FN har måttet kutte i matrasjonene til 3 millioner flyktninger i Øst- og Sentral-Afrika. Disse flyktningene fra Etiopia har søkt tilflukt over grensa til Sudan. Foto: AP / NTB

SISTE NYTT: Stor glede i Rwanda og Kenya over vaksineleveranser

Pressefolk løslatt i Etiopia * Dansk UD stenger utviklingsblad * Tigray-situasjonen tas opp i Sikkerhetsrådet * Høyere klimautslipp enn før pandemien * FN må kutte matrasjonene til flyktninger i Afrika * Nigerianske skolejenter frigitt etter å ha vært bortført * Skuffende resultat for giverkonferanse om Jemen * Første Covax-vaksiner satt i Afrika * Rapport: USA har kastet bort milliarder i Afghanistan

Sist oppdatert: 03.03.2021 09.26.54

15:00 - 3. mars

Pressefolk løslatt i Etiopia

Fire pressefolk er løslatt av etiopiske myndigheter etter at de nylig ble pågrepet i den krigsherjede Tigray-regionen.

En av dem, Fitsum Berhane, sier at de ikke fikk noen forklaring på hvorfor de ble løslatt.

Han jobber som tolk for det franske nyhetsbyrået AFP og ble pågrepet sist lørdag sammen med en annen tolk som jobber for britiske Financial Times (FT).

Både AFP og FT har fått tillatelse til å arbeide i Tigray.

I tillegg har etiopiske myndigheter pågrepet BBC-journalisten Girmay Gebru og den lokale journalisten Temrat Yemane, og disse to ble også løslatt onsdag. (NTB)

-----------------------
12:00 . 3.mars

Stor glede i Rwanda og Kenya over vaksineleveranser

Rwanda og Kenya fikk de første leveranser av AstraZeneca-vaksinene onsdag. – Nå kan vi starte den virkelige kampen mot viruset, sier helsemyndighetene i Kenya.

Landende fikk vaksinene som et ledd i det globale Covax-samarbeidet, som skal sørge for vaksinering i 92 lav- og mellominntektsland.

Rwanda mottok onsdag 240.000 doser med AstraZeneca-vaksinen. Landet venter dessuten 102.960 Pfizer-doser senere på dagen.

Kenya fikk 1.02 millioner doser av AstraZeneca-vaksinen, produsert av et firma i India.

Kenyas helseminister Mutahi Kagwe uttrykte både glede og optimisme da vaksinene ankom landet, som har lidd store økonomiske tap som følge av delvis nedstengning.

– Vi har kjempet mot pandemien med gummikuler. Vaksinene vi har mottatt i dag, kan sammenlignes med maskingevær, sa Kagwe.

Rwandas helseminister Daniel Ngamilje sier at landets mål er å vaksinere 30 prosent av befolkningen innen slutten av 2021 og 60 prosent innen slutten av 2022.

Senegal var også ventet å få sine første parti med vaksiner onsdag. (NTB)

-------------------------

10:35 - 3.mars

Dansk UD stenger utviklingsblad

Etter 46 år er det slutt for utviklingsbladet Magasinet 360 (tidligere Udvikling) som har vært utgitt av utenriksdepartementet i Danmark, skriver globalnyt.dk

Dette skjer selv om bladet har et opplag på 30 000. Utenriksdepartementet sier at de nå revurderer både informasjonsstrategi og støtteordninger. Det er en mulighet for at bladet i framtiden vil oppstå i en ny form. (ba)

------------------------------
01:00 - 3. mars

Tigray-situasjonen tas opp i Sikkerhetsrådet

FNs sikkerhetsråd møtes torsdag for å diskutere den humanitære situasjonen i Tigray-regionen i Etiopia.

Irland har bedt om møtet, som skal holdes bak lukkede dører torsdag ettermiddag. Det er ingen garanti om at møtet vil føre til noen felles uttalelse, påpeker diplomater overfor AFP.

Sikkerhetsrådets forrige møte der humanitær tilgang i Tigray var tema, ble holdt 2. februar. Da avviste afrikanske rådsmedlemmer å stille seg bak en felles uttalelse.

Etiopias statsminister Abiy Ahmed innledet i begynnelsen av november en stor militæroffensiv i Tigray, rettet mot Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) etter et angrep mot en militærbase.

En rekke organisasjoner har siden krevd tilgang til Tigray for å undersøke påstander om overgrep fra begge sider og for å bistå flere millioner mennesker med nødhjelp. (NTB)

-------------------------
15:15 - 2. mars

Høyere klimautslipp enn før pandemien

Verdens CO2-utslipp har skutt i været igjen etter en historisk nedgang i starten av pandemien. I desember var utslippene høyere enn før koronakrisen.

Det viser nye anslag fra Det internasjonale energibyrået (IEA). De globale CO2-utslippene knyttet til produksjon og bruk av energi var 2 prosent høyere i desember enn i samme måned i 2019.

– Tallene våre viser at vi er på vei tilbake til en karbon-intensiv situasjon med business-as-usual, sier IEAs leder Fatih Birol.

Han advarer om at verden kan miste en historisk mulighet. En kraftigere satsing på fornybar energi kunne sikret at utslippene aldri igjen ble like høye som i 2019.

Hvis ikke verdens land raskt legger om kursen, vil utslippene i stedet stige videre, ifølge Birol.

Utslippsveksten mot slutten av 2020 reverserte en kraftig nedgang noen måneder før. (NTB)

----------------------------
10:30 - 2. mars

FN må kutte matrasjonene til flyktninger i Afrika

FN har måttet kutte dramatisk i matrasjonene til over 3 millioner flyktninger i Øst-Afrika og advarer nå mot følgene.

Verdens matvareprogram (WFP) og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ber i en felles appell om 2,3 milliarder kroner for å kunne gi flyktningene i Øst- og Sentral-Afrika den hjelpen de trenger.

Kuttet i matrasjoner, kombinert med nedstengning som følge av koronapandemien, har gjort situasjonen svært vanskelig for mange flyktninger.

– Pandemien har vært ødeleggende for alle, men enda verre for flyktninger, sier Clementine Nkweta-Salami som leder UNHCRs virksomhet på Afrikas Horn og i Øst- og Sentral-Afrika.

– Uten mer penger, vil tusenvis av flyktninger, blant dem barn, ikke ha nok å spise, sier hun.

– Vi mangler 2,3 milliarder kroner for å kunne dekke flyktningenes minimumsbehov de neste seks månedene, sier Michael Dunford, som leder WFPs virksomhet i Øst-Afrika.

Ifølge UNHCR har 72 prosent av de 4,7 millioner flyktningene opplevd kutt i matrasjonene.

Verst er det for flyktningene i Rwanda, der det oppholder seg 140 .000 flyktninger, de fleste fra Kongo og Burundi. Deres matrasjoner er kuttet med hele 60 prosent.

– Vi har aldri tidligere opplevd en så forferdelig situasjon for flyktninger, sier Dunford.

I Uganda, der det er nesten 1,3 millioner flyktninger, har FN måttet kutte matrasjonene med 40 prosent. Det samme har de måttet gjøre i Kenya.

Flyktninger i Sør-Sudan har fått kuttet matrasjonene med 30 prosent, i Djibouti med 23 prosent og i Etiopia med 16 prosent.

Flyktningene i Burundi og Sudan er nå de eneste i regionen som mottar fulle matrasjoner. (NTB)

-----------------------------
07:20 - 2. mars

Nigerianske skolejenter frigitt etter å ha vært bortført

279 nigerianske skolejenter som ble bortført fra en skole i delstaten Zamfara forrige uke, er frigitt og overlatt til myndighetene.

– Jeg er glad for å kunngjøre at jentene er frigitt. De har nettopp ankommet regjeringsbygningen og er ved god helse, sa Zamfaras guvernør Bello Matawalle til nyhetsbyrået AFP tirsdag morgen.

Myndighetene har tidligere opplyst at 317 jenter ble bortført fra en internatskole i landsbyen Jangebe. Men guvernøren sier det reelle tallet var 279, og at alle nå er sluppet fri.

I Nigeria har det vært flere bortføringer av store grupper skoleelever de siste månedene. Gjerningsmennene i denne typen saker pleier å være kriminelle grupper som er ute etter løsepenger.

--------------------------
22:00 - 1. mars

Skuffende lite til kriserammede Jemen

Etter seks år med krigføring stirrer jemenittene nå sulten i hvitøyet, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland. Men verden bidrar for lite.

Sverige, Sveits og FN var mandag vertskap for en internasjonal giverkonferanse for krigsherjede Jemen, der FN fikk inn mindre enn halvparten av det som trengs for å avverge sult i landet.

Nesten 21 millioner mennesker i landet trenger nødhjelp, og ifølge FN står 5 millioner av dem på randen av en hungerkatastrofe.

Egeland, som er i Jemen, sier at han er «dypt bekymret» etter å ha sett hvordan sulten har eskalert siden han var i landet for tre år siden.

― Familiene jeg møter, stirrer sulten i hvitøyet, og for mange er situasjonen blitt enda mer desperat siden mathjelpen ble halvert i fjor, sier Egeland.

FN ba om drøyt 33 milliarder kroner, men fikk bare inn løfter om 14,5 milliarder, selv om FNs generalsekretær António Guterres advarte sterkt mot å redusere bistanden.

– Å redusere bistanden er en dødsdom for hele familier, sa Guterres ved åpningen av giverkonferansen mandag.

Etter at deltakerne hadde lagt sine løfter på bordet, sa han at det beste man kan si om det skuffende resultatet, er at det kan være et første avdrag fra sjenerøse bidragsytere.

FN sier at 24 millioner av Jemens 29 millioner innbyggere nå har behov for nødhjelp.

Norge lover å gi 200 millioner kroner, opplyser utenriksdepartementet.

– Etter seks år med væpnet konflikt er sivilbefolkningen i Jemen rammet av verdens største humanitære krise. Jeg er dypt bekymret over situasjonen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

– På den internasjonale giverkonferansen i dag, kunngjør vi at Norge bidrar med 200 millioner kroner til den humanitære innsatsen i Jemen, sa hun.

EU-kommisjonen lover å gi 95 millioner euro, nærmere 1 milliard kroner, i nødhjelp og bistand til Jemen.

Pengene er rettet inn mot flere problemområder i Jemen, blant annet mat, helsevesen, finansieringsbistand, vann og sanitære forhold og utdanning, heter det i en EU-uttalelse.

― Det er hårreisende at hjelpeorganisasjoner må tigge og skrape sammen det lille de får av støtte for å gi et minimum av den hjelpen jemenittene trenger for å overleve. Samtidig ser vi at nasjonene som er involvert i krigen ikke har noen problemer med å bruke massevis av penger på å sikre en videre krigføring, påpeker Egeland. (NTB)

--------------------

19:00 - 1. mars

Første Covax-vaksiner satt i Afrika

Ghanas president Nana Akufo-Addo ble den første til å få vaksine da det globale vaksineinitiativet Covax satte sine første koronavaksiner i Afrika mandag.

Akufo-Addo og hans kone fikk AstraZeneca-vaksinen på direktesendt TV mens en talsmann for presidenten fikk den første vaksinen i nabolandet Elfenbenskysten.

Akufa-Addo sier det er viktig at han viser befolkningen at vaksinen er trygg ved å ta den selv.

– Dette er en historisk dag i den globale kampen mot covid-19. Dagens vaksinasjoner i Elfenbenskysten og Ghana er blant de første som er levert gjennom Covax, som vil beskytte mange hundre millioner av dem som er mest utsatt for covid-19, uavhengig av hvor deer i verden, sier direktøren for vaksineinitiativet Cepi, Richard Hatchett.

Elfenbenskysten har fått 504.000 doser, mens Ghana har fått 600.000 og starter vaksineringen umiddelbart. (NTB)

--------------------

08:30 - 1. mars

Rapport: USA har kastet bort milliarder i Afghanistan

USA har kastet bort milliarder av dollar i Afghanistan på eiendommer og kjøretøy som enten er forlatt eller ødelagt, viser ny rapport.

Ifølge Generalinspektøren for afghansk gjenoppbygging, John F. Sopko, har USA brukt 67 milliarder kroner på bygninger og kjøretøy i Afghanistan siden 2008. Han har undersøkt hva som er igjen av dette, og resultatet er nedslående.

Kun verdier for 3 milliarder kroner «er vedlikeholdt og i god stand», konkluderer Sopko i en ny rapport.

Like nedslående er det at bare 10 av de 63 milliardene er brukt i henhold til avtalen. (NTB)

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 01.03.2021 11.10.18 Sist oppdatert: 03.03.2021 09.26.54