En familie har tatt på seg munnbind før de setter seg på scooteren og suser avgårde i hovedstaden Hanoi tidligere i år. Foto: Thanh Hue / Reuters / NTB

SISTE NYTT: Ny smitterekord i Vietnam

Afghanske tolker får midlertidig opphold i USA * Sosialist overtar som president i Peru * Nødhjelpskolonne angrepet på vei til Tigray * Koronaviruset reduserer forventet levealder i Sør-Afrika * Tyrkia vil forhandle med Taliban om flyplass * Korrupsjonssaken mot Zuma fortsetter * Inflasjonen i Sudan er nå over 400 prosent * Egypt løslater regimekritikere * Ny smitterekord i Vietnam

07:27 - 20. juli

Afghanske tolker får midlertidig opphold i USA

Afghanske tolker som hjalp amerikanske styrker i Afghanistan og som ble evakuert og venter på å få opphold, skal midlertidig bo på Fort Lee i Virginia.

De 700 tolkene skal til Virigina sammen med familiene sine, opplyser talsperson Ned Price i det amerikanske utenriksdepartementet. Til sammen er det rundt 2.500 personer som skal oppholde seg der i noen dager.

Tolkene fryktet for livet etter at Taliban har tatt over stadig flere områder i Afghanistan.

– De vil bli tilbudt tjenester og et midlertidig sted å oppholde seg, sier Price.

Tolkene og deres familiemedlemmer har søkt om opphold i USA på særskilt grunnlag, og det er rundt 20.000 til sammen som har søkt. (NTB)

-----------------

07:22 - 20. juli

Sosialist overtar som president i Peru

Marxisten Pedro Castillo er vinner av presidentvalget i Peru, konkluderer en jury som har behandlet påstander om valgfusk fra motkandidaten Keiko Fujimori.

51 år gamle Castillo, som er tidligere fagforeningsleder og lærer, ble natt til tirsdag norsk tid erklært vinner av valget som fant sted for seks uker siden.

Hans motkandidat, høyrepopulisten Keiko Fujimori, datter av tidligere president Alberto Fujimori, hevdet det hadde skjedd valgfusk 6. juni. Valgobservatører fra Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) har konkludert med at det ikke fant sted noen alvorlige uregelmessigheter.

Den offisielle opptellingen viser at Fujimori fikk 49,87 prosent av stemmene. Castillo fikk 50,12 prosent av stemmene. Det er rundt 44.000 flere stemmer enn det Fujimori fikk.

46 år gamle Fujimori ledet først da opptellingen startet etter valget, men da stemmene begynte å strømme inn fra landsbygda, der Castillo har sterk støtte, tok han ledelsen over henne.

Fujimori fremsatte anklager om uregelmessigheter i opptellingen og hevdet det forelå tegn på valgfusk. Både landets valgkommisjon ONPE og OAS' observatører erklærte at valget fant sted uten større uregelmessigheter.

Mandag, få timer før erklæringen der Castillo ble kåret til vinner av valget, sa Fujimori på fjernsyn at hun ville godta resultatet. (NTB)

-----------------

22:01 - 19. juli

Nødhjelpskolonne angrepet på vei til Tigray

En kolonne med mathjelp til det krigsrammede Tigray-området i Etiopia ble i helgen angrepet av ukjente gjerningspersoner, ifølge FN.

Kolonnen med ti kjøretøyer fra Verdens matvareprogram (WFP) ble angrepet søndag omtrent 115 kilometer fra byen Semera. Det skjedde «mens de forsøkte å få viktig humanitær hjelp inn i Tigray-regionen», heter det i en uttalelse fra WFP.

De jobber nå med lokale myndigheter for å finne ut hvem som sto bak angrepet.

– WFP har suspendert alle kolonner fra Semera til sikkerheten i området kan garanteres og sjåførene kan kjøre trygt, sier FN-organisasjonen.

Semera er hovedstaden i Afar-regionen, som grenser til Tigray i øst. Ruten fra Semera til Tigray har blitt kritisk for levering av bistand de siste ukene, etter at to broer langs andre ruter ble ødelagt i slutten av juni. (NTB)

-----------------

20:29 - 19. juli

Koronaviruset reduserer forventet levealder i Sør-Afrika

Den forventede levealderen i Sør-Afrika har stupt med flere år som et resultat av koronaviruspandemien, ifølge landets statistikkbyrå.

Sør-Afrika har vært et av de hardest rammede landene av pandemien i Afrika og har registrert nesten 2,3 millioner smittetilfeller og 66.859 dødsfall.

Dødstallene har resultert i at dødsraten har økt fra 8,7 til 11,6 døde per 1.000 innbyggere fra 2020 til 2021, ifølge Sør-Afrikas statistikkbyrå.

Dette har ført til at forventet levealder har gått fra 62,4 år for menn i 2020, til 59,3 år i 2021. For kvinner har forventet levealder gått fra 68,4 år i 2020 til 64,6 år i 2021.

(NTB)

-----------------

13:58 - 19. juli

Tyrkia vil forhandle med Taliban om flyplass

Tyrkia vil forhandle med Taliban om driften av flyplassen i Afghanistans hovedstad Kabul, sier president Recep Tayyip Erdogan.

Tyrkia skal etter planen overta driften av flyplassen når USA og Nato forlater landet, noe Talibans ledelse har protester mot. Nå håper Erdogan å komme fram til en avtale med opprørerne.

– Med Guds hjelp. Vi får se hvilke samtaler vi kan få til med Taliban og hvor disse samtalene fører oss, sier Erdogan.

(NTB)

-----------------

12:43 - 19. juli

Korrupsjonssaken mot Zuma fortsetter

Korrupsjonssaken mot Sør-Afrikas tidligere president Jacob Zuma fortsetter, noe som skaper frykt for nye opptøyer.

Selv om rettssaken pågår virtuelt, er det iverksatt store sikkerhetstiltak rundt rettsbygningen i Pietermaritzburg i Zumas hjemprovins KwaZulu-Natal.

79 år gamle Zuma ble nylig dømt til 15 måneder i fengsel for å ha vist forakt for retten etter at han gjentatte ganger nektet å møte for landets antikorrupsjonskommisjon. Han startet soningen tidligere i måneden.

Fengslingen utløste store protester og omfattende opptøyer med plyndring, der minst 212 mennesker mistet livet.

Demonstranter samlet seg også mandag utenfor rettsbygningen i Pietermaritzburg for å vise sin støtte til den tidligere presidenten.

Bevæpnede politifolk og soldater har sikret området rundt bygget, og det er utplassert flere militære kjøretøyer. Et helikopter flyr over området, ifølge AFPs reporter på stedet.

Zuma er tiltalt for svindel, korrupsjon og organisert pengeutpressing i forbindelse med kjøp av kampfly, patruljebåter og militært utstyr fra flere europeiske våpenprodusenter da han var visepresident i 1999.

Rettssaken startet etter gjentatte forsinkelser og utsettelser i mai. Zuma har avvist anklagene, og det franske selskapet Thales, som Zuma er tiltalt for å ha mottatt bestikkelser fra, hevder også at de er uskyldige. (NTB)

-----------------

21:15 - 18. juli

Inflasjonen i Sudan er nå over 400 prosent

I juni steg den årlige inflasjonen i Sudan til over 400 prosent, ifølge statlige medier.

Nyhetsbyrået Suna melder at inflasjonen nådde 412,75 prosent i juni, sammenlignet med 378,79 prosent i mai.

Den sudanske regjeringen har innført flere reformer for å styrke økonomien i landet, og for å gjøre Sudan kvalifisert for gjeldslettelser. Reformene har Det internasjonale pengefondet (IMF) i ryggen.

Den siste økningen i inflasjonen skyldes prisøkninger som følge av reformene, blant annet på matvarer. (NTB)

-----------------

20:38 - 18. juli

Egypt løslater regimekritikere

Seks fengslede aktivister i Egypt settes fri fra fengsel, bare noen dager etter at landet ble kritisert av USA for behandlingen av rettighetsforkjempere.

Blant de seks som fikk gå fri i helgen er journalisten Esraa Abdel-Fattah, som ble et symbol på revolusjonen i 2011. Tre andre journalister, en advokat og en politiker ble også løslatt fra fengsel i helgen.

Løslatelsene skjer bare noen dager etter at Egypt ble kritisert av USAs utenriksdepartement for behandlingen av rettighetsforkjempere i landet. Utenriksdepartementets talsperson Ned Price sa onsdag at straffeforfølging av disse kan bli en faktor i et større våpensalg som er planlagt til Egypt. (NTB)

-----------------

18:49 - 18. juli

Ny smitterekord i Vietnam

I Vietnam er det registrert rett under 6000 nye koronatilfeller i løpet av et døgn, noe som er ny rekord.

Tidligere har landet hatt relativt god kontroll på pandemien, og det er totalt registrert 51 002 smittetilfeller. Siden mai har imidlertid smittetallene skutt i været.

Søndag ble det registrert 5926 nye tilfeller av covid-19.

Myndighetene i Hanoi innfører nå de strengeste smitteverntiltakene til nå, og byen stenges i praksis ned. Alle tjenester som ikke er kritisk viktige må holde stengt, det innføres en sosial avstand på minst 2 meter og folk oppfordres til å holde seg inne. Ansamlinger på mer enn fem personer forbys.

Strenge tiltak er også på plass i Ho Chi Minh-byen, som er blitt et episenter for smitteutbruddet i landet. Søndag er det registrert 4692 tilfeller her.

(NTB)

 

Publisert: 19.07.2021 15.48.04 Sist oppdatert: 19.07.2021 15.48.04