Dagliglivet går sin gang i flyktningleiren for internt fordrevne i Kabul, her er unge gutter i lek. Foto: Mariam Zuhaib / AP / NTB

SISTE NYTT: Pandemien kan skade klimainnsatsen, advarer WEF

Redd Barna: Rundt ti millioner afghanske barn kan rammes av sult i år * Fire skoler brant ned i flyktningleirer i Bangladesh * Tusenvis hjemløse etter dødelig jordskjelv i Indonesia * For lite penger til klimatilpasning i fattige land * Kina trolig eneste store økonomi med BNP-vekst i koronaåret

Av Jan Speed (red.) Sist oppdatert: 19.01.2021 07.34.18

15:15 - 19. januar

Pandemien kan skade klimainnsatsen, advarer WEF

Koronakrisen vil gjøre det vanskeligere å koordinere innsatsen for klimaet, advarer Verdens økonomiske forum (WEF) i en rapport om global risiko.

Den økonomiske krisen i kjølvannet av pandemien øker forskjellen innen helse og økonomi, skriver organisasjonen bak det årlige toppmøtet i Davos. Rapporten er basert på en undersøkelse blant næringslivsledere, økonomer og offentlige tjenestemenn. Usikkerheten kan altså undergrave samarbeidet som trengs for å takle klimaendringer og miljøødeleggelser.

De 841 som har svart på undersøkelsen, mener ekstremvær, manglende handling mot klimaendringer og menneskeskapte miljøødeleggelser er de mest framtredende globale risikoene de neste ti årene. Også smittsomme sykdommer og minkende artsmangfold trekkes fram.

Når verden reiser seg etter koronakrisen, må det økonomiske og sosiale systemet endres for å redusere ulikhet, bedre helsen og beskytte planeten, sier WEF-direktør Saadia Zahidi.

Årets samling i Davos er avlyst, men det holdes et digitalt toppmøte neste uke. Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron og hans kinesiske kollega Xi Jinping er blant de mange lederne som skal delta. (NTB)

----------------------------------
07:10 - 19. januar

Redd Barna: Rundt ti millioner afghanske barn kan rammes av sult i år

Rundt ti millioner afghanske barn risikerer ifølge Redd Barna å mangle mat i 2021. Organisasjonen ber verdenssamfunnet om 11,1 milliarder kroner til hjelpen.

Over 18 millioner mennesker i Afghanistan trenger livsviktig støtte, blant annet til mat, varsler Redd Barna. Blant dem er det minst 9,7 millioner barn.

Redd Barnas landdirektør i Afghanistan, Chris Nyamandi, sier landet sliter med en blanding av voldelige konflikter, fattigdom og koronapandemien.

– Det er en desperat ille situasjon som trenger umiddelbar oppmerksomhet fra det internasjonale samfunnet, sier han.

Redd Barna ber om 1,3 milliarder dollar (11,1 milliarder kroner) for å betale for bistand knyttet til krisen i år.

Samtidig har FN og dets humanitære partnere i år bedt om drøyt 11 milliarder kroner i nødhjelp til 16 millioner afghanere. I fjor var det rundt 2,3 millioner som trengte livreddende støtte.

– Det er en stor økning i mennesker som trenger hjelp, påpeker Stephane Dujarric, talsmann for FNs generalsekretær.

Situasjonen ser altså langt dystrere ut i år, ifølge nødhjelpsorganisasjonene. Fredssamtalene mellom afghanske myndigheter og Taliban har så langt ikke ført til noen konkrete resultater eller mindre vold, og koronapandemien rammer flere millioner afghanske familier.

Ifølge Verdensbanken har pandemien ført til at det importeres langt mindre varer, blant annet grunnleggende husholdningsvarer. Det har ført til en kraftig inflasjon. (NTB)

---------------------------

09:30 - 19. januar

Fire skoler brant ned i flyktningleirer i Bangladesh

Fire Unicef-skoler for rohingya-flyktninger har brent ned i Cox's Bazar i Bangladesh. Unicef, som er FNs barnefond, kaller det en mordbrann.

Det er uklart hvem som muligens angrep skolene som var tomme, men sikkerhetssituasjonen i leirene med rundt én million mennesker har forverret seg de siste månedene.

– Hendelsen forstyrrer videre læring for over 300 allerede vanskeligstilte flyktningbarn som har mistet utdanningsanlegget, skriver Unicef på Twitter.

Unicef driver rundt 2.500 læringssentre i 34 flyktningleirer i Bangladesh. Rundt 240.000 rohingya-barn gikk på skole der før koronapandemien. Rohingyaene er stort sett konservative, og mange motarbeider utdannelse av jenter.

I forrige uke ble flere tusen rohingya-flyktninger hjemløse da en massiv brann herjet i en flyktningleir. (NTB)

------------------------------------
13:30 - 18. januar

Tusenvis hjemløse etter dødelig jordskjelv i Indonesia

Nesten 20.000 personer bor i telt og andre midlertidige løsninger etter fredagens voldsomme jordskjelv i Indonesia. Minst 84 personer har omkommet.

Skjelvet på øya Sulawesi ble målt til en styrke på 6,2 og jevnet bygninger med jorden i kystbyen Mamuju, hvor minst 73 personer har mistet livet. I tillegg har minst elleve personer i Majene omkommet.

Tre dager etter katastrofen er det uklart hvor mange som fortsatt ligger under de store haugene med ruiner. Så langt har 18 personer blitt funnet i live.

Ifølge en talsperson for myndighetene er 900 personer skadd, hvor nesten 300 behandles for kritiske skader. Nesten 20.000 personer har blitt flyttet til midlertidige boløsninger. (NTB)

-------------------------
10:45 - 18. januar

Rapport: For lite penger til klimatilpasning i fattige land

Rike land har så langt ikke oppfylt sine løfter om økonomiske bidrag til klimatilpasning i de mest sårbare landene, ifølge en ny FN-rapport.

I Parisavtalen har de rike landene forpliktet seg til å bidra med økonomisk støtte for å hjelpe fattige land å tilpasse seg endringene i klimaet.

Men så langt er ikke bidragene i tråd med det som er blitt lovet, ifølge en ny rapport fra FNs utviklingsprogram (Unep).

Organisasjonen anslår at fattige land per i dag får tilgang til 30 milliarder dollar til klimatilpasning per år. Behovet antas å være 70 milliarder, og dette kan øke til 300 milliarder mot slutten av dette tiåret.

I midten av dette århundret vil behovet for penger til klimatilpasning trolig ha vokst til 500 milliarder dollar per år. Summen tilsvarer 4.300 milliarder kroner med dagens vekslingskurs. (NTB)

---------------------

08:00 - 18. januar

Kina trolig eneste store økonomi med BNP-vekst i koronaåret

Den kinesiske økonomien vokste med 2,3 prosent og blir antakelig den eneste store økonomien med BNP-vekst i 2020.

Veksten er likevel den svakeste siden den kinesiske økonomien gjennomgikk omfattende reformer på 70-tallet. Kinas nasjonale statistikkbyrå beskriver 2020 som et «dystert og komplekst miljø både hjemme og i utlandet».

Til tross for det var Kina langt foran USA og andre store økonomier. Deres tall om fjoråret er ikke klare, men det er ventet at Kinas blir den eneste store økonomien med BNP-vekst i 2020.

Veksten er for øvrig større enn Det internasjonale pengefondets (IMF) spådom på 1,9 prosent, skriver nyhetsbyrået DPA. I 2021 spår IMF at Kinas økonomi vokser med 7,9 prosent. (NTB)

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 18.01.2021 11.34.29 Sist oppdatert: 19.01.2021 07.34.18