En forsyning med AstraZenecas koronavaksine, produsert ved Serum Institute i India, ankom flyplassen i Mogadishu i Somalia i mars. Men vaksineleveransene går tregt, ifølge WHO. Arkivfoto: Farah Abdi Warsameh / AP / NTB

Siste nytt: WHO advarer om ny koronabølge i Afrika

09:30 - 7. mai

WHO advarer om ny koronabølge i Afrika

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om en ny koronabølge i Afrika som følge av forsinket vaksinelevering, treg igangsettelse og nye virusvarianter.

– Forsinkelsene i leveringen av vaksinedoser fra Serum Institute i India, øremerket for Afrika, forsinkelsen i igangsettelse av vaksinering og fremvekst av nye varianter betyr at risikoen er svært høy for en ny smittebølge i Afrika, sier WHOs Afrika-leder Matshidiso Moeti.

Nye varianter, blant annet fra India og Sør-Afrika, kan utløse en tredje smittebølge på kontinentet, advarer han.

– Tragedien i India trenger ikke å skje her i Afrika, men vi må alle være på høyeste mulige beredskapsnivå, sier han. (NTB)

-----------------------------
07:45 - 7. mai

Kinesiske utslipp var større enn i verdens rike land i 2019

Kinas utslipp av drivhusgasser var i 2019 høyere enn hva verdens utviklede land samlet sett slapp ut, viser en ny rapport.

Det er første gang at Kinas utslipp overgår de samlede utslippene fra USA, EU, Norge og andre land i Organisasjonen for samarbeid og utvikling (OECD).

Studien fra den amerikanske tenketanken Rhodium Group anslår at Kina alene sto for 27 prosent av utslippene av drivhusgasser (CO2e) i 2019.

CO2e er en måleenhet som brukes for å standardisere hvordan ulike drivhusgasser påvirker klimaet.

Kinas andel på 27 prosent var langt høyere enn USAs, som kom på andre plass med en andel på 11 prosent.

Beregningene viser også at India for første gang har klatret til tredje plass, med en andel på 6,6 prosent av de globale utslippene.

Ifølge rapporten ser det ut til at Kinas utslipp er tredoblet siden 1990. Det siste tiåret har de økt med 25 prosent. (NTB)

--------------------------------
05:00 - 7. mai

Millioner drevet ut i fattigdom av korona i India

Rundt 230 millioner er drevet ut i fattigdom på grunn av koronapandemien i fjor. Unge og kvinner er hardest rammet.

Den strenge nedstengningen som varte i en måned i mars i fjor kastet 100 millioner indere ut i fattigdom, ifølge en rapport fra Azim Premji-universitetet i Bangalore.

15 prosent av dem hadde ennå ikke funnet arbeid igjen ved årets slutt, og det samme gjelder 25 prosent av de unge.

Kvinner er spesielt hardt rammet. 47 prosent av kvinnelige arbeidere har ikke vært i stand til å finne arbeid igjen etter at virusrestriksjonene ble hevet.

India var allerede i en langvarig økonomisk nedgang, men pandemien reverserte mange år med framgang. Det var ventet at 50 millioner indere ville legge fattigdommen bak seg i fjor. I stedet mistet de fattigste 20 prosent av husholdningene hele sin inntekt i april og mai da arbeidsplasser stanset opp.

– Det er unødvendig å legge til at den andre bølgen nå vil gjøre alt verre, sier Amit Basole, en av rapportens forfattere. (NTB)

-------------------------------
01:00 - 7. mai

Vaksineprogrammet Covax kjøper 350 millioner doser av amerikansk vaksine

Det globale vaksineprogrammet Covax har inngått avtale om kjøp av 350 millioner doser av koronavaksinen til det amerikanske selskapet Novavax.

Novavax inngikk en intensjonsavtale i februar om å levere 1,1 milliarder doser totalt, og torsdagens avtale er et ledd i denne ambisjonen.

Under forutsetning av godkjenning av tilsynsmyndigheter skal dosene leveres fra tredje kvartal i 2021 og videre utover i 2022. Novavax' vaksine krever to doser for full effekt og kan oppbevares i vanlige kjøleskap.

Når de siste testene er unnagjort, må vaksinen blir godkjent av WHO før den kan fordeles rundt i verden av Covax.

De resterende 750 millioner dosene skal framstilles av selskapet Serum Institute i India. Deres fabrikk bidrar også i produksjonen av AstraZeneca-vaksinen

Covax ble dannet for å bidra til at også fattige land får koronavaksiner. Programmet ledes av Verdens helseorganisasjon, vaksinealliansen Gavi og en organisasjon som arbeider med innovasjon på pandemifeltet.

Norge har bidratt med 1,3 milliarder kroner til Covax-samarbeidet. (NTB)

---------------------------

 

 

Publisert: 07.05.2021 07.31.59 Sist oppdatert: 07.05.2021 07.31.59