Sikkerhetstiltakene under pavens fire dager lange besøk i Irak er strenge. Foto: AP / NTB

SISTE NYTT: Partiet Sentrum vil kapre stemmene til bistandsinteresserte

Sist oppdatert: 05.03.2021 10.42.48

12:00 - 5.mars

Paven besøker Iraks stadig færre kristne

Besøket er pavens første utenlandsreise siden koronapandemien rammet verden, og det er omgitt av svært strenge sikkerhetstiltak.

Irak hadde før USAs invasjon i 2003 anslagsvis 1,5 millioner kristne, men i dag er det færre enn 400.000 tilbake i en befolkning på 40 millioner.

Sikkerhetssituasjonen i Irak er svært vanskelig, og pavens reiserute i landet inkluderer rundt 1.400 kilometer i fly og helikopter.

Kortere reiser skal han tilbakelegge i pansret bil langs veier som har fått ny asfalt og blomsterdekorasjoner i anledning besøket.

Paven skal innom sjiamuslimenes hellige by Najaf, der han også skal møte sjiamuslimenes øverste leder i landet, ayatolla Ali Sistani.

Han skal også besøke profeten Abrahams fødeby Ur og herjede kristne byer i nord der kirker nylig er rehabilitert.

Paven innleder besøket i Vår frues frelseskirke i Bagdad-bydelen Karrada, der mer enn 50 mennesker ble drept i et gisselangrep utført av islamister i oktober 2010. (NTB)

-----------------
10:45 - 5. mars

WHO-team dropper foreløpig rapport etter Wuhan-besøk

Ekspertene fra Verdens helseorganisasjon som besøkte Kina for å finne opprinnelsen til det nye koronaviruset, dropper en foreløpig rapport om funnene.

I stedet vil de publisere en fullstendig og endelig rapport med en oppsummering av funnene i løpet av de neste ukene, opplyser Peter Ben Embarek, eksperten som ledet WHO-teamet, til avisen Wall Street Journal.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus sa for tre uker siden at det ville komme en foreløpig rapport med et sammendrag av de viktigste funnene om kort tid, og at den endelige rapporten ville komme i løpet av noen uker.

WHO-teamet reiste til Kina i januar og tilbrakte fire uker i landet. De besøkte blant annet storbyen Wuhan, der de første tilfellene av covid-19 ble registrert i desember 2019.

Arbeidet med å finne virusets opprinnelse er blitt sterkt politisert etter at tidligere president Donald Trump ga Kina skylden for pandemien og kritiserte WHO for å være i hendene på Kina.

Samtidig er det blitt klart at WHO til tider har vært frustrert på grunn av manglende innsyn og informasjon fra Kina.

---------------------

10:25 - 5. mars

Kina-skepsisen øker i USA

Stadig flere amerikanere har et negativt syn på Kina, viser en ny undersøkelse.

Nesten ni av ti spurte ser på Kina som en konkurrent eller fiende, viser undersøkelsen som er utført av Pew Research Center.

48 prosent av de spurte mener at det å bekjempe Kinas makt og innflytelse må ha topp prioritet, mot 32 prosent for tre år siden.

Republikanere og demokrater er splittet i synet på hvor alvorlig trussel Kina utgjør, og hva USA bør legge vekt på i sin politikk overfor landet, viser undersøkelsen.

72 prosent av republikanerne mener at det er viktigere at USA fører en tøffere linje overfor Beijing, enn at det etableres sterke økonomiske bånd med landet. 37 prosent av demokratene mener det samme.

På spørsmål om hvordan Kina og USA har håndtert koronapandemien, er svaret mer overraskende. 43 prosent mener at Kina har gjort en god jobb, mens 42 prosent mener at USA har gjort en god jobb. (NTB)

----------------------

Partiet Sentrum vil kapre stemmene til bistandsinteresserte

Denne uken la det nyopprettede Partiet Sentrum fram sitt første utkast til Stortingsprogram foran valget senere i år. Utviklingspolitikken er noe de satser på for å kapre velgere, kanskje mest fra Kristelig Folkeparti og Venstre. Partiet sier at de ønsker en fredelig, rettferdig og bærekraftig verden, uten at noen skal etterlates. Det innebærer blant annet en solid satsing på internasjonal bistand.

Partiet fremhever blant annet:

  • En gradvis opptrapping av bistand fra et minimumsnivå på 1 prosent av brutto nasjonalinntekt per år (som er det nivået dagens stortingsflertall er enige om, red.anm.) til 1,2 prosent av BNI.
  • Å opprette et «International Climate Disaster Fund», som kan brukes til å begrense skadene og tilpasning som følge av klimaendringer.  
  • Å doble Norges bidrag til Det grønne klimafondet (GFC) fra 800 millioner til 1600 millioner innen 2022. 
  • Å øke støtten til næringsutvikling som skaper arbeidsplasser i utviklingsland, inkludert 164 mikrokreditt-programmer.  
  • Å fremme kvinnehelse, jenter og kvinners rettigheter og lik rett til utdanning og arbeid.  
  • Å arbeide for å sikre kvinner trygge reproduktive helsetjenester.  
  • Å arbeide målrettet i utviklingspolitikken og i internasjonale fora for å forebygge og  bekjempe kjønnsbasert vold. (ba)

----

08:21 - 4. mars

Boris Johnson kutter i Jemen-bistand, fortsetter våpensalg

Storbritannias statsminister Boris Johnson forsvarer beslutningen om å halvere bistanden til Jemen og fortsette våpensalget til Saudi-Arabia.

Under giverkonferansen for Jemen denne uka lovet Storbritannia å bidra med drøyt 1 milliard kroner i nødhjelp og bistand. Det er rundt 40 prosent av hva britene bidro med til det krigs- og sultherjede landet i fjor.

– Bistandskutt er en dødsdom, advarte FNs generalsekretær António Guterres i forbindelse med giverkonferansen, og opposisjonen i Storbritannia reagerer sterkt på Johnson-regjeringens beslutning.

– Hvordan i alle dager kan statsministeren forsvare våpensalg til Saudi-Arabia, samtidig som han kutter hjelpen til mennesker som sulter i Jemen, sier Labour-leder Keir Starmer.

Han viser til at president Joe Biden nylig kunngjorde at USAs militære støtte til Saudi-Arabias krigføring i Jemen er over, og at landet ikke lenger får kjøpe amerikanske våpen og militært utstyr til bruk i krigen.

– Jeg er sikker på at folk her i landet forstår at vi må redusere bistanden i den situasjonen vi nå står oppe i, svarer Johnson. Han forsikrer videre at britiske myndigheter fører en streng politikk når det gjelder våpeneksport. (NTB)

---

05:54 - 4. mars

Korona-krise i Brasil, rekordhøye dødstall 

For andre dag på rad har Brasil registrert det til nå høyeste koronarelaterte dødstallet i en 24-timersperiode.

1.910 liv gikk tapt på grunn av koronaviruset, viser helsedepartementets døgntall for onsdag.

Dagen før ble det til da høyeste døgntallet registrert med 1.641 dødsfall.

Så langt har Brasil registrert 259.271 koronarelaterte dødsfall siden pandemien startet. Det er det nest høyeste tallet i verden etter USA.

Helsevesenet er under press. Noen steder er det knapt marginer å gå på.

– For første gang siden pandemien startet, ser vi nå forringelse over hele landet. Situasjonen er alarmerende, het det i en uttalelse fra landets folkehelseinstitutt Fiocruz tirsdag. (NTB)

 

 

Publisert: 04.03.2021 09.29.18 Sist oppdatert: 05.03.2021 10.42.48