Steven Senne / AP / NTB

Samantha Power blir ny direktør for USAID. Hun har tidligere vært USAs FN-ambassadør. Foto: Steven Senne / AP / NTB

Samantha Power skal lede USAID

Tidligere FN-ambassadør Samantha Power er påtroppende president Joe Bidens valg som leder av USAID. Det tyder på at bistand vil få en sentral rolle i amerikansk utenrikspolitikk i de neste fire årene.

Av Asle Olav Rønning Sist oppdatert: 13.01.2021 13.46.09

Power er veteran fra president Barack Obamas regjeringstid, og var både en sentral utenrikspolitisk rådgiver for Obama og dessuten USAs FN-ambassadør fra 2013 til 2017. Bidens valg av Power vil etter alt å dømme bli godkjent av Kongressen, der demokratene nå har kontroll etter at valgene i delstaten Georgia ga to nye demokratiske senatorer.

Valget av en så høyprofilert politiker som Power som leder for USAID, det amerikanske motsvaret til Norad, tyder på at Biden vil prioritere bistand og USAID høyt i utenrikspolitikken. Meldingen om at Power vil bli foreslått utnevnt ligger på Biden-teamets egen hjemmeside

Biden er ifølge den amerikanske TV-kanalen NBC forventet å varsle at Power som påtroppende USAID-sjef også vil få en plass i presidentens nasjonale sikkerhetsråd, der viktige utenrikspolitiske spørsmål blir diskutert. USAID-sjefen har tidligere ikke møtt her. Det underbygger bildet av at bistand får en framskutt og mer sentral posisjon under Biden.

Samantha Power hadde sentrale roller i president Barack Obamas regjeringsperiode, først som rådgiver og deretter som FN-ambassadør. Bildet viser Power og Obama under et internasjonalt toppmøte i 2015. Foto: Rex / Shutterstock editorial / NTB

Menneskerettigheter og humanitære kriser er to stikkord fra Powers karriere, fra krigsreporter i Bosnia til Harvard-professor og sentrale roller i amerikansk utenrikspolitikk. I en pressemelding sier Biden, som innsettes som president om sju dager, at Powers kunnskap og perspektiver "vil bli av avgjørende betydning når vårt land igjen tar på seg rollen som en leder på den globale scenen."

USA er verdens største bistandsgiver, med 34,6 milliarder dollar i offisiell bistand i 2019, ifølge tall fra OECDs utviklingskomité DAC. En stor del av dette går via USAID.

 

Har opprettholdt bistanden

USAID har som et organ underordnet det amerikanske utenriksdepartementet i stor grad kommet helskinnet gjennom de fire årene Donald Trump har sittet som president i USA. De første tre årene var USAID ledet av tidligere kongressrepresentant og ambassadør Mark Green, som i amerikanske bistandskretser har fått et godt skussmål som en leder.

Trump har i sine budsjettforslag lagt fram omfattende kutt i de totale budsjettrammene for bistand, men disse kuttene har ikke blitt godkjent av republikanere og demokrater i Kongressen.

Det er Kongressen som vedtar de endelige budsjettene, og USAs bistand har i stor grad blitt opprettholdt. Blant annet har bevilgningene til internasjonale humanitære operasjoner vært på et rekordhøyt nivå.

Det har vært betydelige kutt på enkeltområder, som reproduktiv helse, støtte til ulike FN-organer, Palestina og land i Mellom-Amerika. Green frontet som sjef for USAID i liten grad disse spørsmålene, som bidra til omfattende kritikk av USA i internasjonale fora og fra NGO-er.

 

Turbulens og kritikk

Det siste året har det vært mye turbulens i USAID, etter at Green gikk av som sjef for bistandsorganet i april 2020. Det har blant annet vært kontroverser om bruken av USAIDs logo på hjelpesendinger, og politiske utnevnelser.

USAID har ikke fått utnevnt noen sjef etter formelle prosedyrer, og har vært ledet av Greens nestkommanderende, John Barsa, som fungerende direktør på midlertidig basis. Han skulle egentlig gått av seinest i november, men sitter fortsatt.

Også før Greens avgang har det kommet kritikk om bruk av amerikansk humanitær bistand, gjennom strategisk bruk av støtte fra USAID under konflikten i Venezuela.

 

En rekke utnevnelser er klare

Mange av de andre sentrale utnevnelsene i Bidens regjering er allere klare. Biden har tidligere pekt på Linda Thomas-Greenfield som ny FN-ambassadør. Thomas-Greenfield har tidligere vært assisterende direktør med ansvar for Afrika i det amerikanske utenriksdepartementet og ambassadør i Liberia.

Susan Rice, som var Powers forgjenger som FN-ambassadør, får en viktig rolle under Biden som leder for presidentens råd for innenrikspolitiske saker.

 

Bildet på vår front viser Power under en tale på Harvard University i 2017. Foto: Steven Senne / AP / NTB 

Publisert: 13.01.2021 13.46.09 Sist oppdatert: 13.01.2021 13.46.09