Telenor-sjef Sigve Brekke er bekymret over utviklingen i Myanmar og har nedskrevet hele verdien på datterselskapet i landet. Foto: NTB

SISTE NYTT: Telenor nedskriver hele verdien av datterselskap i Myanmar

4. mai

Myanmar: Telenor nedskriver hele verdien av datterselskap 

Under fremleggelsen av selskapets rapport for 1. kvartal i dag, annonserte den norske telegiganten Telenor at den skriver ned hele verdien av datterselskapet i Myanmar. Verdien er anslått til 6,5 milliarder kroner:

«Vi opplever en uoversiktlig og usikker situasjon i Myanmar, og er dypt bekymret for utviklingen i landet. Siden militærkuppet 1. februar 2021 har Telenors prioritet vært å ivareta sikkerheten til våre ansatte, sørge for tilgang til mobiltjenester for våre kunder og å være så åpne som vi kan om situasjonen i Myanmar. Vedvarende restriksjoner på mobilnettet har hatt store konsekvenser for befolkningen i Myanmar og landets økonomi. Dette viser hvor viktig tilgang til kommunikasjonstjenester er. Telenor oppfordrer myndighetene i Myanmar til å umiddelbart gjenopprette tilgang til kommunikasjonstjenester og å respektere menneskerettigheter og ytringsfrihet,» heter det i en pressemelding fra Telenor.

Mobilgiganten påpeker at  «stadig dårligere utsikter for økonomien og forretningsklimaet» i Myanmar, kombinert med en forverret sikkerhets- og menneskerettighetssituasjon, er grunnen til at «Telenor velger å nedskrive hele verdien av Telenor Myanmar på 6,5 milliarder kroner i dette kvartalet». Selskapet vil likevel fortsette driften av selskapet, men regimet har fortsatt strenge restriksjoner på selskapets virksomhet.  (ba)

----------------

10:30 - 4. mai

Frankrike selger kampfly og raketter til Egypt

Frankrike selger kampfly og raketter for 40 milliarder kroner til Egypt, som skal nedbetale kontraktene over ti år.

Salget ble kjent via Disclose, et nettverk av gravejournalister, og den egyptiske forsvarsledelsen bekrefter nå at kontrakten inkluderer 30 franske Rafale-jagerfly.

Rafale-flyene produseres av den franske våpenprodusenten Dassault Aviation, som tidligere har solgt 24 fly av samme type til Egypt. Det skjedde i 2015, to år etter at Egypts forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi grep makten i et militærkupp.

Salget av kampfly er en av tre store forsvarskontrakter som ifølge Disclose ble undertegnet med Egypt 26. april. Den samlede verdien av kontraktene er 40 milliarder kroner.

De to øvrige kontraktene skal være inngått med MBDA og Safran Electronics, som begge lager utstyr til raketter.

Egypt er nå verdens tredje største våpenimportør, bare forbigått av Saudi-Arabia og India, ifølge Stockholm International Peace Research Institute (Sipri). (NTB)

----------------

10:01 - 4. mai

Internasjonale studenter sliter

Koronapandemien har i stor grad har påvirket det internasjonale utdanningssamarbeidet. Rapport viser at studenters utbytte er sterkt svekket,

En ny rapport fra Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høgare utdanning (Diku) viser at den fysiske mobiliteten i prosjektene er hardest rammet, noe som igjen har gått utover det kulturelle og sosiale utbyttet for studentene, skriver Khrono.

– Det er særlig krevende å få til et godt kulturelt og sosialt utbytte gjennom digitalt samarbeid. Samtidig ser vi at to av tre prosjektledere mener at bærekraften i prosjektet ikke er svekket, sier Diku i en pressemelding. (NTB)

----------------

02:59 - 4. mai

Mexico gir mayaene en offisiell beklagelse

Mayaene får en offisiell beklagelse fra Mexico for overgrepene urfolket ble utsatt for i flere århundre.

President Andres Manuel Lopez Obrador kommer med beklagelsen som del av flere markeringer myndighetene har planlagt i forbindelse med at det er 500 år siden den spanske erobringen.

– Vi vil gi vår mest oppriktige beklagelse til mayafolket for de forferdelige overgrepene de er blitt utsatt for av enkeltpersoner, nasjonale og utenlandske myndigheter, sier Lopez.

Han legger til at overgrepene fant sted i tre århundrer med kolonimakt og to århundrer som et selvstendig Mexico.

Presidenten nevner kastekrigen mellom 1847 og 1901 da mayaer gjorde opprør mot undertrykkingen. Det er anslått at 250.000 mistet livet i krigen.

– Vi beklager til mayafolket i Mexico for uretten gjort mot dem i historien, og for diskrimineringen de fortsatt er ofre for i dag, sier innenriksminister Olga Sanchez. (NTB)

Publisert: 04.05.2021 10.06.27 Sist oppdatert: 04.05.2021 10.06.27