Nicholas Bamulanzeki / AP / NTB  COVID-19;Coronavirus, COVID-19, Coronavirus

I 22 afrikanske land steg smittetilfellene med over 20 prosent i forrige uke. Kongo, Namibia og Uganda registrerte sine høyeste smittetall på én uke siden pandemien startet. Bildet er fra et vaksinasjonssenter i Ugandas hovedstad Kampala. Foto: Nicholas Kajoba / Xinhua / NTB

SISTE NYTT: Den tredje smittebølgen tiltar i styrke i Afrika

Elever bortført i nytt skoleangrep * Gigant-diamant funnet i Botswana * TV-aksjonen til MSF

08:12 - 18. juni:

Nigeria: Elever bortført i nytt skoleangrep

Flere enn 80 elever og fem lærere er blitt bortført fra en internatskole nordvest i Nigeria, ifølge en lærer ved skolen.

Angrepet på skolen i delstaten Kebbi skjedde torsdag. En politimann ble drept.

Det var først uklart hvor mange elever som ble ført bort av de væpnede angriperne. Men en lærer ved skolen opplyser fredag morgen til nyhetsbyrået Reuters at over 80 er kidnappet.

Lokale innbyggere forteller at fire elever ble skutt og såret av angriperne.

Nord i Nigeria har det vært en rekke massebortføringer av skoleelever de siste årene. Gjerningsmennene er vanligvis kriminelle som håper å få løsepenger.

Bare for knappe tre uker siden ble et stort antall elever bortført fra en skole i byen Tegina, som ligger nærmere 40 mil sørøst for Kebbi.

(©NTB)

-------------------

20.55 - 17. juni

Frikjent i Haag - Gbagbo hjemme i Elfenbenskysten

Elfenbenskystens tidligere leder Laurent Gbagbo er tilbake i hjemlandet for første gang på ti år etter å ha blitt frikjent i ICC i Haag.

Gbagbo (76) var anklaget for forbrytelser mot menneskeheten i Den internasjonale straffedomstolen (ICC), men ble frikjent i januar 2019. Frikjennelsen ble opprettholdt i mars i år.

Torsdag landet han på flyplassen ved Abidjan, der politiet brukte tåregass for å spre tilhengerne hans.

Gbagbo ble tvunget til å gå av i april 2011 etter at han i flere måneder nektet å erkjenne at han hadde tapt valget, noe som førte til en blodig konflikt der om lag 3.000 mennesker ble drept.

Hans motstander den gang, Alassane Ouattara, er fortsatt landets president.

Gbagbo ble etter dette overført til Haag, der han satt fengslet fram til 2019. Deretter bodde han i Brussel fram til påtalemyndigheten tapte ankesaken.

Hjemkomsten hans anses som en viktig test på hvor stabilt Elfenbenskysten er. Ti år er gått siden den bitre konflikten som fortsatt preger forholdet mellom landets ulike befolkningsgrupper.

(©NTB)

-------------------

18:22 - 17. juni:

Zambias første president er død

Zambias mangeårige president Kenneth Kaunda er død, 97 år gammel, opplyser sønnene hans.

Kaunda var Zambias første president etter uavhengigheten fra Storbritannia og regjerte fra 1964 til 1991.

Han var i flere tiår en av det afrikanske kontinentets mest markante statsoverhoder og var aktiv i kampen mot det hvite mindretallsstyret i Sør-Afrika og Rhodesia, nå Zimbabwe.

Han ble innlagt på Maina Soko-sykehuset i Lusaka 14. juni. Torsdag døde han av lungebetennelse, opplyser sønnene Panji og Kambarage Kaunda til nyhetsbyrået DPA.

(©NTB)

-------------------

15:41 - 17. juni:

TV-aksjonen til Leger Uten Grenser

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har besluttet å gi neste års TV-aksjon i NRK til Leger Uten Grenser og søsterorganisasjonen DNDi.

Leger Uten Grenser har valgt aksjonsnavnet «Grenseløse sykdommer – glemte pasienter», skriver NRK i en pressemelding torsdag.

DNDi, Drugs for Neglected Diseases initiative, er en søsterorganisasjon som Leger Uten Grenser opprettet da organisasjonen fikk Nobels fredspris i 1999.

Kringkastingssjefen er fornøyd med at et enstemmig innsamlingsråd i NRK gikk for disse organisasjonene.

– Dette er et viktig formål, særlig sett i lys av pandemien vi har stått i det siste drøye året. Jeg er helt sikker på at dette er en aksjon som vil engasjere folk i hele Norge, sier Eriksen.

(©NTB)

-------------------

15:41 - 17. juni:

Den tredje smittebølgen tiltar i styrke i Afrika

Den tredje bølgen med koronasmitte i Afrika tiltar i styrke, og smittetilfellene på kontinentet øker, advarer WHO.

– Afrika er i midten av en tredje bølge. Kurven som viser økningen av smittetilfeller, burde gjøre at alle handler med en gang, sier WHOs Afrika-direktør Matshidiso Moeti på en pressekonferanse.

Ifølge WHO ble det registrert over 116.500 smittetilfeller forrige uke, mens det uken før ble registrert 91.000.

I 22 afrikanske land steg smittetilfellene med over 20 prosent i forrige uke. Kongo, Namibia og Uganda registrerte sine høyeste smittetall på én uke siden pandemien startet.

Varianter sprer seg

WHO forklarer smitteøkningen med at lav etterfølgelse av smitteverntiltak har kommet kombinert med noe kaldere vær i vintermånedene. I tillegg har de mer smittsomme virusvariantene begynt å spre seg.

Deltavarianten, som først ble påvist i India, har blitt registrert i 14 afrikanske land. I over 22 land er alfavarianten og betavarianten registrert. De ble først påvist i Storbritannia og Sør-Afrika.

– Økningen i smittetilfeller og dødsfall er en vekker for landene som henger etter, sier Moeti.

Kontinentet har blitt rammet mindre hardt av pandemien enn de fleste andre regioner. Det er så langt registrert 135.885 dødsfall og litt over 5 millioner smittetilfeller.

Vaksinering tar seg opp

WHO viser til at over fem millioner vaksinedoser har blitt satt i løpet av de siste fem dagene, og at vaksineringen tar seg opp i Afrika.

– Flere afrikanske land har vist at de kan frakte vaksiner raskt. Selv om vi setter pris på internasjonale vaksineløfter, trenger vi vaksiner her og nå hvis den tredje bølgen skal overkommes, sier Moeti.

Nesten tolv millioner er nå fullvaksinert på kontinentet, noe som utgjør under en prosent av innbyggertallet.

(©NTB)

-------------------

12:00 - 17. juni:

Prisvinner samarbeider med forskere i Afrika og India

Professor Meta Roestenberg fra Nederland er tildelt den norske Lettenprisen for 2021. Hun får den for arbeidet med å finne en vaksine mot malaria, skriver Uniforum. 

Roestenberg er spesialist i infeksjonssykdommer og utdannet ved Leiden University Medical Center i Nederland. Der arbeider hun også som professor i vaksineutvikling. Hun bruker sin ekspertise på infeksjonssykdommer som er utbredt i fattige land. 

Lettenprisen anerkjenner fremragende unge forskere innen helse, utvikling, miljø og likeverd. Professor Roestenberg har etablert et internasjonalt nettverk av vaksineforskere i Uganda, Zambia, India og Burkina Faso for å overføre kunnskap og utveksle forskere mellom land. Arbeidet hennes vil ha stor betydning for å stanse smittsomme sykdommer i utviklingsland.

Lettenprisen ble lansert i 2018 av det norske Akademiet for yngre forskere og Lettenstiftelsen, for å anerkjenne unge forskeres bidrag innen helse, utvikling, miljø og likeverd. Prisen på 2 millioner kroner blir tildelt annethvert år til en fremragende forsker under 45 år som kombinerer vitenskapelig arbeid og sosialt engasjement. I 2018 vant advokat Tarunabh Khaitan fra India prisen.

-------------------

10:52 - 17. juni: 

Botswana kan ha funnet verdens tredje største diamant

En 1.098 karat stor diamant har blitt funnet i Botswana, ifølge selskapet Debswana. Den blir omtalt som den tredje største som noen gang er funnet.

Diamanten, som ble funnet 1. juni, er blitt vist fram for president Mokgweetsi Masisi i hovedstaden Gaborone.

– Det er antatt at det er det tredje største edelstensfunnet i verden, sier Debswana-sjef Lynette Armstrong.

Hun sier funnet betyr svært mye for Botswana og at det kan bringe håp til et land som sliter.

Den største diamanten som noen gang er funnet, var på 3.106 karat og ble funnet i Sør-Afrika i 1905. Den nest største, som var på 1.109 karat – på størrelse med en tennisball – ble funnet i Botswana i 2015. (NTB)

------------------

09.50 - 17. juni

Innsatte i Mosambik tvinges til prostitusjon

Fengselsbetjenter i Mosambiks største kvinnefengsel tvinger innsatte til å drive prostitusjon, ifølge en lokal organisasjon.

Kvinnene i Ndlavela kvinnefengsel i Maputo blir tvunget til å ha sex for betaling som ender i fengselsbetjentenes lommer, ifølge en rapport fra Centre for Public Integrity.

Ifølge rapporten er kvinnene blitt fraktet fra fengslet tre eller fire ganger i uken for å drive prostitusjon. De som har gjennomført det, skal ha blitt tilbudt spesialbehandling i fengslet. De som har nektet, er angivelig blitt torturert.

– Dette er ikke isolerte tilfeller. Det er en ordning som har vært i minst ti år, ifølge forklaringer fra innsatte og tidligere innsatte, hevder organisasjonens leder Edson Cortez.

Organisasjonen undersøkte forholdene i fengselet i det skjulte i seks måneder. De brukte skjulte kameraer for å dokumentere hendelsene.

Etter publiseringen besøkte justisminister Helena Kida fengslet onsdag. Hun beordret en etterforskning, og funnene ventes å bli lagt fram om to uker. (NTB)

--------------

22.36 - 16. juni

Boko Haram bekrefter at lederen er død

Boko Harams leder, Abubakar Shekau, er død, bekrefter jihadistgruppen i en video der den antatte nye lederen opptrer.

Nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til videoen der Bakura Modu, som antas å ha tatt over, bekrefter dødsfallet.

BOKOHARAMLEDERDREPT.jpg

Den rivaliserende gruppen IS i Vest-Afrika-provinsen (ISWAP) meldte om dødsfallet allerede 6. juni. Ifølge Reuters skal Shekau ha mistet livet etter et sammenstøt med ISWAP den 18 mai.

Shekau er blant annet utpekt som hjernen bak bortføringen av 276 jenter fra en skole i byen Chibok nord i Nigeria i 2016. Boko Harams kamp for en islamsk stat i det nordlige Nigeria har kostet minst 30.000 mennesker livet i Nigeria og nabolandene. Over tre millioner mennesker er sendt på flukt.

(NTB)

--------------------

15:06 - 16. juni

Nigeria: Høye matpriser kater sju millioner ut i fattigdom

Høy inflasjon påvirket av stigende matpriser har kastet sju millioner personer i Nigeria ut i fattigdom, ifølge Verdensbanken.

I mai var inflasjonen på 17,9 prosent, ifølge Nigerias svar på Statisk sentralbyrå. Samme måned steg matprisene med 22,3 prosent.

– Matprisene utgjorde over 60 prosent av den totale inflasjonen. Stigende priser har anslagsvis presset sju millioner nigerianere under fattigdomsgrensa bare i 2020, heter det i Verdensbankens rapport.

Koronapandemien og oljeprisfallet har rammet Nigeria hardt. Petroleum står for 90 prosent av landets eksportinntekter. Landet opplever sin andre lavkonjunktur på fire år.

Samtidig var en tredel av Nigerias arbeidsstyrke uten arbeid i slutten av 2020. (NTB)

Publisert: 17.06.2021 10.56.43 Sist oppdatert: 17.06.2021 16.17.29