SISTE NYTT: Tigray-partier hevder at flere enn 52.000 sivile er drept i regionen

Tigray-partier hevder at flere enn 52.000 sivile er drept i regionen * Over 600.000 koronadøde i Latin-Amerika og Karibia * Trumps fredsavtale har ikke resultert i fred i Afghanistan

10:30 - 3. februar

Tigray-partier hevder at flere enn 52.000 sivile er drept i regionen

En trio av opposisjonspartier i den krigsherjede Tigray-regionen i Etiopia hevder at mer enn 52.000 sivile har blitt drept i konflikten som brøt ut i november.

uttalelsen , som er signert Tigray Independence Party (TIP), Salsay Weyane Tigray (SAWET) og Great Tigray (Baytona), heter det at verdenssamfunnet må gripe inn før en «humanitær katastrofe av bibelske proporsjoner blir en realitet».

Volden har ført til at mer enn 3 millioner mennesker har blitt fordrevet, og 6,5 millioner har behov for nødhjelp, heter det videre. Uttalelsen sier ingenting om hvor estimatet over antall drepte kommer fra, og det har ikke lyktes nyhetsbyrået AP å komme i kontakt med partiene.

Etiopiske regjeringsstyrker innledet i november en stor offensiv for å ta kontrollen over Tigray-regionen fra Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF). Det har ikke kommet offisielle tall for antall døde siden.

Samtidig har internasjonale hjelpeorganisasjoner bedt om bedre tilgang til regionen, der begrensede kommunikasjonsmuligheter har gjort det vanskelig å kartlegge omfanget av volden.

Fredsprisvinner Abiy Ahmeds regjering gikk i desember med på å gi hjelpearbeidere uhindret adgang til regjeringskontrollerte områder, men en måned senere sier hjelpearbeidere at de fortsatt sliter med å nå et stort antall mennesker. (NTB)

-------------------------------

07:30 - 3. februar

Over 600.000 koronadøde i Latin-Amerika og Karibia

Over 600.000 personer har dødd med koronasmitte i Latin-Amerika og Karibia siden pandemien brøt ut i fjor.

Det viser tall som nyhetsbyrået AFP har innhentet. Regionen omfatter 34 land og territorier i Sør- og Mellom-Amerika og Karibia samt Mexico.

Mange av landene har blitt truffet av en ny og dødelig smittebølge etter årsskiftet. Tirsdag sto dødstallet på 601.256, hvorav halvparten er registrert i Brasil og Mexico.

Peru er likevel hardest rammet i forhold til befolkning. Der er det registrert 125 dødsfall per 100.000 innbyggere. Mexico og Panama ligger like etter, med 123 dødsfall per 100.000 innbyggere.

Regionens dødstall er det nest høyeste i verden, kun slått av Europa, som har nesten 750.000 døde. På tredjeplass ligger USA og Canada med over 460.000 døde, viser AFPs oversikt.

Totalt er det nå registrert 2,2 millioner dødsfall verden over. (NTB)

------------------------

Trumps fredsavtale har ikke resultert i fred i Afghanistan

President Donald Trumps fredsavtale med Taliban har ikke resultert i fred, konstaterer USAs generalinspektør for afghansk gjenoppbygging, John F. Sopko.

– For nesten eksakt ett år siden inngikk USA med en viss fanfare en avtale med Taliban om tilbaketrekning, men fredssamtalene mellom Afghanistan og Taliban har hittil gitt få virkelige resultater, skriver Sopko i sin siste kvartalsrapport til Kongressen.

– Det er ikke inngått noen avtale om våpenhvile, og volden fra opprørere og ekstremister har fortsatt på høyt nivå over hele Afghanistan det siste kvartalet, til tross for gjentatte oppfordringer fra høytstående amerikanske og internasjonale representanter om å redusere volden for å få fart på fredsprosessen, skriver han videre. (NTB)

Publisert: 03.02.2021 10.44.58 Sist oppdatert: 03.02.2021 10.44.58