Antonio Guterres informerte hovedforsamlingens president og Sikkerhetsrådet om at han er tilgjengelig for en andre periode som generalsekretær i FN. 

Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

SISTE NYTT: Søreide kritisk til USAs terrorstempling

Pandemien fratar barn i fattige land skolegang * Minst 50 land lover å beskytte én tredel av planeten * Palestinerne får koronavaksine om to måneder * Guterres klar for en ny periode som FNs generalsekretær * Oljestaten Saudi-Arabia vil bygge bilfri by * Norge etterlyser vaksinesolidaritet * Russland: 1,5 millioner mennesker i verden har fått Sputnik-vaksine

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 12.01.2021 08.04.16

11:40 - 12. januar

Søreide kritisk til USAs terrorstempling

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er kritisk til at Trump-administrasjonen terrorstempler Houthi-bevegelsen i Jemen.

– Norge er dypt bekymret for at USAs beslutning om å terrorliste Ansar Allah (houthiene) vil forverre den humanitære situasjonen i Jemen, som i utgangspunktet er svært kritisk, sier Søreide.

– Vi frykter også at den amerikanske beslutningen kan få negativ innvirkning på FNs arbeid med å forhandle fram en politisk løsning på konflikten, sier utenriksministeren.

USAs avtroppende utenriksminister Mike Pompeo kunngjorde terrorlistingen, som også innebærer skjerpede sanksjoner.

– Dette vil gi flere verktøy for å konfrontere terrorhandlingene som den dødelige og Iran-støttede Houthi-militsen utøver i Golf-regionen, het det i en kunngjøring mandag.

Flere humanitære organisasjoner som driver hjelpearbeid i Jemen, advarte straks mot følgene.

Sanksjonene vil true leveranser av livsviktige matvarer, medisiner og drivstoff i det nordlige Jemen, påpekte Flyktninghjelpen.

– En slik beslutning vil være katastrofal for utallige barn og deres familier, som bare så vidt klarer å overleve, sier Redd Barna-bevegelsens president Janti Soeripto.

FN, som senest i desember konstaterte at Jemen kan stå overfor den verste hungersnøden verden har sett på flere tiår, er også sterkt kritiske til Trump-administrasjonens beslutning. (NTB)

---------------------
10:45 - 12. januar

Pandemien fratar barn i fattige land skolegang

Det vil koste 428 milliarder kroner å få 136 millioner barn i fattige land trygt tilbake på skolebenken, viser en analyse fra Redd Barna.

Verden har aldri før opplevd en utdanningskrise som den vi er vitne til nå, mener hjelpeorganisasjonen.

Ni av ti barn var i april i fjor ute av skolen, og i verdens 59 fattigste land er det fortsatt 136 millioner barn som ikke får skolegang. I tillegg til koronapandemien skyldtes dette krig, konflikt og fattigdom.

Ifølge Redd Barna vil det koste rundt 428 milliarder kroner å sørge for at disse barna får skolegang.

– Vi ser at utdanning blir nedprioritert i mange land fordi myndighetene må bruke alle ressurser på å håndtere koronaviruset, sier Redd Barnas generalsekretær Birgitte Lange.

– Vi frykter også at utdanning blir nedprioritert i rike giverlands bistandsbudsjetter, sier hun. (NTB)

--------------------------
07:45 - 12. januar

Palestinerne får koronavaksine om to måneder

Palestina har inngått avtale med fire vaksineleverandører, blant dem russiske Sputnik V, men vil først motta vaksinen om to måneder.

– Helsedepartementet har undertegnet kontrakt med fire selskap for vaksine som vil ankomme om to måneder, sier statsminister Mohammad Shtayyeh.

Helsearbeidere, eldre og kronisk syke vil komme først i vaksinasjonskøen, opplyser han.

Det er inngått avtale med Pfizer-Biontech, AstraZeneca, Johnson & Johnson og produsenten av russiske Sputnik V.

Israels helseminister Yuli Edelstein opplyste søndag at hver femte israeler, drøyt 1,8 millioner, hadde fått den første dosen med koronavaksine.

Israelske myndigheter har ikke tilbudt de rundt 5 millioner palestinerne som lever under israelsk okkupasjon på Vestbredden og Gazastripen vaksine, noe Amnesty reagerer sterkt på.

– Den israelske regjeringen må slutte å ignorere sine internasjonale forpliktelser som okkupasjonsmakt og umiddelbart handle for å sikre at covid-19-vaksiner blir gitt også til palestinere som lever under okkupasjon, sier generalsekretær John Peder Egenæs.

At israelere som lever i de ulovlige bosetningene på Vestbredden i motsetning til palestinerne blir vaksinert, illustrerer ifølge ham den israelske regjeringens «institusjonaliserte diskriminering». (NTB)

-----------------------------------

07:00 - 12. januar

Guterres klar for en ny periode som FNs generalsekretær

FNs generalsekretær António Guterres sier han er klar for en andre periode som leder for organisasjonen, ifølge hans talsperson.

Guterres informerte hovedforsamlingens president og Sikkerhetsrådet om at han er tilgjengelig for en andre periode som generalsekretær i FN, som er fra 2022 til 2026, opplyser talsperson Stephane Dujarric.

Den 71 år gamle generalsekretæren informerte Sikkerhetsrådet om avgjørelsen på fredag, ifølge flere diplomatiske kilder. Hans ønske har så langt ikke blitt møtt med innvendinger fra noen av de faste medlemmene i rådet.

Det er tradisjon for at FNs generalsekretærer sitter i maks to perioder, men før presidentvalget i USA skal Guterres ikke ha ønsket å fortsette dersom Donald Trump ble gjenvalgt. (NTB)

----------------------------

21:00 - 11. januar

Minst 50 land lover å beskytte én tredel av planeten

Minst 50 land forplikter seg til å verne 30 prosent av planeten det neste tiåret for å hindre utryddelsen av arter og demme opp for klimaendringene.

Oppslutningen om løftet ble kunngjort av Frankrikes president Emmanuel Macron på det digitale One Planet-toppmøtet mandag.

Rundt 30 regjeringssjefer, tjenestemenn og ledere for internasjonale organisasjoner deltok på møtet. Blant dem var Norges statsminister Erna Solberg.

– Klima- og mangfoldskrisene må håndteres samlet. Også når vi mobiliserer finansieringen, sa Solberg i sitt innlegg.

Hun understreket at koronapandemien har rammet også dette arbeidet.

– Når vi håndterer konsekvensene av det, må vi også tenke framover. Å beskytte biologisk mangfold vil styrke den globale motstandskraften mot framtidige trusler, inkludert nye virus og klimaforandringer, sa Solberg.

Statsministeren tok til orde for nye partnerskap mellom privat og offentlig sektor for å bevare biologisk mangfold. Hun tok til orde for å redusere eller omdirigere subsidier som er skadelig for mangfoldet.

Norge er foreløpig ikke blant de rundt 50 landene som ifølge Macron har forpliktet seg til å verne 30 prosent av planeten det neste tiåret for å hindre utryddelsen av arter og demme opp for klimaendringene.

– Regjeringen skal vurdere om vi skal støtte et globalt mål om 30 prosent vern og beskyttelse av hav og land, opplyser statssekretær Ingvild Stub (H) ved Statsministerens kontor til NTB.

– Dette blir en del av forhandlingene om et nytt globalt rammeverk om naturmangfold, som skal sluttføres i Kina senere i år, sier hun.

– Havpanelet som statsministeren leder, støtter et globalt mål om at 30 prosent av verdens hav bør vernes og beskyttes innen 2030, legger Stub til.

Hun kunngjorde også at Norge har skrevet under på den fornyede Amsterdam-pakten med åtte europeiske land. Den har som mål å hjelpe land til å klare seg uten avskoging, og skape bærekraftige samfunn.

Målet om å beskytte minst 30 prosent av planeten innen 2030, ble lansert i 2019 av Costa Rica, Frankrike og Storbritannia. På mandagens toppmøte ga deltakerne også løfter om å bruke over 120 milliarder kroner på blant annet et treplantingsprosjekt i Sahel-regionen i Afrika kalt Great Green Wall.

– Press på naturen fra menneskelige aktiviteter øker ulikhetene og truer vår helse og sikkerhet, sa Emmanuel Macron.

En rapport fra FNs naturpanel i 2019 konkluderte med at opptil én million arter i verden kan bli truet av utryddelse. For mange av dem kan dette skje i løpet av de neste tiårene. (NTB)

-------------------------------
13:00 - 11. januar

Oljestaten Saudi-Arabia vil bygge bilfri by

Saudi-Arabia planlegger å bygge en ny by ved Rødehavet og den skal være både bilfri og utslippsfri.

Prosjektet kalles NEOM og har en prislapp på 500 milliarder dollar. Mandag lanserte kronprins Mohammed bin Salman planene på nasjonalt fjernsyn.

Det skal bli en «futuristisk by», erklærte kronprinsen som i praksis styrer landet som har bygget sin økonomi på oljeutvinning.

Et høyhastighets offentlig transportsystem skal binde byen sammen. Kunstig intelligens og 100 prosent grønn energi skal gjøre den bærekraftig og sunn for innbyggerne. Byggingen skal starte i første kvartal. (NTB)

-------
10:00 - 11. januar

Norge etterlyser vaksinesolidaritet

Regjeringen advarer mot vaksinenasjonalisme og sier det haster med å sikre at fattige land får samme tilgang på koronavaksiner som Norge og andre rike land.

Bistandsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) reagerer på at flere land bruker kjøpekraften sin for å komme lenger fram i køen ved å tilby høyere pris.

– Hvis alle land forsøker å by over hverandre i kampen for vaksiner, skaper vi et umoralsk løp mot avgrunnen, sier han.

– Vi har en unik mulighet nå til å sikre at nok mennesker i alle land blir vaksinert, men da må vi holde på den globale tilnærmingen og ikke falle for en vaksinenasjonalisme som vi så lenge har advart mot, sier Ulstein i en pressemelding.

Allerede i midten av november kritiserte Verdens helseorganisasjon (WHO) rike land for å kjøpe langt flere vaksiner enn de trenger.

– Vaksinenasjonalisme vil forlenge pandemien, ikke forkorte den, sa WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus da.

Etter dette har en mutert og mer smittsom variant av viruset begynt å spre seg, noe som kan komme til å føre til en mer alvorlig smittebølge i blant annet Afrika.

Så langt har ingen fattige land kommet i gang med vaksineringen, og av de 42 landene som er i gang, er de aller fleste rike. Resten er mellominntektsland.

– Det hjelper lite at vi har vaksinert egen befolkning dersom viruset fortsetter å spre seg og mutere andre steder i verden, sier Ulstein, som også peker på de store økonomiske konsekvensene av smittevernrestriksjonene, som rammer de aller fattigste svært hardt.

En ny smittebølge kan være katastrofal for de mest sårbare, ifølge Ulstein.

Advarselen kommer like etter at antall registrerte smittetilfeller på det afrikanske kontinentet passerte 3 millioner, og på årsdagen for at verden registrerte sitt første koronadødsfall i den kinesiske millionbyen Wuhan.

Selv om rike land ligger et langt skritt foran fattige land når det gjelder å sikre seg vaksiner, er det lyspunkter.

I februar er Kenya ventet å motta 24 millioner vaksinedoser, mens Sør-Afrika skal motta 1,5 millioner doser i løpet av januar.

Vaksineordningen Covax har sikret at 2 milliarder vaksinedoser blir fordelt mellom verdens 92 fattigste land, men dette er kun nok til å vaksinere 20 prosent av befolkningen, og det vil dermed ikke føre til flokkimmunitet, ifølge UD.

– De globale løsningene skal sikre at vaksiner blir et felles gode og ikke forbeholdt den rike delen av verden. Flere land forsøker nå å bruke kjøpekraften sin for å komme tidligere i køen ved å tilby høyere pris, på bekostning av den globale innkjøpsordningen. Det er en uklok tilnærming. Vi vet jo nå at viruset muterer, og at det må bekjempes globalt, sier Dag-Inge Ulstein. (NTB)

---------------------

Russland: 1,5 millioner mennesker i verden har fått Sputnik-vaksine

Så langt har halvannen million mennesker verden over fått den russiskutviklede koronavaksinen Sputnik V, opplyser Russland.

– Vi kan ikke si hvor mange av dem som har fått vaksinen er i Russland eller hvor mange som har fått den i resten av verden, sier talsmann Arsenij Palagin i det statlige investeringsfondet som har finansiert vaksinen.

Tidligere denne måneden sa Russlands helseminister at 800.000 personer i Russland hadde fått vaksinen, og at det var distribuert 1,5 millioner doser i landet. Russland har rundt 147 millioner innbyggere. (NTB)

 

Publisert: 11.01.2021 10.02.29 Sist oppdatert: 12.01.2021 08.04.16