Olivia Zhang / AP / NTB

Røyk og damp fra et anlegg som prosesserer kull i Hejin i Shanxi-provinsen i Kina. Foto: Olivia Zhang / AP / NTB

SISTE NYTT: Kina varsler stø kurs etter klimarapport

09:40 - 10. august

Kina varsler stø kurs etter klimarapport

Regjeringen i Kina kommer ikke med signaler om skjerpet klimapolitikk etter den nye rapporten fra FNs klimapanel.

Kina har 1,4 milliarder innbyggere, en gigantisk industrisektor og verdens største klimautslipp. Landet står alene for over en firedel av verdens samlede utslipp.

Nyhetsbyrået AFP har spurt det kinesiske utenriksdepartementet om en kommentar til den nye klimarapporten. Departementet svarer med å vise til landets tidligere fastsatte klimamål.

– Kina har insistert på å prioritere bærekraftig grønn utvikling med lave klimautslipp, sier en talsperson i en uttalelse.

Tidligere har Kina satt som mål å stanse utslippsveksten innen 2030 og å bli klimanøytral i 2060.

Bakgrunnen for at landet åpner for fortsatt utslippsvekst, er at Kina regnes som et utviklingsland. I de internasjonale klimaforhandlingene har det vært aksept for at utviklingsland må kunne øke utslipp for å sikre økonomisk utvikling og bekjempe fattigdom.

I uttalelsen fra utenriksdepartementet åpnes det for mer bruk av kullkraft de neste årene. Men planen er å gradvis redusere kullforbruket fra 2026.

President Xi Jinping vil sikre streng kontroll av veksten i kullkraften, forsikrer departementet. (NTB)

-----------------------
22:00 - 9. august

Marburgvirus påvist i Vest-Afrika

Det første tilfellet av den dødelige og svært smittsomme Marburg-virussykdommen er påvist i Vest-Afrika, nærmere bestemt Guinea, opplyser WHO.

– Potensialet for at Marburg-viruset spres vidt og bredt betyr at vi må stanse det på veien, sier Matshidiso Moeti, Verdens helseorganisasjons (WHO) regionaldirektør for Afrika.

Marburgvirus er beslektet med ebolavirus og kan forårsake blødningsfeber med en dødelighet på opptil 80–90 prosent.

Guineanske myndigheter har bekreftet at det ble påvist Marburg-smitte i en pasient som døde i Gueckedou sør i landet, opplyser WHO mandag kveld.

Innsatsen er i gang for å finne personene som pasienten kan ha vært i kontakt med. Samtidig setter myndighetene i gang en offentlig opplysningskampanje for å spre bevissthet om sykdommen og bidra til å stanse smittespredning. Et første team med WHO-eksperter er ankommet Guinea for å bidra i innsatsen.

For bare to måneder siden erklærte WHO slutten på Guineas andre ebolautbrudd, som startet i Gueckedou i fjor og krevde tolv menneskeliv.

Marburg-virussykdom ble først påvist som følge av to utbrudd knyttet til laboratoriearbeid med forsøksaper fra Uganda som fant sted samtidig i 1967 i tyske Marburg og i Beograd i Serbia.

Det største utbruddet i nyere tid var i Angola i 2005. Det krevde over 300 menneskeliv.

Viruset smitter mennesker fra en flaggermusart og sprer seg mellom mennesker gjennom direkte kontakt med kroppsvæsker fra smittede. (NTB)

--------------------------
13:50 - 9. august

EU hardt ut mot Nicaragua-valg

Høstens valg i Nicaragua blir verken fritt eller rettferdig, slår EUs utenrikssjef Josep Borrell fast.

– Opposisjonen er utradert. Nicaraguanerne blir fratatt sin grunnleggende menneskelige og sivile rett til å stemme i et troverdig, inkluderende og gjennomsiktig valg, heter det i en kunngjøring fra Borrell.

Nicaraguas mangeårige president Daniel Ortega håper på gjenvalg 7. november og har de siste ukene fengslet over 30 ledende opposisjonelle, blant dem sju som planla å stille som kandidater i valget.

I forrige uke ble det siste opposisjonspartiet i landet stemplet som ulovlig. (NTB)

------------------------
09:30  9. august

Urfolksaktivister drepes daglig i Amazonas

Volden mot urfolksaktivister øker i Amazonas, der det ifølge den katolske organisasjonen Adveniat i gjennomsnitt ble drept én aktivist daglig i fjor.

Skogsdrift, jordbruk, ulovlig gruvevirksomhet og vannkraftutbygging gjør stadig større innhogg i verdens største regnskog og truer i økende grad urbefolkningen som lever der.

Urbefolkningen i Amazonas kjemper en intens kamp for å bevare regnskogen, som også trues av klimaendringene. Mange må bøte med livet når de tar opp kampen mot kriminelle og mektige næringsinteresser.

Siden 2014 er rundt 600 urfolksaktivister drept i Amazonas, og det siste året er det i gjennomsnitt drept én aktivist daglig, ifølge en rapport fra Adveniat.

– Dersom de ikke slutter å drepe miljøvernaktivister fra urbefolkningen, vil vi aldri lykkes med å beskytte regnskogen og på den måten også klimaet, sier Adveniats leder Michael Heinz. (NTB)

Mosambikiske og rwandiske styrker har inntatt den viktige havnebyen Mocimboa da Praia nord i Mosambik. Opprørsstyrkene har dermed mistet sin viktigste skanse.

Både mosambikiske og rwandiske myndigheter har søndag bekreftet at de nå har kontroll over byen. På en pressekonferanse sa en talsperson for det mosambikiske forsvarsdepartementet at de nå kontrollerer offentlige bygg, havna, flyplassen, sykehuset og andre viktige bygninger.

Mocimboa da Praia er byen der de første islamistiske angrepene i landet ble planlagt og iverksatt i 2017. Det siste året har byen i praksis fungert som hovedkvarteret til de jihadistiske ekstremistene som lokalt kalles Al-Shabab, og som har en løs tilknyttet Den islamske stat (IS).

Mocimboa da Praia ligger i Cabo Delgado-provinsen nord i landet, der det er store mengder naturgass. Rwanda sendte i forrige måned 1.000 soldater for å bistå med gjenerobringen av provinsen. Minst 800.000 mennesker er blitt drevet på flukt, og mer enn 3.000 er blitt drept, ifølge organisasjonen ACLED.

Også flere andre land har sendt soldater, gjennom Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC). Botswana, Sør-Afrika, Zimbabwe og Angola har bidratt med soldater, mens Namibia skal bidra med økonomisk støtte til operasjonen. EU har også bidratt med opplæringsmannskaper, stort sett fra den tidligere koloniherren Portugal. (NTB)

Publisert: 09.08.2021 08.24.09 Sist oppdatert: 10.08.2021 07.39.34