Gjestearbeidere fra Asia og Afrika har bygd mesteparten av anleggene som neste år skal huse fotball-VM i Qatar. Tusenvis av dem har måttet bøte med livet. Foto: Magnus Aabech / NTB

SISTE NYTT: 6.500 gjestearbeidere døde i Qatar siden landet fikk fotball-VM

Italias ambassadør drept i angrep mot FN-kolonne i Kongo * Økonomisk mislighold i 44 bistandssaker i fjor * Ugandas opposisjonsleder trekker klagesak mot presidentvalget * Hjelpearbeidere skutt og drept i Pakistan * WHO ber Tanzania ta korona på alvor

Sist oppdatert: 22.02.2021 09.27.01

11:15 - 23. februar

The Guardian: 6.500 gjestearbeidere døde i Qatar siden landet fikk fotball-VM

Over 6.500 gjestearbeidere har mistet livet i Qatar siden landet for ti år siden ble tildelt neste års fotball-VM, viser en analyse utarbeidet av The Guardian.

Hver eneste uke dør det i gjennomsnitt tolv gjestearbeidere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka i Qatar, viser tall den britiske avisen har innhentet fra disse landene.

Det totale dødstallet er trolig langt høyere, ettersom tallene ikke inkluderer et betydelig antall gjestearbeidere fra land som Filippinene og Kenya, konstaterer The Guardian. Fjorårets siste måneder er heller ikke med i statistikken.

Qatar har høstet massiv internasjonal kritikk for det Amnesty International og andre har betegnet som slavelignende forhold for arbeiderne som bygger de mange anleggene som skal stå klare til neste års fotball-VM.

I tillegg til sju nye fotballstadioner, er det også bygd en helt ny by, en ny flyplass, nye hoteller, nye veianlegg og nye anlegg for offentlig transport i forkant av VM. Arbeidet er det gjestearbeidere, i hovedsak fra Asia og Afrika, som har stått for.

Selv om det av statistikken ikke går fram hvor de omkomne jobbet, er det i hovedsak trolig snakk om gjestearbeidere som har jobbet ved de store byggeprosjektene, sier Nick McGeehan i FairSquare Projects, en organisasjon som jobber med arbeidernes rettigheter i landene ved Persiabukta.

– En betydelig andel av migrantarbeiderne som har mistet livet siden 2011, befant seg i landet ene og alene fordi Qatar ble tilkjent fotball-VM, sier han til The Guardian.

Det er om lag 2 millioner gjestearbeidere i Qatar, som nylig innførte en minstelønn på 1.000 riyal (om lag 2.500 norske kroner) i måneden.

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) og arbeidstakerorganisasjonen ITUC har tidligere kommet med krass kritikk av forholdene for gjestearbeiderne som bygger VM-anlegg, og Amnesty International har gjentatte ganger stemplet arbeidernes bo- og arbeidsforhold som uholdbare.

– Til tross for at Qatar har kommet med løfter om reformer, er dette fortsatt en lekeplass for skruppelløse arbeidsgivere, slo menneskerettsorganisasjonen fast i rapporten «All Work, No Pay» i september 2019. (NTB)

----------------------

Økonomisk mislighold i 44 bistandssaker i fjor

I fjor ble det avdekket korrupsjon og misbruk av tilskuddsmidler i 44 bistandssaker, viser en ny rapport fra Utenriksdepartementet.

I 2020 registrerte Sentral kontrollenhet 75 nye saker. I samme periode ble 75 saker avsluttet. Av disse ble 44 avsluttet med reaksjon, alle knyttet til internasjonal bistand. Det ble tilbakebetalt 10,7 millioner kroner, heter det i en rapport som Utenriksdepartementet offentliggjorde mandag.

To av sakene gjelder Atlas-alliansen og Norec.

15 av sakene er knyttet til UD, mens 29 av sakene hører til Norad.

Ved årsskiftet hadde kontrollenheten fortsatt 108 saker om mulig mislighold til behandling. 63 av dem er tilknyttet UD, 40 ligger innunder Norad, mens fem saker er administrert av Norsk senter for utvekslingssamarbeid (Norec), tidligere Fredskorpset.

Siden 2007 har Sentral kontrollenhet registrert i alt 1.252 mislighetssaker og avsluttet 1.140. Antall nye saker steg jevnt fram til 2015, men har siden blitt noe redusert, heter det i rapporten.

I 2019 ble det avdekket økonomisk mislighold i mellom 50 og 60 saker.

Av de avsluttede sakene er 523 avsluttet med reaksjon, i all hovedsak med krav om tilbakebetaling. Det er tilbakebetalt drøyt 135 millioner kroner. (NTB)

---------------------
12:30 - 22. februar

Italias ambassadør drept i angrep mot FN-kolonne i DR Kongo

Italias ambassadør til DR Kongo Luca Attanasio er drept i et angrep mot en nødhjelpskolonne i Kongo, bekrefter italienske myndigheter. Kongo lover å gjøre alt for å finne gjerningsmennene.

Ifølge de første meldingene ble den italienske ambassadøren såret da væpnede menn angrep en kolonne fra Verdens matvareprogram.  Guvernøren i Nord-Kivu meldte kort tid etter at han var død. Han døde ved Monusco-sykehuset i Goma.

Italienske myndigheter bekrefter at landets ambassadør og hans italienske livvakt samt sjåfør ble drept i angrepet.

Ifølge en talsmann for Virunga-nasjonalparken skal angrepet ha vært et forsøk på å bortføre FN-personell. Det er ikke kjent hvem som står bak. Kidnappinger er blitt mer vanlig i denne delen av DR Kongo - utført av både kriminelle bander og av ulike opprørsgrupper som gjemmer seg i skogen. (NTB)

-----------------------------

Ugandas opposisjonsleder trekker klagesak mot presidentvalget

Ugandas opposisjonsleder Bbi Wine har trukket klagen mot gjenvalget av president Yoweri Museveni.

Wine uttalte mandag at han har bedt sine advokater starte den juridiske prosessen med å trekke klagesaken tilbake, selv om landets høyeste domstol er innstilt på å behandle saken.

Det er foreløpig uklart hvordan rettsvesenet vil håndtere tilbaketrekkingen. Presidentens advokater har sagt at Wine ikke uten videre kan trekke saken etter eget forgodtbefinnende uten at det påløper kostnader.

Bobi Wine har gjentatte ganger sagt at han har mange bevis for utbredt valgfusk, mens president Museveni har fastholdt at valget i januar var det «reneste» i landets historie.

Museveni (76) har styrt Uganda siden 1986. I presidentvalget 14. januar vant han sin sjette periode ved makten med 58,6 prosent av stemmene, ifølge det offisielle valgresultatet.

Bobi Wine, som egentlig heter Robert Kyangulanyi, er en kjent popstjerne i Uganda. 38-åringen har de siste årene engasjert seg sterkt i politikken. (NTB)

------------------------
11:10 - 22. februar

Hjelpearbeidere skutt og drept i Pakistan

Fire kvinnelige hjelpearbeidere er skutt og drept nordvest i Pakistan mandag.

Kvinnene arbeidet med fattigdomsbekjempelse og konflikthåndtering. De kjørte bil i Nord-Waziristan-regionen ved den afghanske grensen, ifølge politiet.

Denne regionen har tidligere vært under kontroll av flere islamistiske ekstremistgrupper, inkludert al-Qaida. De siste månedene har det vært en oppblussing av vold i regionen. Det har også svirret rykter om at Taliban igjen forsøker å styrke sin posisjon i området.

Ingen har foreløpig påtatt seg ansvar for angrepet.

------------------------------------
22. februar

WHO ber Tanzania ta korona på alvor

WHO-sjefen Thedros Ghebreyesus ba søndag Tanzania ta koronapandemien på alvor å iverksette robuste tiltak for å bekjempe viruset.

Tanzanias president John Magufuli svarte under en gudstjeneste at utenlandske ansiktsmasker var "korona-infisert" og oppfordrer kirkemedlemmer å ikke bruke dem.

Presidenten har hittil hevdet at viruset best bekjempes med bønn, og har nektet å sette inn tiltak mot pandemien som sprer seg raskt i landet.

Men i det siste har et utbrudd av lungebetennelse både blant politikerne og folk flest fått alarmen til å ringe og presidenten til tilsynelatende å erkjenne at viruset fins i landet.

Blant dem som nylig er døde, er visepresidenten i det selvstyrte Zanzibar, Seif Sharif Hamad. Det er ikke helt klart om han døde av korona, men Magufuli nevnte det i begravelsen.

– Da denne sykdommen kom i fjor, vant vi fordi vi satte Gud først og iverksatte andre tiltak. Jeg er sikker på at vinner igjen om vi gjør det igjen, sa Magufuli, som oppfordret til tre dager med bønn for å slå tilbake åndedrettssykdommer.

Thedros sier at mange tanzanianere som reiser til andre land, tester positivt, og at det viser at det er akutt behov for å handle.

– Jeg oppfordrer Tanzania til å iverksette de tiltakene som vi vet virker for å bryte smittekjeden, og starte forberedelsene til å vaksinere, sa han.

Han ba også Tanzania begynne å rapportere om tilfellene som oppdages. Sist Tanzania meldte inn tall, var i april i fjor, da 509 mennesker var smittet. (NTB /ba)

Publisert: 22.02.2021 09.27.01 Sist oppdatert: 22.02.2021 09.27.01