oppdatert: 20.10.2021 14.26.02