WFP sier at det før kuppet i Myanmar  i februar var 2,8 millioner mennesker som ikke fikk nok å spise, i oktober er tallet ventet å komme opp i 6,3 millioner. Foto: WFP

SISTE NYTT: WFP slår alarm om matvarekrise i Myanmar

10:30 - 6. august

WFP slår alarm om matvarekrise i Myanmar

Verdens matvareprogram slår alarm om den alvorlige humanitære situasjonen i Myanmar. Matmangelen ventes å stige dramatisk.

WFP sier at det før kuppet i februar var 2,8 millioner mennesker som ikke fikk nok å spise, i oktober er tallet ventet å komme opp i 6,3 millioner.

FN-organisasjonen styrker sin innsats i Myanmar og vil utvide utdeling av mat til 3,3 millioner mennesker, opp fra 1,3 millioner tidligere.

Men WFP sier at arbeidet i Myanmar er sterkt underfinansiert. Hele 70 prosent av de anslåtte utgiftene med å øke matvarehjelpen til 3,3 millioner mennesker mangler i budsjettet. I penger betyr dette at WFP mangler 85,7 millioner dollar.

– Vi ser at sulten sult sprer seg lenger i Myanmar. Nesten 90 prosent av husholdningene som bor i slumlignende bosetninger rundt Yangon sier at de må låne penger for å kjøpe mat. Det er uhyre viktig for oss å få tilgang til alle som trenger det og motta midler til å gi dem humanitær hjelp, sier  Stephen Anderson som er sjef for Verdens matvareprogram i Myanmar.

 
----------------------
21:45 - 5. august

Brå nedgang i utenlandsinvesteringer i Latin-Amerika

Utenlandsinvesteringene i Latin-Amerika falt med 35 prosent i fjor, sammenlignet med året før, ifølge FNs økonomiske kommisjon for Latin-Amerika og Karibia.

– Vi snakker om et stort fall, og noe som har vært en trend siden 2013, sier ECLAC-sjef Alicia Bárcena.

Nedgangen utgjør 56 milliarder dollar, eller nesten 500 milliarder kroner.

Regionen mottok til sammen 925 milliarder kroner i investeringer fra utlandet i 2020.

------------------------
17:30 - 5. august

Kina vil gi 2 milliarder vaksinedoser til verden

Kina tar sikte på å gi bort 2 milliarder vaksinedoser til verden i år, ifølge president Xi Jinping.

Den kinesiske regjeringen lover også å donere over 1 milliard kroner til vaksinesamarbeidet Covax.

President Xi Jinping kommer med løftet i en skriftlig uttalelse til en konferanse om vaksinesamarbeid.

Deltavarianten har begynt å spre seg i Kina, noe som har ført til massetesting og de høyeste smittetallene på flere måneder. (NTB)

------------------------------
10:15 - 5. august

Over 200 millioner smittetilfeller registrert i verden

Over 200 millioner koronasmittede er registret på verdensbasis siden starten av pandemien i Kina i desember 2019, ifølge en oversikt fra nyhetsbyrået AFP.

Tallene stammer fra offisielle kilder i en lang rekke land. For tiden stiger smittetallene kraftig mange steder som følge av spredningen av deltavarianten.

Men antallet dødsfall stiger langt fra like raskt som tallet på smittede.

Det er det amerikanske Johns Hopkins-universitetet som har sammenstilt tallene.

Alle data viser at deltavarianten smitter raskere enn alle tidligere varianter. Det har tatt halvparten så lang tid å gå fra 100 millioner til 200 millioner smittede som det gjorde fra null til 100 millioner, skriver The New York Times.

------------------------
04:30 - 5. august

Amnesty: Minst 115 drept i sammenstøt i Nigeria

Amnesty International anklager nigerianske sikkerhetsstyrker for overdreven voldsbruk i sammenstøt med separatister sørøst i landet.

Volden har blusset opp i delstatene sørøst i Nigeria i år, og minst 127 politifolk og sikkerhetsstyrker har mistet livet, ifølge politiet. Rundt 20 politistasjoner og kontorer tilhørende valgmyndighetene har blitt angrepet, ifølge lokale medier.

Urfolket i Biafra (IPOB), som er en forbudt bevegelse som jobber for uavhengighet for igbo-befolkningen i regionen, og dens militante gren, Eastern Security Network (ESN), har fått skylden for volden, men IPOB avviser anklagene.

Ifølge Amnesty har sikkerhetsstyrkene drept flere titall opprørere, og også sivile, der angrepene har funnet sted.

– Bevisene som er samlet inn av Amnesty, maler et fellende bilde av uproporsjonal maktbruk fra nigerianske sikkerhetsstyrker i delstatene Imo, Anambra og Abia, sier Amnestys Nigeria-direktør Osai Ojigho.

Amnesty mener videre å ha dokumentert at «minst 115 mennesker ble drept av sikkerhetsstyrkene mellom mars og juni» og at de også har gjort vilkårlige pågripelser og gjort seg skyldige i dårlig behandling og tortur i regionen. (NTB)

-----------------------------------
01:00 - 5. august

Riek Machar sparket fra eget parti i Sør-Sudan

Sør-Sudans visepresident Riek Machar har fått sparken som leder for eget parti, opplyser partiledelsen.

Machar representerer ikke lenger SPLM/A-IOs interesser, heter det i en kunngjøring fra partiledelsen, som har vært samlet til et tre dager langt møte.

Det er uklart hvilke følger beslutningen får for Machars posisjon som visepresident, eller for den skjøre avtalen om maktdeling han inngikk med sin gamle rival, president Salva Kiir, i 2018.

Ifølge partiets væpnede gren har Machar «totalt feilet» i sitt lederskap og på alvorlig vis svekket partiets posisjon i koalisjonsregjeringen som ble dannet i 2020.

Machar ble utnevnt til visepresident da Sør-Sudan fikk sin selvstendighet i 2011, men fikk etter en langvarig maktkamp med Kiir sparken to år etter. De to mobiliserte deretter sine respektive folkegrupper, dinka og nuer, til kamp.

Borgerkrigen som fulgte kostet anslagsvis 380.000 mennesker livet, og millioner ble drevet på flukt.

Fredsavtalen som ble inngått i 2015, brøt sammen året etter. I 2018 ble det inngått en ny avtale som blant annet innebar at Machar fikk en post som en av fem visepresidenter. (NTB)

Publisert: 05.08.2021 11.49.58 Sist oppdatert: 06.08.2021 07.23.44