Tallet på registrerte koronarelaterte dødsfall på det afrikanske kontinentet passerte fredag 100.000, ifølge en oversikt fra Reuters. Denne uken begynte både Sør-Afrika og Zimbabwe å vaksinere helsearbeidere mot covid-19. Foto: Wilfred Kajese

SISTE NYTT: Norge fryser stat-til-stat-samarbeidet med Myanmar

Colombias regjeringsstyrker likviderte minst 6.400 sivile * Norge fryser stat-til-stat-samarbeidet med Myanmar * Hackere angriper militærjuntaen i Myanmar * Millioner av barn risikerer å bli ofre for seksuell vold * USA vil løse årsakene til ulovlig migrasjon i Guatemala * Greenpeace: Hundretusener døde av luftforurensning i storbyer i 2020

Sist oppdatert: 19.02.2021 07.16.38

21:40 - 18. februar

Colombias regjeringsstyrker likviderte minst 6.400 sivile

Regjeringshæren i Colombia sto bak minst 6.400 utenomrettslige henrettelser mellom 2002 og 2008, ifølge Spesialdomstolen for fred i landet.

Ofrene var sivile, men forsvarsledelsen framstilte dem som soldater i Farc-geriljaen. Mange av dem ble ikledd uniformer og fikk våpen i hendene etter at de ble drept.

Påtalemyndigheten i Colombia har tidligere erkjent at regjeringsstyrkene likviderte 2.249 sivile mellom 1988 og 2014, de fleste av dem i årene 2006 til 2008 da Alvaro Uribe var president.

Spesialdomstolen, som ble opprettet som ledd i den norskstøttede fredsavtalen mellom myndighetene og Farc-geriljaen i 2016, slo torsdag fast at antallet slike utenomrettslige henrettelser var langt høyere. (NTB)

--------------------------

Norge fryser stat-til-stat-samarbeidet med Myanmar

Stat-til-stat-samarbeidet med Myanmar utgjør på årets bistandsbudsjett 66,5 millioner kroner.

Årsaken er militærkuppet 1. februar der hæren i Myanmar veltet regjeringen til den demokratisk valgte lederen Aung San Suu Kyi.

– Myanmar er et av de fattigste landene i Asia, og kuppet vil gjøre situasjonen for befolkningen enda vanskeligere, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) i en pressemelding torsdag.

– Samtidig som vi fryser stat-til-stat-programmene, er det vår vurdering at støtten via FN og sivilt samfunn til blant annet sårbare grupper, etniske og religiøse minoriteter må videreføres, legger han til.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) understreker at Norge fordømmer kuppet og krever at politikere, journalister og andre som er pågrepet, deriblant Suu Kyi, slippes fri umiddelbart.

– Norge har bedt de militære kuppmakerne følge demokratiske spilleregler, gjeninnsette regjeringen og respektere resultatet fra valget i november 2020, sier utenriksministeren.

Flere store demonstrasjoner ble torsdag gjennomført i Myanmar. Titusenvis av demonstranter hadde møtt opp i flere byen for å vise sin støtte til Suu Kyi og andre pågrepne politikere.

Samtidig kommer det ubekreftede meldinger om at hæren slår hardt ned på protestene. (NTB)

-------------------------
08:40 - 18. februar

Hackere angriper militærjuntaen i Myanmar

Hackere har gått til angrep på militærjuntaen som 1. februar kuppet makten i Myanmar.

Dataangrepene har vært rettet mot myndighetenes offisielle sider og skjedde dagen etter at titusener demonstrerte mot kuppet, som avsatte regjeringen til landets valgte leder Aung San Suu Kyi.

Samtidig fortsetter juntaen å slå ned på protester med soldater og internettnedstenging.

Hackergruppen, som kaller seg Myanmar Hackers, angrep blant annet nettsidene til landets sentralbank, informasjonssidene til hæren, rikskringkasteren MRTV, havnevesenet og mat- og legemiddeltilsynet.

– Vi kjemper for rettferdighet i Myanmar, skriver gruppen på sin facebookside. (NTB)

----------------------------------------------
07:45 - 18. februar

Millioner av barn risikerer å bli ofre for seksuell vold

72 millioner barn bor i områder med krig og konflikt der væpnede grupper bruker seksuell vold mot barn som våpen, viser en ny rapport fra Redd Barna.

Rapporten , som er laget i samarbeid med fredsforskningsinstituttet Prio i Oslo, viser at hvert sjette barn i krigs- og konfliktherjede områder risikerer å bli voldtatt, tvunget inn i prostitusjon, uønsket graviditet, tvangssterilisering eller abort.

Seksuell vold mot barn begått av opprørere, militssoldater, regjeringssoldater og politifolk brukes stadig oftere som strategiske våpen.

Dette gjøres for å terrorisere og spre frykt i sivilbefolkningen, som et ledd i etnisk rensing, for å ydmyke en etnisk gruppe eller som straff for at noen angivelig har støttet en av partene i konflikten.

Hvert tredje barn i verden, rundt 834 millioner, levde i 2019 i land i krig der minst en av de involverte partene begikk seksuelle overgrep mot barn, går det fram av rapporten «Våpen i krig: Seksuell vold mot barn i konflikter». (NTB)

---------------------------------
07:45 - 18. februar 

USA vil løse årsakene til ulovlig migrasjon i Guatemala

USA lover å bistå Guatemala med å håndtere de underliggende årsakene til ulovlig migrasjon, ifølge USAs utenriksminister Anthony Blinken.

– USA er forpliktet til å takle de strukturelle problemene som forårsaker uregelmessig migrasjon, sa Blinken i en telefonsamtale med Guatemalas utenriksminister Pedro Brolo, opplyser talsperson Ned Price i USAs utenriksdepartement.

Det inkluderer korrupsjon, lovløshet, manglende økonomiske muligheter og ustabilitet.

Uttalelsen kommer etter at guatemalske myndigheter i forrige uke opplyste om at enda en stor gruppe migranter, i hovedsak fra Honduras, vil forsøke å ta seg til USA.

Politiet i Guatemala stoppet en lignende gruppe fra å krysse landet i januar. (NTB)

------------------------------

05:00 - 18. februar 

Greenpeace: Hundretusener døde av luftforurensning i storbyer i 2020

160.000 mennesker døde som følge av luftforurensning i verdens fem mest folkerike byer i fjor, ifølge Greenpeace.

Det skjedde til tross for at luftkvaliteten flere steder ble bedre under koronanedstengningene, da trafikk og andre utslippskilder minket drastisk.

Den verst rammede byen var New Delhi, verdens mest forurensede hovedstad, der rundt 54.000 dødsfall anslås å ha skjedd som følge av såkalte PM2,5-partikler i luften, framgår det av en oversikt fra Greenpeace Sørøst-Asia.

PM2,5 er partikler som er mindre enn 2,5 mikrometer eller 0,0025 millimeter. I Tokyo knyttes rundt 40.000 dødsfall til PM2,5, mens resten fordeler seg på Shanghai, São Paulo og Mexico by, ifølge oversikten.

Ingen partikler regnes som mer helseskadelige enn PM2,5. De skader hjertet og lungene og øker sjansene for alvorlige astmaanfall.

Ifølge WHO puster over ni av ti mennesker på jorda inn helseskadelig luft, noe som årlig resulterer i rundt 7 millioner premature dødsfall. (NTB)

Publisert: 18.02.2021 07.46.16 Sist oppdatert: 19.02.2021 07.16.38