Carlos Alberto hever armen for et siste farvel med sin avdøde kone, 41 år gamle Aparecida de Freitas, som døde etter komplikasjoner med covid-19. Kvinnen er blant de 360.000 som har mistet livet under koronapandemien i Brasil. Foto: Bruna Prado/AP/NTB

Siste nytt: Norge sier fra seg flere opsjoner på vaksiner

10.00 - 16. april

Norge sier fra seg flere opsjoner på vaksiner

Norge sier fra seg flere av opsjonene på kjøp av vaksiner mot covid-19 gjennom det globale innkjøpssamarbeidet Covax, melder norske myndigheter. Ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet dreier det seg om vaksiner laget av Novavax og Janssen.
 
I november i fjor sa Norge fra seg opsjoner på 677 000 vaksinedoser fra produsenten AstraZeneca, noe som førte til kritikk fra opposisjonen på Stortinget da avgjørelsen ble kjent. Det er ikke opplyst hvor mange vaksiner Norge nå sier fra seg, og når avgjørelsen er tatt.
 
Når Norge lar være å bruke sine opsjoner, betyr det at det blir flere vaksinedoser igjen til fordeling i lav- og mellominntektsland. De 92 fattigste landene i verden deltar i den såkalte AMC-delen av Covax-samarbeidet.
 
– Det haster å sikre at utrullingen av vaksiner blir mer likeverdig, overføringen av opsjoner til Covax AMC kan bidra til dette, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein i pressemeldingen.
 
Det er ikke klart når vaksinene som Norge nå frasier seg, ville ha kunnet komme til Norge. Novavax' vaksine er fortsatt under utvikling, og ennå ikke godkjent for bruk i noe land. Janssen er et datterselskap av Johnson & Johnson. (aor/ba)
 
-------------------
 
09.45 - 16. april

Storbritannia henter vaksiner fra globalt innkjøpssamarbeid

Storbritannia tar i bruk sine opsjoner i det globale vaksinesamarbeidet Covax og henter ut 539 000 vaksinedoser for levering innen utgangen av juni, ifølge avisa Development Today. En rekke rike land inngikk i fjor opsjoner på kjøp av vaksiner mot covid-19 gjennom innkjøpssamarbeidet, men de fleste har valgt å ikke ta i bruk denne muligheten.
 
Canada har tidligere fått hard kritikk fra en rekke frivillige organisasjoner for å bruke sine opsjoner gjennom Covax.
 
Om høyinntektsland velger å ikke bruke sine opsjoner, blir det flere vaksinedoser igjen til lav- og mellominntektsland som også deltar i ordningen. Norge sa i november i fjor nei til å bruke sine opsjoner, noe som har ført til kritiske spørsmål fra Sp og FrP.
 
Storbritannia betalte i fjor 71 millioner britiske pund til Covax for opsjoner på inntil 27 millioner vaksinedoser, ifølge avisa. Det er en bare en liten del av dette som nå tildeles britene etter en global fordelingsnøkkel. (aor/ba)
 
------------------
 
08:00 - 16. april

USA krever at Eritrea trekker seg ut av Etiopia umiddelbart

Eritrea må trekke ut sine styrker fra Tigray-regionen i Etiopia umiddelbart, krever USAs FN-ambassadør.

– Vi er forferdet over meldinger om voldtekt og andre former for ubeskrivelige seksuelle overgrep som fortsetter å komme til overflaten i den nordlige delen av Etiopia, sier Linda Thomas-Greenfield.

Hun legger til at eritreiske styrker må trekke seg ut av Etiopia umiddelbart.

Uttalelsene kom etter at FNs sikkerhetsråd hadde diskutert Tigray-situasjonen bak lukkede dører torsdag.

------------------------
07:00 - 16. april

Leger Uten Grenser: Brasil er i en humanitær katastrofe

Den mislykkede politiske håndteringen av koronapandemien har ført Brasil ut i en humanitær katastrofe, opplyser Leger Uten Grenser.

Så langt har 360.000 mennesker mistet livet under koronapandemien i Brasil. I forrige uke sto landet med 212 millioner mennesker for 11 prosent av alle smittetilfeller og 26,2 prosent av dødsfall i verden, opplyser Leger Uten Grenser.

Organisasjonen skriver i en uttalelse torsdag at landet står i en humanitær katastrofe og at president Jair Bolsonaros regjering gjør krisen enda verre.

– Mangelen på politisk vilje til å håndtere pandemien tar livet av brasilianere i tusentall, går det fram av uttalelsen der Leger Uten Grenser også skriver at Brasil nå er den globale pandemiens episenter.

Leger Uten Grenser skriver at president Bolsonaros mangel på sentralisert innsats mot covid-19 og motstand mot objektive helseråd har forverret krisen. (NTB)

----------------------

06:00 - 16. april

FN: Jemen-krisen blir stadig verre

Verdens største humanitære krise i Jemen blir stadig verre, advarer FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock.

I en oppdatering i FNs sikkerhetsråd torsdag sa Lowcock at titusener av mennesker i Jemen allerede sulter i hjel. Ytterligere 5 millioner er ett steg unna sultdøden, advarte han.

Lowcock la også til at mars var den dødeligste måneden i Jemen til nå i år, med over 200 sivile som ble drept eller såret som følge av krigshandlinger. Nesten 350 private boliger ble ødelagt eller skadd, sa han. Videre har Jemen de siste ukene blitt rammet av stadig flere koronatilfeller.

For å stanse det Lowcock kalte en katastrofe under utvikling, oppfordret han Sikkerhetsrådet til umiddelbar handling for å beskytte sivile, gi tilgang til humanitær hjelp, finansiering og støtte til landets økonomi og vei til fred.

Som følge av finansieringskutt klarer FN nå å hjelpe kun 9 millioner mennesker hver måned, mens FN for ett år siden kunne hjelpe 14 millioner mennesker i måneden, uttalte Lowcock. Han viste til en giverkonferanse 1. mars der det ble lovet 14 milliarder kroner, under halvparten av det som trengs, sa han. (NTB)

---------------------------

15. april

Forverret situasjon i Tigray

Den humanitære situasjonen i Tigray er forverret, og eritreiske styrker befinner seg fortsatt i den etiopiske provinsen, ifølge FNs nødhjelpssjef.

Mark Lowcock orienterte torsdag FNs sikkerhetsråd om situasjonen i Tigray-provinsen, der etiopiske regjeringsstyrker i november i fjor innledet en militæroffensiv mot Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF).

Eritreiske regjeringsstyrker sluttet seg til offensiven, men ifølge Etiopias statsminister Abiy Ahmed gikk de i forrige måned med på å trekke seg ut. Det har ikke skjedd, ifølge Lowcock.

– Det foreligger ikke beviser for at den lovede tilbaketrekningen av eritreiske styrker har funnet sted, sier han. (NTB)

Publisert: 16.04.2021 07.40.03 Sist oppdatert: 16.04.2021 07.40.03