Michel Euler / AP / NTB

Ngozi Okonjo-Iweala fra Nigeria er utnevnt til ny toppsjef for Verdens handelsorganisasjon (WTO). Arkivfoto: AP / NTB

Foto: Michel Euler

SISTE NYTT: Rwandisk hotellsjef stilles for retten

Junta-talsmann: Aung San Suu Kyi holdes i sin bolig * WTO valgte første leder fra Afrika * FN-hjelp til ebolarammede Guinea * Aktivister og journalister likvideres i Afghanistan * WHO-eksperter: Tegn til at Wuhan-utbruddet var mye større enn oppgitt * Zimbabwe har fått kinesiske vaksiner * Arkeologer fant 5.000 år gammelt ølbryggeri i Egypt

Sist oppdatert: 17.02.2021 12.38.24

11:30 - 17. februar

Rwandisk hotellsjef stilles for retten

Familien til tidligere hotellsjef Paul Rusesabagina, som stilles for retten i Rwanda, tror ikke han får en rettferdig rettssak og frykter for helsen hans.

Rusesabagina, som har blitt hyllet for å redde etniske tutsier under folkmordet i 1994, ble pågrepet i fjor, siktet for å ha støttet en væpnet ving av sin politiske gruppering.

I 2004 ble hans gjerninger internasjonalt kjent gjennom Hollywood-filmen «Hotel Rwanda».

Den tidligere hotellsjefen ble pågrepet etter at han på mystisk vis forsvant under et opphold i Dubai. Han sier selv han ble kidnappet og pågrepet.

Rusesabagina har erkjent etableringen av en væpnet fløy kalt Den nasjonale frigjøringsfronten (FLN), underlagt den opposisjonelle politiske grupperingen Den rwandiske bevegelsen for demokratisk endring (MRCD).

Tiltalepunktene mot Rusesabagina handler blant annet om terrorisme, men han har selv avvist at han har vært involvert i kriminelle handlinger.

Selv om han vedgår at FLN begikk kriminelle handlinger, holder han fast ved at hans rolle var som diplomat.

Hans begrensede tilgang på forsvarere og angivelig skrantende helse har ført til internasjonal oppmerksomhet rundt saken hans.

– Dette er en farse, sier en av Rusesabaginas døtre, Carine Kanima, til AP før rettssaken startet i hovedstaden Kigali.

EU-parlamentet gikk forrige uke inn for en resolusjon som ba om en rettferdig rettssak for Rusesabagina. De beskrev det som skjedde med ham, som en «tvunget forsvinning». Rwandas justisminister Johnston Busingye anklaget dem for å blande seg inn i en rettsprosess i et suverent land med et uavhengig rettsvesen

Rusesabagina, som har vært en langvarig kritiker av landets president Paul Kagame, hadde bodd i utlandet i årevis. (NTB)

-------------------------------

13:35 - 16. februar

Junta-talsmann: Aung San Suu Kyi holdes i sin bolig

En talsmann for militærjuntaen i Myanmar hevder Aung San Suu Kyi ikke er pågrepet, men at hun befinner seg hjemme av hensyn til egen sikkerhet.

Det samme gjelder Myanmars avsatte president Win Myint, ifølge talsmannen Zaw Min Tun.

– Det er ikke slik at de er pågrepet. De befinner seg i boligene sine, sa han på en pressekonferanse tirsdag.

Han la til at «vi» holder dem i boligene sine av hensyn til deres egen sikkerhet.

– De er ved god helse, forsikret han.

Samtidig som talsmannen informerte, var det nye protester mot kuppmakerne en rekke steder i Myanmar. I Yangon var det demonstrasjoner utenfor sentralbanken og USAs ambassade.

Juntaens pressekonferanse var den første siden militærkuppet 1. februar, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Zaw Min Tun gjentok påstanden om at maktovertakelsen slett ikke var noe kupp. De militære lederne mener de hadde lov til å gripe makten fordi den nå avsatte regjeringen ikke gjorde nok for å håndtere påstått fusk i valget som ble holdt i november.

Militæret har aldri lagt fram solide bevis for påstandene om fusk i valget som deres støttespillere tapte.

75 år gamle Aung San Suu Kyis parti NLD har tidligere opplyst at hun befinner seg i husarrest. Hun er siktet for oppbevaring av ulovlig importerte walkietalkier, og siktelsen ble tirsdag utvidet til også å gjelde et brudd på en lov om håndtering av naturkatastrofer. Det opplyser advokaten Khin Maung Zaw, som har fått i oppgave å representere både Suu Kyi og Myint. (NTB)

--------------------

WTO valgte første leder fra Afrika

Mandag valgte Verdens handelsorganisasjon sin første kvinnelige leder, og første leder fra Afrika. Ngozi Okonjo-Iweala kommer imidlertid ikke til dekket bord.

– En sterk Verdens handelsorganisasjon (WTO) blir sentralt om vi skal komme oss raskt og fullstendig på beina fra ødeleggelsene koronapandemien har brakt med seg. Vi kan sammen gjøre WTO sterkere, mer fleksibelt og bedre tilpasset dagens virkelighet, sier Okonjo-Iweala i en uttalelse etter at hun ble valgt mandag.

I en verden der proteksjonisme, nasjonalisme og handelskrig har dempet drømmene om global frihandel, kan nigerianske Ngozi Okonjo-Iweala (66) være en bidragsyter til en ny start. Hun inntar posten 1. mars og blir sittende til august 2025.

– Det er et minefelt hun kommer til, sier den svenske samfunnsøkonomen og Afrika-viteren Peter Stein.

Samtidig roser han Ngozi Okonjo-Iweala for at hun utstråler profesjonell kompetanse, intellektuell skarphet og viljestyrke.

Hun kommer fra en framstående familie blant igbofolket øst i Nigeria. Faren var en lokal konge som kjempet på Biafras side under den nigerianske borgerkrigen. Ngozi gikk på de prestisjetunge amerikanske universitetene Harvard og MIT, avla doktorgrad på sistnevnte, og har både nigeriansk og amerikansk statsborgerskap.

Toppjobber

Det er imidlertid ikke utdannelsen, men den internasjonale erfaringen som gjør at Okonjo-Iweala kan bidra til en ny start for WTO. Hun hadde toppstillinger i Verdensbanken i 25 år, sist som organisasjonens administrerende direktør og nestkommanderende.

– Hun har mye erfaring med å jobbe i internasjonale organisasjoner der det er mange medlemmer med motstridende interesser. Hun kan navigere i den formen for maktkorridorer, sier Stein.

I to perioder fra 2003 til 2006 og 2011 til 2015 har Okonjo-Iweala dessuten vært finansminister i hjemlandet Nigeria. Her forsøkte hun å stå for reformer i det korrupsjonsherjede landet med enorme økonomiske skiller.

– Hun lyktes med å forhandle bort landets utenlandsgjeld, skape åpenhet rundt statens oljeinntekter, og reformerte pensjonssystemet og andre statlige bidrag, sier Stein.

Han legger til at mange av disse reformene ikke har overlevd siden hun forlot posten, ettersom de var svært avhengige av henne. Okonjo-Iweala sto også bak tilbaketrekkingen av drivstoffsubsidier, noe som førte til omfattende protester.

Nå skal altså nigerianeren hanskes med stats- og regjeringssjefer. Organisasjonen har slitt i motvind gjennom flere år, ikke minst etter at USAs tidligere president Donald Trump og andre statsledere har tatt handelskrig, straffetoll og tariffer i bruk igjen som politiske instrumenter.

Trump blokkerte også utnevnelsen av en ny generaldirektør da brasilianske Roberto Azevedo uventet gikk av til fordel for en toppjobb i PepsiCo i august 2020. Da Joe Biden tok over, åpnet han opp prosessen igjen og ga sin støtte til Okonjo-Iweala i begynnelsen av februar. Da trakk også hovedkonkurrenten, den sørkoreanske handelsministeren Yoo Myung-hee, sitt kandidatur.

Stein minner om at problemene til WTO ikke begynte med Donald Trump. Allerede under Barack Obama begynte skepsisen mot organisasjonen å vokse. Motsetningene mellom USA og Kina kommer til å påvirke hele den internasjonale handelen de kommende årene, og det er ikke gitt at Biden vil representere noen stor kursendring. (NTB /AFP)

--------------------

16. februar

FN-hjelp til ebolarammede Guinea

Det første FN-flyet med eksperter og medisinsk utstyr har landet Nzerekore i Guinea, der et nytt utbrudd av den dødelige blødersykdommen ebola krever liv.

Fem mennesker er til nå døde av sykdommen i Guinea. Det første offeret var en 51 år gammel sykepleier som døde i januar, og to av brødrene hennes døde også etter å ha deltatt i begravelsen hennes.

To andre er også døde, og ytterligere to har ifølge myndighetene testet positivt. Ti andre skal ha symptomer på ebola-smitte.

11.300 mennesker døde i en ebola-epidemi som rammet de tre vestafrikanske landene Guinea, Liberia og Sierra Leone mellom 2013 og 2016. (NTB)

--------------------------------------
10:30 - 15. februar

Aktivister og journalister likvideres i Afghanistan

Minst 65 mediearbeidere og menneskerettighetsaktivister er blitt likvidert i Afghanistan de siste tre årene, ifølge en ny FN-rapport.

Rapporten fra FNs kontor i Afghanistan (UNAMA) mandag dekker perioden mellom 1. januar 2018 og 21. januar 2021. 32 av ofrene var menneskerettighetsaktivister og 33 var medieansatte.

Likvideringene er blitt trappet opp under fredssamtalene mellom den afghanske regjeringen og Taliban de siste månedene. Elleve personer skal ha blitt drept siden september i fjor. Angrepene fører til at mange journalister sensurerer sitt eget arbeid, slutter, eller forlater landet for å sikre seg selv og familien.

Rapporten peker imidlertid ikke på Taliban alene. Den ber afghanske myndigheter om å beskytte sivilsamfunnet bedre, og ikke-statlige aktører, deriblant Taliban, om å etterforske alle angrep de beskyldes for. (NTB)

-------------------------------
08:50 - 15. februar

WHO-eksperter: Tegn til at Wuhan-utbruddet var mye større enn oppgitt

WHO-ekspertene som har vært i Kina for å granske koronavirusets opprinnelse, fant tegn til større koronautbrudd i Wuhan i desember 2019 enn tidligere antatt.

Ekspertene kan for første gang slå fast at det var mer enn tolv ulike varianter av viruset i Wuhan allerede i desember 2019, opplyser gruppens leder Peter Ben Embarek til CNN.

Ekspertene fikk også snakke med det Kina har opplyst var den første smittede pasienten, en kontorarbeider i 40-årene som ikke hadde vært på reiser og som ble registrert smittet 8. desember 2019.

– Viruset sirkulerte bredt i Wuhan i desember. Dette er et nytt funn, sier Embarek.

WHOs eksperter ber nå om hurtig tilgang til hundretusener av blodprøver fra Wuhan som de så langt ikke har fått lov til å analysere. (NTB)

----------------------------

07:25 - 15. februar

Zimbabwe har fått kinesiske vaksiner

Zimbabwe har mottatt en donasjon på 200.000 doser med Sinopharm-vaksiner fra Kina. Det er de første vaksinene som har ankommet det sørafrikanske landet.

– Vi har lagt merke til at Kinas svar har vært raskt i denne krevende tiden, sa visepresident Constantino Chiwenga på flyplassen i Harare da vaksinene kom med et Air Zimbabwe-fly mandag.

– Zimbabwe er vår bror, så forsyning av vaksiner til Zimbabwe er ikke noe problem, sa Kinas ambassadør Guo Shaochun.

Zimbabwes regjering skal betale for ytterligere 600.000 Sinopharm-doser som ventes å komme til landet i begynnelsen av mars.

Zimbabwe er blant de første av 58 land som får donert vaksiner fra Kina. (NTB)

------------------------

Arkeologer fant 5.000 år gammelt ølbryggeri i Egypt

Arkeologer har gravd opp et over 5.000 år gammelt ølbryggeri i Egypt. Egyptiske myndigheter håper oldtidsfunnet skal få flere turister til landet.

Bryggeriet ble nylig oppdaget av en gruppe av amerikanske og egyptiske arkeologer i den egyptiske oldtidsbyen Abydos, opplyser Egypts departement for turisme og oldtiden.

Abydos ligger i nærheten av Sohag, ikke langt fra Nilen.

Bryggeriet, som menes å stamme fra år 3100 f. Kr., kunne i sin tid produsere tusenvis liter øl. I den tiden regjerte kong Narmer, som sto for en fredelig forening av det egyptiske land.

Ølet ble blant annet drukket i begravelsene til Egypts første konger, sier en av lederne for arkeologgruppa, Matthew Adams. (NTB)

Publisert: 15.02.2021 09.00.54 Sist oppdatert: 17.02.2021 12.38.24