Migranter går på en grusvei i Mission i Texas etter å ha tatt seg over grensen fra Mexico. Foto: Julio Cortez / AP / NTB

Siste nytt: USA inngår migrasjonsavtale med Mexico, Honduras og Guatemala

09:00 - 13. april

USA inngår migrasjonsavtale med Mexico, Honduras og Guatemala

USA har inngått avtale med Mexico, Honduras og Guatemala om styrkeøkning på grensene for å gjøre det vanskeligere for migranter å nå USA.

Mexico skal opprettholde en styrke på rundt 10.000 soldater ved landets grenser. Guatemala øker tilstedeværelsen langs sin sørlige grense med 1.500 politifolk og soldater. Honduras utplasserer 7.000 politifolk og soldater ved sin grense.

Det opplyser Det hvite hus' pressetalskvinne Jen Psaki mandag.

– Målet er å gjøre det vanskeligere å gjennomføre ferden, og å gjøre grensepasseringer vanskeligere, sier Psaki.

I tillegg etablerer Guatemala tolv nye kontrollposter langs migrasjonsruten gjennom landet.

Avtalen kommer på plass etter at en stor karavane med migranter begynte å legge ut på den lange ferden gjennom Honduras og Guatemala mot USA i slutten av mars. USA registrerte et rekordhøyt antall enslige mindreårige som forsøkte å ta seg inn i landet i mars. USAs grensemyndigheter registrerte samme måned det hittil høyeste antallet migranter ved grensen mot Mexico, i underkant av 170.000, siden mars 2001. (NTB)

-----------------------
07:10 - 13. april

Bitcoin-feber kan velte Kinas klimamål

Kinas bitcoin-utvinning driver nær 80 prosent av verdens kryptovalutahandel, men krever enorme mengder strøm, som kan velte landets klimamål, viser en studie.

Bitcoin og andre kryptovalutaer utvinnes av kraftige datamaskiner som trenger veldig mye strøm. I Kina kommer mye av denne strømmen fra kullkraftverk.

En studie i tidsskriftet Nature viser at uten innskrenkninger, vil Kinas elektroniske bitcoingruver stå for utslipp av drøyt 130 millioner tonn karbon innen 2021. Det er nesten et nesten like stort klimautslipp som hele Italia eller Saudi-Arabia.

Kinesiske selskaper, som har tilgang til billige datamaskiner og rimelig strøm, sto i april i fjor for 78,89 prosent av verdens operasjoner i blokkjedeteknologien som ligger til grunn for bitcoin, ifølge studien. Det inkluderer utvinning av nye kryptomynter og håndtering av betalinger og overføringer.

Rundt 40 prosent av bitcoingruvene drives med strøm fra kullkraftverk, mens resten er basert på fornybar energi. Anleggene som drives av kullkraft er så store at de kan komme i veien myndighetenes løfte om at utslippstoppen skal komme innen 2030, mens landet skal være karbonnøytralt 30 år senere. (NTB)

-----------------------------------------
13. april

Guterres mener verdens rikeste må beskattes hardere

FNs generalsekretær António Guterres mener verdens rikeste, som har tjent godt under koronapandemien, bør beskattes hardere.

Guterres viser til rapporter om at verdens rikeste har økt sine formuer med 5 billioner dollar, godt over 40.000 milliarder kroner, det siste året.

Regjeringer bør vurdere å innføre en solidaritets- eller velstandsskatt for dem som har profittert under pandemien, for på den måten å redusere de ekstreme ulikhetene, sa Guterres mandag. (NTB)

----------------------------------

12. april

Tre av fire nordmenn: Alle land bør ha lik tilgang til vaksiner

Fire av ti nordmenn er opptatt av hvordan koronaviruset sprer seg Afrika. I fjor sa seks av ti det samme. Nordmenn ønsker fortsatt global solidaritet rundt vaksinedistribusjonen.

Norsk koronamonitor fra Opinion har i pandemien spurt totalt 20.000 nordmenn om de er opptatt av hvordan koronaviruset sprer seg i Afrika. I tillegg er det spurt om alle land bør ha lik tilgang til vaksiner.

I mars oppgir 41 prosent av alle nordmenn at de er opptatt av hvordan koronaviruset sprer seg i Afrika. I fjor på samme tid sa 63 prosent det samme. Gjennomsnittet for pandemien er 50 prosent.

- Gjennom pandemien sier annenhver nordmann at de er opptatt av hvordan korona sprer seg i Afrika. Det illustrerer at koronasituasjonen globalt opptar mange, men oppmerksomheten er noe fallende, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion i en pressemeldling.

På spørsmål om alle land bør ha lik tilgang til en vaksine mot koronaviruset, svarer mer enn tre av fire nordmenn ja til dette (76 %). Kun 12 prosent sier nei, mens like mange svarer vet ikke. På det høyeste, i september, sa hele 90 prosent ja og kun 3 prosent nei, ifølge Opinion.

- Nordmenn har gjennom hele pandemien stått støtt med tanke på global vaksinefordeling, selv om solidaritetsfølelsen svekkes svakt over tid, sier Clausen.

Det afrikanske kontinentet består av 1,3 milliarder mennesker. Men så langt er under 2 prosent av verdens vaksiner distribuert til Afrika, ifølge WHO. 93 prosent av verdens vaksiner er levert til kun ti land. (ba)

---------------------

06:30 - 12.april

Vest-Afrika trues av sultkrise

Nesten 20 millioner mennesker trues av sult i Vest-Afrika og Sahel-regionen som følge av konflikter og koronapandemien.

Situasjonen kan utvikle seg til krise til sommeren i regionen, der 27 millioner mennesker kan komme til å trenge akutt mathjelp. Det er ett av ti mennesker i 14 land.

Bare i Nigeria kan 12,8 millioner mennesker stå foran en matvarekrise, eller noe som er enda verre, ifølge Food Crisis Prevention Network, som omfatter regjeringer, frivillige organisasjoner, kredittinstitusjoner og FN-organer.

Nigeria sliter med en rekke konflikter med jihadister i nordøst og væpnede gjenger i nordvest, i tillegg til landkonflikter i de sentrale delene av landet, separatister i sør og sjørøveri i Guineabukta.

Grenseområdet mellom de tre landene Burkina Faso, Niger og Mali er også utsatt på grunn av islamistisk krig mot sivilbefolkningen i flere år.

I tillegg til konflikten har fordrivelsen av 5,6 millioner mennesker, svak økonomi og pandemien forverret tilgangen på matvarer i området, ifølge nettverket.

Nesten 3 millioner mennesker kan bli rammet av en matkrise i Burkina Faso i løpet av de kommende månedene. Det samme kan 1,8 millioner mennesker i Tsjad, like mange i Sierra Leone, 1,3 millioner i Mali og nesten 1 million i Liberia. (NTB)

 

 

Publisert: 12.04.2021 08.21.24 Sist oppdatert: 13.04.2021 07.15.15