Zimbabwe er blant landene i det sørlige Afrika som har sett en økning i antall korona-spittede, og har trappet opp testingen. Foto: Wilfred Kajese

SISTE NYTT: Etiopisk minister erkjenner at det har skjedd voldtekter i Tigray

Britisk høyesterett: Nigerianere kan saksøke Shell i Storbritannia * Klubbhuset som har blitt så populært at det er forbudt i Kina * Kraftig økning i koronadødsfall i Afrika

Sist oppdatert: 12.02.2021 07.27.34

14:40 - 12. februar

Etiopisk minister erkjenner at det har skjedd voldtekter i Tigray

Etiopias kvinneminister sier at det utvilsomt har skjedd voldtekter i den krigsherjede Tigray-regionen i Etiopia.

Uttalelse er en sjelden innrømmelse av at kvinner og jenter i Tigray er blitt utsatt for seksuelle overgrep under regjeringsstyrkenes offensiv.

Kvinneminister Filsan Abdullahi Ahmed kom med uttalelsen etter at en gruppe fra etiopiske påtalemyndigheter besøkte Tigray for å etterforske anklagene om seksuelle overgrep mot lokale kvinner.

– Vi venter på etterforskningen av disse forferdelige forbrytelsene, sier hun, men uten å nevne noe om omfanget eller hvor i regionen overgrepene er begått.

Fortsatt er regionens 6 millioner innbyggere i stor grad isolert fra resten av verden.

Den etiopiske menneskerettskommisjonen har meldt at det i løpet av de to siste månedene er rapportert inn 108 voldtekter til helsepersonell i ulike deler av regionen.

Kommisjonen mener imidlertid at antallet kan være høyere ettersom klinikkene som normalt mottar meldinger om voldtekt, i stor grad er borte.

Flere øyenvitner sier at både etiopiske regjeringsstyrker og soldater fra nabolandet Eritrea har stått bak voldtekter.

----------------------------------------
14:30 - 12. februar

Britisk høyesterett: Nigerianere kan saksøke Shell i Storbritannia

Britisk høyesterett fastslår at nigerianske fiskere og bønder kan saksøke morselskapet i Shell-konsernet for forurensning fra et datterselskap i Nigeria.

To tidligere rettsinstanser har avvist det nigerianske søksmålet og sagt at det ikke er en sak for det britiske rettsvesenet. Fredag konkluderte fem dommere i høyesterett med feil i lovanvendelsene i de andre domstolene.

Shell har en forpliktelse overfor saksøkerne for det oljegigantens lokale datterselskap har utsatt dem for, heter det.

Søksmålet startet i 2016. Bønder og fiskere i Nigerdeltaet mener tiår med oljeutslipp har forurenset vann og jordsmonn og ødelagt livet til tusenvis av mennesker.

----------------------------------------
05:15 - 12. februar

Kraftig økning i koronadødsfall i Afrika

Dødsfall knyttet til koronapandemien økte med 40 prosent i Afrika den siste måneden, følge Verdens helseorganisasjon (WHO). Det tilsvarer 22.300 dødsfall.

De foregående 28 dagene ble det til sammenligning registrert 16.000 dødsfall. I alt er det registrert om lag 100.000 koronarelaterte dødsfall på kontinentet, og siden februar i fjor har over 3,7 millioner blitt smittet.

– Det skjer samtidig som Afrika kjemper mot nye, mer smittsomme varianter og gjør seg klar for den største vaksineoperasjonen noensinne, sier FN-organet i en uttalelse.

Trass frykten for at Afrika skulle rammes hardt av pandemien, ble det registrert færre tilfeller av covid-19 på kontinentet i starten av pandemien enn i resten av verden.

– Økningen i dødstallene er tragisk, men det er også et urovekkende tegn på at helsearbeidere og helsesystemet i Afrika er farlig nær bristepunktet, sier WHOs Afrika-direktør Matshidiso Moeti. (NTB)

--------------------------------

Klubbhuset som har blitt så populært at det er forbudt i Kina

På kort tid har populariteten til telefonappen Clubhouse eksplodert, særlig i land som Kina, der den ble forbudt av regimet. Forklaringen er mangfoldig.

Kort fortalt er Clubhouse en lydbasert app som lar brukeren starte, delta i eller lytte til samtaler om mange ulike temaer. Appen er fri for innlegg, bilder og video – alt man deler er et profilbilde og stemmen sin. Samtalene kan være alt fra en intim telefonsamtale til flere tusen som lytter til et intervju. Brukerne følger folk og klubber som omhandler alle mulige temaer, og appen oppfordrer folk til å bruke sine ekte navn.

Appen er et sted mellom podkast, telefonkonferanse og sosialt medium. Den er foreløpig gratis og reklamefri, men er kun tilgjengelig på iPhone og kan kun lastes ned dersom du får en invitasjon fra en annen bruker. Til sammen er appen blitt lastet ned 5,3 millioner ganger.

I verdens største land er imidlertid Clubhouse blitt kjent av en helt annen grunn. Mandag stengte kinesiske myndigheter tilgangen til appen en gang for alle. De siste månedene har Clubhouse fungert som et hull i den store kinesiske brannmuren, et sjeldent forum der kinesiske nettbrukere fritt kan diskutere med folk i utlandet. Tusenvis hadde lastet ned appen i landet.

Diskusjonene kinesere ville ha tilgang til, dreide seg om temaer som demokrati, Taiwan og folkemordet i Xinjiang. For første gang fikk de prate direkte på internett med folk i Hongkong, Taiwan og i eksil. Det passet dårlig for president Xi Jinpings regjering, som har strammet inn på tilgangen til uavhengige stemmer i Kina de siste årene. (NTB)

Publisert: 12.02.2021 07.27.34 Sist oppdatert: 12.02.2021 07.27.34