Ebrahim Noroozi / AP / NTB

Ultrakonservative Ebrahim Raisi ble tirsdag tatt i ed som Irans nye president. En av hans største utfordringer blir atomforhandlingene med Vesten. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

SISTE NYTT: Atomforhandlingenes fremtid ligger i Raisis hender

11:00 - 3. august

Atomforhandlingenes fremtid ligger i Raisis hender

Ultrakonservative Ebrahim Raisi, som vant valget i juni, ble tirsdag tatt i ed som ny president i Iran. En rekke utfordringer venter ham.

Det var med god margin at Irans øverste dommer og leder for rettsvesenet gikk av med seieren i presidentvalget 18. juni. Raisi fikk 62 prosent av stemmene. Tirsdag ble han innsatt som ny president.

Spørsmålet er om han klarer å hjelpe kriserammede Iran ut av en økonomisk hengemyr og overbevise USA om å fjerne sanksjonene som i dag nærmest kveler landet.

60-åringen overtar etter Hassan Rouhani, som ble valgt med støtte fra moderate og reformvennlige iranere i 2013. Hans største prestasjon var atomavtalen mellom Iran og seks stormakter i 2015. Det ble et diplomatisk vendepunkt – feiret i Barack Obamas USA som en stor seier.

Nå står kampen om å gjenopplive avtalen som Donald Trump trakk USA ut av i 2018.

Mange ser på Raisis seier med mistenksomhet. Over halvparten av de iranske velgerne unnlot å stemme i juni etter det som betegnes som store demokratiske overtramp.

Politikerne som ble vurdert som Raisis fremste konkurrenter, fikk nemlig ikke lov å stille til valg. I tillegg har Raisi i sitt virke som dommer flere ganger blitt kritisert av Vesten for menneskerettighetsbrudd.

Amnesty International mener Raisi må etterforskes for forbrytelser mot menneskeheten. (NTB)

---------------------------
03:17 - 3. august

USA gir bort 500 millioner Pfizer-doser

Pfizer skal på oppdrag fra USAs regjering produsere 500 millioner doser av sin koronavaksine. Dosene skal doneres til andre land.

Oppdraget har en pris på rundt 3,5 milliarder dollar, tilsvarende drøyt 30 milliarder kroner. Arbeidet skal være ferdig innen året er omme, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet.

Oppdraget ble lagt ut på anbud, og kun Pfizer viste interesse.

---------------------------
21:40 - 2. august

Aktivister skal ha blitt pågrepet i Sør-Sudan

To framtredende aktivister skal ha blitt pågrepet i Sør-Sudan etter at de undertegnet et opprop som ba om politiske reformer.

En sammenslutning av sivile organisasjoner stilte seg i forrige uke bak et opprop som ga uttrykk for å ha fått nok av borgerkrig, forverret sikkerhetssituasjon, sult og politisk kaos.

Kuel Aguer Kuel, tidligere delstatsleder i landet, og den anerkjente analytikeren Augustino Ting Mayai, ble begge pågrepet i hovedstaden Juba for å ha signert oppropet, ifølge Rojab Mohandis, som også signerte oppropet.

Ti år etter selvstendigheten i 2011 startet en borgerkrig i landet som krevde nesten 400.000 liv og sendte 4 millioner mennesker på flukt før det ble erklært våpenhvile i 2018. (NTB)

---------------------
11:40 - 2. august

EU innfører sanksjoner mot Nicaraguas førstedame

EU innfører sanksjoner mot Nicaraguas førstedame og visepresident Rosario Murillo og sju andre for brudd på menneskerettigheter.

EU sier at arrestasjoner av politikere fra opposisjonen er brudd på menneskerettighetene og undergraver demokratiet.

I en uttalelse fra EU-kommisjonen heter det at sanksjonene omfatter blokkering av verdier og forbud mot reising i Europa. De er rettet mot enkeltpersoner og skal ikke på noen påføre det nicaraguanske folket noen skade, ei heller økonomien.

I de to siste månedene har politiet i Nicaragua arrestert over 20 personer fra opposisjonen, blant de flere kandidater som kunne ha utfordret president Daniel Ortega i valget 7. november. Han går til valg for å få en fjerde strake periode som president.

Ortega hevder at de store gatedemonstrasjonene i april 2018 i realiteten inngikk i et kuppforsøk som utenlandske krefter sto bak.

De fleste av de arresterte blir holdt på hemmelige steder og får ikke ha kontakt med omverdenen, heller ikke sine advokater. (NTB)

-------------------------------
09:55 - 2. august

En av Afrikas største byer kan bli ubeboelig

Klimaendringene, stigende havnivå og jorderosjon kan gjøre gigantbyen Lagos i Nigeria ubeboelig mot slutten av dette århundret.

– Hvert eneste år er det flom i Nigeria. Dette er et problem forårsaket av klimaendringene og som vi må leve med, sier Manzo Ezekiel til CNN.

Han er talsmann for Nema, den nigerianske etaten for krisehåndtering. I tillegg til hyppigere flom forteller han om jorderosjon i kystbyen Lagos.

– Det er dette problemet med elvebredden som blir skyldt bort. Stigende vannstand spiser seg inn i landet, sier han.

Selv om de over 20 millioner innbyggerne i Lagos-området allerede merker endringer, kan situasjonen bli langt mer dramatisk utover i dette århundret.

Global oppvarming fører til stigende navnivå, og prognosene spriker fra 30 centimeter til over 2 meter i 2100. Mye av Lagos ligger under 2 meter over havet.

Hvor mye havet kommer til å stige, avhenger blant annet av omfanget av de menneskeskapte klimautslippene. (NTB)

----------------------
07:45 - 02. august

Zambias president utplasserer hæren forut for valget 12. august

Zambias president Edgar Lungu har utplassert soldater i gatene for å slå ned på det han kaller valguro i tiden fram mot valgdagen 12. august.

– Det å opprettholde lov og orden hører med til politiets vanlige oppgaver, men noen ganger får de hjelp fra andre deler av sikkerhetsapparatet, sier presidenten.

Flere steder i landet har tilhengere av regjeringspartiet, Patriotisk Front, og opposisjonen, Det forente parti for nasjonal utvikling, barket sammen med macheter, økser, kniver og slynger.

Det er meldt om vold i hovedstaden Lusaka så vel som i store provinser rundt om i landet.

– For å sette en stopper for den volden vi har sett de siste dagene, har jeg latt enheter fra hæren og flyvåpenet hjelpe politiet med å håndtere sikkerhetssituasjonen, sier presidenten. (NTB)

------------------------
05:00 - 02. august

Harde kamper i Afghanistan – Erna Solberg frykter ny asylbølge

Taliban gikk i helgen til angrep på flere storbyer i Afghanistan. Nå frykter statsminister Erna Solberg (H) en større flyktningstrøm til Europa og Norge.

– Vi ser med bekymring på utviklingen i Afghanistan. Vi vet at den type uro vi ser nå, kan utløse nye flyktningstrømmer, sier Solberg til NTB.

Hun understreker at det er nabolandene som vil bli truffet først. Men ifølge statsministeren kan det også komme en større tilstrømming til Europa.

– Nå er det jo sånn at det bor afghanere i mange europeiske land, også i Norge. Og det er ofte sånn at man søker seg mot steder der man har kjente og familie på forhånd, påpeker Solberg.

I helgen gikk Taliban til angrep på flere større byer i Afghanistan – inkludert provinshovedstedene Lashkar Gah, Kandahar og Herat.

Tusenvis har lagt på flukt, mens harde kamper mellom Taliban og afghanske regjeringsstyrker har forflyttet seg fra gate til gate i byene.

Astrid Sletten, Flyktninghjelpens sjef i Kabul, sier til TV 2 at verden kan stå foran en av historiens verste flyktningkriser. (NTB)

-----------------------

06:45 - 2. august

Ismail Haniyeh gjenvalgt som Hamas-leder

Ismail Haniyeh er gjenvalgt som Hamas' politiske leder, opplyser bevegelsen. Han hadde ingen motkandidater.

Han styrket dermed grepet om den palestinske islamistgruppa som styrer Gazastripen.

I en Hamas-uttalelse heter det at valgprosessen konkluderte med at Haniyeh ble utnevnt til politisk leder etter at «titusenvis» av medlemmer hadde deltatt i en intern avstemning. Det er ikke kjent at noen skal ha utfordret Haniyehs kandidatur.

Haniyeh ses som en pragmatiker, og har ledet Hamas' politiske virksomhet siden 2017. Han lever i eksil, og tilbringer tida i Tyrkia og Qatar.

Han var nylig involvert i samtaler for å styrke våpenhvilen mellom Israel og Hamas, som ble framforhandlet etter at 13 israelere og 260 palestinere ble drept i elleve dager med sammenstøt. (NTB)

Publisert: 02.08.2021 08.21.09 Sist oppdatert: 03.08.2021 07.22.38