Lærere ved et universitet i Yangon viser tre fingre i protest mot kuppet, mens de holder ark der det oppfordres til sivil ulydighet. Foto: AP / NTB

SISTE NYTT: DR Kongo: Ebola-viruset har dukket opp igjen

DR Kongo: Ebola-viruset har dukket opp igjen * Kina leverer 600.000 vaksinedoser til Kambodsja * India gir en halv million vaksinedoser til Afghanistan * FN slår alarm om sult i Tigray * Indonesias økonomi krympet for første gang på over 20 år * Røde Kors skal hjelpe til med en halv milliard vaksinasjoner

Sist oppdatert: 08.02.2021 07.20.19

 19:59 - 7. februar

DR Kongo: Ebola-viruset har dukket opp igjen

Bare tre måneder etter at myndighetene kunngjorde at den ellevte ebolaepidemien i Kongo var over, har viruset blomstret opp på ny.

– Vi har hatt en ny hendelse med ebolaviruset, sier helseminister Eteni Longondo.

Tilfellet ble påvist i provinsen Nord-Kivu.

– Det var en bonde, kona til en som overlevde ebola, som viste tegn til sykdommen 1. februar, sier Longondo. Hun døde 3. februar etter å ha testet positivt for ebola.

18. november i fjor erklærte landet at det ellevte ebolautbruddet i landet var over. (NTB)

--------------------

16:03 - 7. februar

Kina leverer 600.000 vaksinedoser til Kambodsja

Kina har levert 600.000 doser av sin Sinopharm-vaksine til Kambodsja.

Leveransen av den kinesiske vaksinen ankom flyplassen i hovedstaden Phnom Penh søndag. Landets statsminister Hun Sen sa i januar at Kina skulle donere en million doser, noe som vil rekke til 500.000 innbyggere.

– Regjeringen i Kambodsja uttrykker takknemlighet overfor den kinesiske regjeringen, sa statsministeren i en uttalelse på flyplassen. (NTB)

---------------------

11:52 - 7. februar

India gir en halv million vaksinedoser til Afghanistan

Afghanistan mottok søndag 500.000 doser av AstraZenecas koronavaksine, produsert i India, opplyser landets helsemyndigheter.

Målet er i første omgang å vaksinere 250.000 mennesker i Afghanistan. Først i køen er helsearbeidere, sa fungerende helseminister Wahid Majroh.

Det er så langt registrert 55.000 koronatilfeller i Afghanistan og 2.408 relaterte dødsfall, viser tall fra  Johns Hopkins universitetssykehus. (NTB)

---------------------- 
13:00 - 5. februar

FN slår alarm om sult i Tigray

Livet for sivile i Etiopias krigsherjede Tigray-provins er ekstremt urovekkende, fastslår FN i en rapport.

Pågående krigføring gjør det vanskelig å få inn nødhjelp til millioner av mennesker, skriver FN i rapporten. Det fastslås også at sultsituasjonen i regionen forverrer seg.

Etiopiske regjeringsstyrker innledet i november i fjor en stor offensiv for å ta kontrollen over Tigray-regionen fra provinsmyndighetene som var dominert av Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF).

Internasjonale hjelpeorganisasjoner har bedt om bedre tilgang til regionen. Statsminister Abiy Ahmed sa i desember at hjelpearbeidere skulle få uhindret adgang til de regjeringskontrollerte områdene, men det har senere blitt klaget på at man mangler tilgang til et stort antall mennesker. (NTB)

---------------------------
09:30 - 5. februar

Lærere og studenter protesterer mot kuppet i Myanmar

Hundrevis av lærere og studenter samlet seg ved et universitet i Yangon fredag for å protestere mot militærkuppet og avsettelsen av Aung San Suu Kyi. Tordag oppsto de første demontrasjonene i Mandalay. Direktesendinger fra TV-kanalen Mizzima viste en gruppe unge demonstranter med megafoner utenfor et av byens universiteter.

Lærerne i Yangon har på seg røde sløyfer, et symbol for Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD), melder nyhetsbyrået AFP.

Studentene synger «lenge leve mor Suu» mens de holder opp tre fingre for å vise sin motstand mot mandagens kupp.

Protestene er i ferd med å ta seg opp etter at det nye militærregimet har pågrepet ikke bare Suu Kyi, men også en rekke andre politikere og demokratiforkjempere, blant dem en av hennes nærmeste rådgivere, Win Htein.

Demonstrantene i Mandalay krevde at den folkevalgte regjeringen blir gjeninnsatt. Flere demonstranter skal ha blitt pågrepet. Siden militærkuppet mandag har nær 150 personer blitt pågrepet, ifølge den Thailand-baserte menneskerettighetsgruppen AAPP.

Folk i Myanmar har protesterte tidligere i uken ved å tute med biler, samt å klappe i gatene.

Mange har også tydd til sosiale medier for å vise sin misnøye. Torsdag blokkerte imidlertid militæret all tilgang til Facebook. (NTB)

------------------------------
07:35 - 5. februar

Indonesias økonomi krympet for første gang på over 20 år

Indonesias økonomi krympet med 2,07 prosent i 2020. Ikke siden 1998 har landet opplevd nedgang på årsbasis.

Sektorene som er hardest rammet, er transport og turisme, ifølge landets statistikkbyrå.

Sist landet registrerte en nedgang sammenlignet med året før var i 1998, da en valutakrise presset landets diktator Suharto bort fra makten.

– Covid-19-pandemien har rammet hele verden, inkludert Indonesia, skriver statistikkbyrået.

----------------------
07:30 - 5. februar

Røde Kors skal hjelpe til med en halv milliard vaksinasjoner

Røde Kors vil bruke en knapp milliard kroner til å hjelpe 500 millioner mennesker i mer enn 100 land med å bli vaksinert mot covid-19.

Organisasjonen advarer om at verdenssamfunnet kan måtte betale dyrt om ikke fattige land får vaksine. Derfor skal om lag 100 millioner sveitsiske franc, tilsvarende om lag 956 millioner kroner, brukes til å distribuere og få godkjent vaksiner.

Det internasjonale forbundet for Røde Kors og Røde Halvmåne (IFRC) har allerede innledet samarbeid med myndigheter i mer enn 60 land, for å kartlegge hvor pengene kan brukes mest effektivt.

– Den nåværende mangelen på rettferd i hvordan vaksinene blir fordelt er urovekkende og kan få dødelige og katastrofale skadevirkninger, advarte IFRCs generalsekretær Jagan Chapagain torsdag.

Chapagain viste til at 70 prosent av verdens vaksinedoser til nå har blitt gitt i verdens 50 rikeste land, mens kun 0,1 prosent har blitt gitt i de 50 fattigste.

– Dette kan forlenge og til og med forverre denne grusomme pandemien, sa Chapagain, og viste til at viruset fortsatt sirkulerer og muterer i store deler av verden.

Han oppfordrer derfor rike land til å gi bort vaksinedoser etter de har vaksinert de mest sårbare gruppene i befolkningen. (NTB)

-----------------------

Sikkerhetsrådet bekymret for utviklingen i Myanmar

FNs sikkerhetsråd uttrykker dyp bekymring over kuppet i Myanmar der militæret tok makten mandag.

Rådet ber om at alle som har blitt pågrepet, må løslates, deriblant landets de facto leder Aung San Suu Kyi.

Det kommer fram i en felles uttalelse på Twitter fra de 15 medlemslandene, deriblant Norge.

I det opprinnelige forslaget til uttalelse fordømte Sikkerhetsrådet kuppet. Men etter protester fra Kina og Russland ble ordlyden endret, opplyser FN-kilder til AFP. (NTB)

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 05.02.2021 07.58.04 Sist oppdatert: 08.02.2021 07.20.19