Indere venter på å få vaksine i byen Hyderabad. Det er det siste døgnet registrert rundt 130.000 smittetilfeller i India, noe som følger en nedadgående smittetrend. Foto: Mahesh Kumar A. / AP / NTB

SISTE NYTT: Kina vaksinerer 19 millioner om dagen

08:40 - 4. juni

OPCW: Syria kan ha brukt kjemiske våpen 17 ganger

Den internasjonale organisasjonen som overvåker bruk av kjemiske våpen, mener kjemiske våpen mest sannsynlig har blitt brukt 17 ganger i Syria.

Etterforskere i OPCW har gransket 77 anklager om bruk av kjemiske våpen i krigsherjede Syria. I 17 av tilfellene er det enten sannsynlig eller uten tvil hold i anklagene, ifølge organisasjonen.

OPCW-sjef Fernando Arias kaller det en «foruroligende realitet» at det er så mange anklager og tvil rundt Syrias produksjon av slike våpen, åtte år etter at landet ble med i Kjemivåpenkonvensjonen.

----------------------------
07:35 - 4. juni

Bangladesh innfører skatterabatt for selskaper som ansetter transpersoner

Selskaper i Bangladesh som ansetter transpersoner, skal få skatterabatt. Hensikten er å bidra til inkludering.

– Jeg foreslår å innføre skatteinsentivene for å tilby ansettelse og sikre økning i levestandard og sosial og økonomisk inkludering av medlemmene av det tredje kjønn, sier landets finansminister Mustafa Kamal i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet.

Det er over 200.000 transpersoner i Bangladesh. De er utsatt for diskriminering og utstøtelse sosialt, ifølge uavhengige eksperter. Ifølge myndighetene i det muslimske landet er tallet på rundt 10.000 personer.

----------------------
06:30 - 4. juni

Kina vaksinerer 19 millioner om dagen

Etter en treg start er den kinesiske ettpartistaten for alvor kommet i gang med vaksineringen.

I landet der pandemien startet, ble smittespredningen i fjor stanset relativt raskt.

Kina var også tidlig ute med å ta i bruk egenproduserte vaksiner mot koronaviruset. Men tempoet i vaksineringen var en periode lavere enn i vestlige land.

Nå har situasjonen endret seg. Bare i løpet av mai ble det satt flere hundre millioner vaksinedoser. (NTB)

I snitt settes det i Kina 19 millioner doser hver dag, ifølge tall fra nettstedet Our World in Data.

------------------
06:10 - 4. juni

FN maner til økt innsats for å bekjempe hiv og aids

40 år har gått siden man oppdaget den mystiske og skremmende aids-sykdommen. Nå ber FN om fornyet innsats for å bekjempe hiv og aids globalt.

FN vil komme med en ny appell om behov for donasjoner på et aids-toppmøte i New York neste uke. FN mener det haster med å sette ny fart i innsatsen mot hiv og aids.

Kampen mot viruset på verdensbasis er nemlig ikke over selv om man har klart å utvikle effektive medisiner og behandling. Det siste året har dessuten pandemien ført til at en rekke sykdommer og tilstander, deriblant hiv og aids, ikke blir fanget opp fordi helsevesenet har hendene fulle med koronapasienter.

Røde Kors anslo tidligere i vår at antallet aids-dødsfall kan øke med over 500.000 i året fordi sykdommen nå ikke fanges opp i tide.

– Kampen mot koronapandemien må inspirere til global innsats også for å bekjempe hiv-infeksjon og aids, sier lederen av FNs program for å bekjempe aids (UNAIDS), Winnie Byanyima. (NTB)

---------------------

07:00 - 1. juni 

UD-ansatte sendes hjem på kort varsel: Christian sto uten eget sted å bo

Christian Larssen måtte på kort varsel forlate jobben sin ved den norske ambassaden i Indonesia, fordi sikkerhetsklareringen ble trukket tilbake. NTL mener reglene praktiseres feil.

Larssen har jobbet for Utenriksdepartementet (UD) mange steder i verden. Hvert femte år har sikkerhetsklareringen man trenger i en slik jobb, blitt rutinemessig fornyet. Helt fram til sommeren 2020. Han ble kalt inn på sjefens kontor ved ambassaden i Jakarta og fikk høre at denne gangen var vedtaket negativt, skriver bladet FriFagbevegelse.

Årsaken viste seg å være private relasjoner, blant annet Larssens voksne datter som studerer i Portugal. Hun har norsk pass, men angolansk mor. Dette syntes Sivil klareringsmyndighet (SKM) var problematisk, fordi tette bånd med et land som Angola potensielt kan føre til at man lar seg presse til å handle i strid med nasjonale sikkerhetsinteresser eller bidrar til korrupsjon og hvitvasking.

I tråd UDs stramme retningslinjer, mistet Larssen sikkerhetsklareringen. Han fikk beskjed av arbeidsgiveren om å pakke sakene sine og dra hjem til Norge i løpet av få uker. Dette var problematisk, ikke bare for ham, men også for ambassaden som var i full lockdown på grunn av pandemien, skriver fagforeningsbladet.

En måned senere var han innlosjert på sofaen i stuen hjemme hos sin far i Oslo. Larssens egen leilighet var leid ut til andre for hele den perioden han hadde regnet med å oppholde seg i Asia.

– En slik hjemsendelse får store konsekvenser for dem det gjelder, både økonomisk, sosialt og jobbmessig. Mange føler seg stigmatisert fordi ledere og kolleger lurer på hvorfor klareringen blir fratatt en, påpeker NTL-tilitsvalgt Haakon Svane overfor bladet.

NTL reagerer på svak kommunikasjon med arbeidstaker, men Nasjonal sikkerhetsmyndighet mener saken er håndtert korrekt. 

– Vi skal kalle inn til samtaler der hvor det er tvil. Noen ganger er dette åpenbart unødvendig. Det vurderes i hver enkelt sak, basert på den informasjonen som er tilgjengelig, hvorvidt det er nødvendig, sier Gudmund Gjølstad i Nasjonal sikkerhetsmyndighet til FriFagbevegelse.

Larssen har i ettertid - etter åtte måneder på farens sofa - fått tilbake sikkerhetsklareringen. 

Publisert: 04.06.2021 08.04.20 Sist oppdatert: 04.06.2021 08.04.20