Tekien Tadese, 25, wearing an Ethiopian Orthodox Christian cross, holds her baby, Amanuel Mulu, 22 months old, who is suffering from malnutrition and weighs only 6.7 kilograms (14 pounds and 12 ounces), at the Ayder Referral Hospital in Mekele, in the Tigray region of northern Ethiopia, on Monday, May 10, 2021. The child was unconscious when he was first admitted in April, severely malnourished and anemic after losing half his body weight. Two weeks in intensive care saved his life. (AP Photo/Ben Curtis)

SISTE NYTT: WFP advarer mot omfattende sult i Tigray

05:05 - 11. juni

WFP advarer mot omfattende sult i Tigray

4 millioner mennesker i Tigray-regionen i Etiopia trenger matvarehjelp utenfra, og 350.000 er i akutt fare, advarer Verdens matvareprogram (WFP).

WFP gir nå mat til rundt 1,8 millioner mennesker i Tigray, men over dobbelt så mange trenger hjelp.

Etiopias statsminister Abiy Ahmed innledet i november i fjor en militæroffensiv mot Tigrayfolkets frigjøringshær (TPLF) og fikk støtte fra eritreiske styrker.

Øyenvitner har fortalt om massakrer, voldtekter og andre overgrep begått av styrkene, og både menneskerettsorganisasjoner og FNs høykommissær for menneskerettigheter mener at det har skjedd omfattende krigsforbrytelser.

WFP har rundt 180 hjelpearbeidere i Tigray, men de fortviler over ikke å kunne nå alle dem som trenger hjelp.

– Våre ansatte i Tigray står overfor en brutal virkelighet. For hver familie vi når med livsnødvendig matvarehjelp, er det talløse andre som vi ikke når, særlig på landsbygda, sier WFPs leder David Beasley.

– Vi har bedt om humanitær tilgang, men blokkeres fortsatt av væpnede grupper, sier han.

WFP besøkte nylig 53 landsbyer i Tigray og fant at halvparten av alle mødre og hvert fjerde barn var underernærte.

Rundt 90 prosent av avlingene i Tigray har ifølge WFP gått tapt som følge av plyndring og ødeleggelse, mens rundt 80 prosent av alle husdyr enten er slaktet eller stjålet. (NTB)

-------------------------
12:11 - 10. juni

Egeland: Danmarks asylpolitikk er et skrekkeksempel

Loven om å opprette mottakssenter for Danmarks asylsøkere utenfor Europa strider med folkeretten, sier Flyktninghjelpens generalsekretær.

Jan Egeland sier Mette Frederiksen-regjeringens lov er den mest «gjerrige, smålige og hyklerske» han har sett i nordisk politikk og en alvorlig trussel mot internasjonalt arbeid om flyktninger, skriver Politiken.

– Jeg kommer til å bruke Danmark som et skrekkeksempel i mine internasjonale taler og arbeid. Tidligere var det Ungarn, nå er det Danmark, sier Egeland.

Tanken bak loven er at folk som kommer til Danmark for å søke asyl, blir sendt til et tredje land mens asylsøknaden behandles.

– Verdens fattigste land, Libanon, Rwanda, Jordan, må holde grensene åpne for kvinner og barn som blør, mens danskene vil sitte i Nyhavn med øl og svinestek og nyte en av verdens beste velferdsordninger helt alene, hevder Egeland.

Danmarks innvandrings- og integreringsminister Mattias Tesfaye er sterkt uenig i kritikken.

– Danmark er verken gjerrige eller smålige. Vi er ett av ganske få land som lever opp til FNs målsetting om utviklingshjelp. Det handler om å bruke ressursene på å hjelpe så mange som mulig. Det er vi i full gang med å realisere, og det er jeg stolt av, skriver Tesfaye.

Den omstridte loven ble vedtatt i det danske folketinget 3. juni. (NTB)

-----------------------
08:45 - 10. juni

Ett av ti barn tvunget ut i barnearbeid

Verden har, for første gang på to tiår, hatt en oppgang i antall barn som er tvunget ut i barnearbeid. Koronapandemien kan gjøre ting stadig verre, advarer FN.

I en felles rapport fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO og Unicef heter det at antall barnearbeidere i verden ved starten av 2020 var 160 millioner. Dette var 8,4 millioner flere enn for bare fire år siden.

Barnearbeiderne utgjør nesten ti prosent av alle verdens barn, og andelen har ikke endret seg merkbart. Men antallet har økt siden det er blitt flere barn i verden.

Barn mellom fem og elleve år utgjør mer enn halvparten av barnearbeiderne. Gutter utgjorde 97 av 160 millioner barnearbeidere i begynnelsen av 2020. Dersom man teller med barn som gjør husarbeid minst 21 timer i uka, blir det imidlertid langt mindre forskjell mellom kjønnene.

70 prosent av barnearbeidet gjøres i primærnæringer, 20 prosent i tjenestenæringer, og 10 prosent i industrinæringer. (NTB)

-----------------------------
05:30 - 10. juni

Ny korrupsjonssiktelse mot Aung San Suu Kyi

Myanmars avsatte regjeringssjef Aung San Suu Kyi er siktet for korrupsjon, melder statlige medier.

Landets myndigheter har funnet bevis på at hun har gjort seg skyldig i korrupsjon «ved å bruke stillingen sin», ifølge regjeringsstyrte Global New Light of Myanmar.

Suu Kyi ble avsatt i et militærkupp 1. februar og satt i husarrest. Kuppet førte til omfattende protester som sikkerhetsstyrkene har slått brutalt ned på. Nærmere 850 sivile er blitt drept, ifølge den lokale observatørgruppen Assistance Association for Political Prisoners (AAPP).

Fra før er fredsprisvinneren tiltalt for en rekke punkter, blant annet for å ha brutt koronarestriksjoner under valgkampen i fjor og for å ha vært i besittelse av walkietalkier uten lisens.

Juntaen har også truet med å oppløse Suu Kyis parti, NLD, som vant fjorårets valg. Juntaen mener det fant sted valgfusk.

Rettssaken mot henne skal etter planen starte neste uke. (NTB)

-------------------------------------
01:00 - 10 . juni

Afghanistan har gått tom for vaksine

Afghanistan har gått tom for koronavaksine, og smittespredningen i landet øker kraftig. Millioner av barn betaler en høy pris, advarer Redd Barna.

– Vaksinelageret, som var på under 1 million doser, er nå oppbrukt. Under 1 prosent av befolkningen er fullvaksinert, sier Athena Rayburn, som jobber for Redd Barna i Afghanistan.

Verdens helseorganisasjon (WHO) hadde lovet å bidra med ytterligere 3 millioner vaksinedoser i april, men forsendelsen er forsinket og ventes nå tidligst i august.

I et land med rundt 36 millioner innbyggere, er det bare registrert drøyt 3.300 koronarelaterte dødsfall. Det er trolig bare toppen av isfjellet, ettersom statistikken kun inkluderer dem som dør på sykehus. (NTB)

 

Publisert: 10.06.2021 08.26.43 Sist oppdatert: 11.06.2021 07.50.56